Daimi adresi Eyüp Sultan avlusuişi macunculuk

Güncelleme Tarihi:

Daimi adresi Eyüp Sultan avlusuişi macunculuk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 00:00

Kendisi de Eyüp’te oturan Bülent Savaşman (54), Osmanlı macunlarına 19 yıldır aşina. Asıl mesleğinin ayakkabıcılık olduğunu söyleyen Savaşman, yaşlandığı için birkaç senedir macun satma işini sürekli yapmaya başladığını anlatıyor. Daimi adresi Eyüp Sultan Camii bahçesi.

Haberin Devamı

Ramazan ayı, şüphesiz en çok macun sattığı ay. ‘Ramazanda bir gecede 200-300 adet satıyorum’ diyor. ‘Normalde sadece hafta sonları bu rakama ulaşabiliyorum. Pazarları epey kalabalık oluyor. Bir de beni artık tanıyorlar, yerimi yurdumu biliyorlar. Türkiye’nin değişik yerlerinden geliyorlar.’

Macunun bir çubuğu 75 Yeni Kuruş. Bülent Savaşman sadece bu işi yaparak geçiniyor. Malzemeleri evde eşi ile birlikte hazırlıyorlarmış. Macunun yapılışı biraz zahmetli. Çeşit çeşit meyve, şekerle ve birtakım baharatlarla karıştırılıp kaynatılarak belli bir kıvama getiriliyor. Macunun yapılışı kadar satılışı da zor: ‘Sürekli ayaktayım. Bir de kolum yoruluyor çok’ diyor Savaşman. Biri şu anda Van’da asker olan iki oğlu var.

Beşler’in çocuk tiyatrosu meydan meydan geziyor

Son yıllarda büyük gıda şirketleri, çocuk tiyatrosu kurmak için birbirleriyle yarışıyor. Bunlara Beşler de katıldı. Bir çocuk tiyatrosu grubu kurmak isteyen Beşler, Ortadirek Tiyatrosu ile işbirliği yaptı. 15 yıllık bir geçmişi olan Ortadirek Tiyatrosu, çocuk tiyatrosunda da oldukça iddialı. Beşler et ürünlerinin 2005-2006 tiyatro sezonunda sponsorluğunu yaptığı Beşler Ortadirek Tiyatrosu, ramazan ayı boyunca gölge oyunu, kanto, fasıl, sema gösterisi, ney konseri, illüzyon, jonglör şovları, Aşuk ilá Maşuk gibi pek çok gösteriyle İstanbul’daki meydanlarda, alışveriş merkezlerinde küçük seyircilerin karşısına çıkıyor. Osman Genç’in sanat yönetmenliğindeki grup, bu hafta sonu Beykoz Meydanı’nda, Fly-İnn ve Galeria alışveriş merkezlerinde çeşitli gösteriler yapacak.

Dünün oyuncakları bugünün çocuklarıyla buluşuyor

Türk Tarih Vakfı, sadece yetişkinlerin değil çocukların ve çocukluğun da tarihiyle ilgileniyor. Vakıf, dünün çocuklarına ait oyuncakları yeniden canlandıran bir projeye imza attı. Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) işbirliğiyle yürütülen projede, Fener-Balat semtlerinde yaşayan kadınlar, tarihi Eyüp oyuncakçılığı konusunda eğitim aldılar. Eyüp, İstanbul’da oyuncak yapımıyla meşhur bir semtti. Tabii bu gelenek günümüzde oyuncak endüstrisinin gelişmesiyle fiilen yok oldu. Ancak bu projeyle birçok kadın, hem meslek kazandı, hem de bu geleneksel sanatın yeniden canlanmasını sağladı. Bu geleneğin en yeni ürünlerinin tanıtılacağı Eyüp Oyuncakçılığı Sergisi bugün saat 20.00’de Darphane-i Amire’de açılıyor. Sergi 18 Aralık’a kadar gezilebilecek.

Ramazan şenliğinde Cumhuriyet senfonisi

İstinye Tersanesi’nde bu yıl ikincisi düzenlenen ramazan şenlikleri, ortaoyunu, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Tasavvuf Müziği’nin örneklerinin sunulduğu etkinlik çadırı, lunapark, Karagöz-Hacivat, sihirbaz, ip cambazı ve ateş yutan adamın gösterilerinden oluşuyor. Ayrıca şenlik alanında 50 mağazadan oluşan bir Ramazan Çarşısı yer alıyor.

Sarıyer Belediyesi’nin düzenlediği şenlik programında 22 Ekim günü 21.00’de Ahmet Özhan’ın konseri var. 29 Ekim günü Cumhuriyet Bayramı da şenlik alanında kutlanacak. Ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu ‘Cumhuriyet Senfonisi’ adlı eserini seslendirecek. Alanda kurulan iftar çadırında ise her gün 800 kişiye iftar veriliyor.

Çağdaş hattat Ali Toy’un sergisi

Geçen hafta iftar mönüsü en iyi restoran seçilen Tuğra’da Ramazan ayı boyunca bir de sergi var: 18 yıldır hatla uğraşan yüksek mimar Ali Toy’un hat sergisi burada, Çırağan Oteli’nin ünlü lokantasında. 19.30-23.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!