Cumhuriyet ’Şen Şapka’sını, Vakko babasını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet ’Şen Şapka’sını, Vakko babasını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 00:00

1934’de ilan edilen Şapka Devrimi’yle, "Şen Şapka"yı kuran, daha sonra yarattığı Vakko’yla Türk perakende sektörüyle moda dünyasına öncülük eden Vitali Hakko vefat etti. Vitali Hakko için yarın ilk tören Merter’deki fabrikası önünde yapılacak. Vakko mağazaları da cenaze töreni bitimine kadar kapalı kalacak.

Haberin Devamı

Ruhumuzu giydiren bir Türkiye markası olarak "bay Vitali"

İŞ dünyasının, tekstilin ve modanın duayen ismi, Vakko’nun kurucusu 94 yaşındaki Vitali Hakko dün vefat etti. 1913 yılında İstanbul’da doğan Vitali Hakko, 1934’de ilan edilen Şapka Devrimi’nin ilk günlerinde Şen Şapka mağazasını açtı. Şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satarak iş hayatına devam eden Hakko, Beyoğlu’nda küçük bir şapka dükkanıyla başladığı çalışma hayatında kurduğu Vakko’yu zirveye taşıdı. 59 yıldır Ketty Hakko ile evli olan Vitali Hakko’nun bu evlilikten oğlu Cem Hakko ve kızı Sima Lodrick doğmuştu.

CENAZE TÖRENİ BUGÜN: Vitali Hakko, önceki gün bağırsaklarındaki problem nedeniyle Amerikan Hastanesi’ne kaldırıldı. İlerleyen saatlerde sağlık durumu ağırlaşan Hakko, gece yarısından hemen sonra hayata gözlerini kapadı. İstanbul’da vefat eden Vitali Hakko’nun cenazesi, bugün toprağa verilecek. Vitali Hakko, için bu sabah Merter’deki Vakko Fabrikası’nda tören düzenlenecek. Hakko’nun cenazesi, daha sonra Neve Şalom Sinagogu’nda yapılacak dini törenin ardından Ulus Musevi Mezarlığı’ndaki aile kabristanında defnedilecek. Vakko mağazaları da cenaze töreninin sona ereceği 14.30’a kadar açılmayacak.

YÖNETİME DESTEĞİ SÜRMÜŞTÜ: Vakko’nun gençlere yönelik Vakkorama mağazalarıyla birlikte bugün 20’nin üzerinde mağazası bulunuyor. Hakko, ilerleyen yaşlarında mağazaların yönetimini ailenin gençlerine bıraktı. Yönetimin başına oğlu Cem Hakko’yu getirdi. Vitali Hakko’nun kardeşi Albert Hakko ile kardeşlerinin çocukları Jeff ve Alberto da, Cem Hakko ile birlikte şirketin yönetiminde yer aldı. Hakko, ilerleyen yaşına rağmen günlük işlerin dışında kalsa da yönetime destek vermişti.

ATATÜRK DEVRİMLERİ HIZ VERDİ: Vitali Hakko, büyük bir tutkuyla bağlı olduğu meslek hayatına, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mahmutpaşa’daki küçük bir giyim mağazasında ve çocuk sayılabilecek yaşta vitrin görevlisi olarak başladı. Hakko, Hayatım Vakko adlı kitabında mesleğe adım attığı o yılları şöyle anlatmıştı: "Benim kuşağımın birçok işadamı, işe sıfırdan başladığını söyler. Ben sıfırdan bile başlamadım. Başladığım nokta sıfırın çok altındaydı. Ne var ki ben de benim kuşağımın birçok işadamı da bambaşka koşullar içinde yetiştik. İyi niyetten, umuttan, geleceğe ve kendimize olan güvenden, becerimizden başka hiçbir sermayemizin olmadığı bir dönemde kendi kendimizi yetiştirdik. Genç Cumhuriyet’in ilk kuşağıydık. Bize hız veren Atatürk devrimleriydi."

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MAĞAZASI: Vitali Hakko, Vakko’nun ilk mağazasını 1962 yılında Beyoğlu’nda açtı. Beyoğlu’ndaki mağaza Türkiye’nin o zamana kadar açılan en büyük mağazası olarak tarihe geçti. Dönemi için çok ileri nitelikte entegre ve modern bir tesis olan Vakko Fabrikası’nı kurdu.

Vakko, Atatürk devriminin eseri

TÜRKİYE’de modanın ve hazır giyimin öncüsü olan Vakko’nun kurucusu Vitali Hakko, ’Hayatım Vakko’ adlı kitabında, Vakko’nun kuruluş aşamalarının yanısıra, Türk sanayiinin de tarihsel gelişimini anlatmıştı. Hakko, 1997 yılında yayınlanan 253 sayfalık kitabının önsözünde, "Şapka devrimi, kıyafet devrimi olmasaydı, kuşkusuz bugün Vakko olmazdı. Vakko, tüm varlığını Kemalist devrimlere ve Türkiye’nin Batılılaşma çabalarına borçludur" demişti.

’Giyim kuşam bir şenliktir dedi’, Şen Şapka’yı kurdu

VİTALİ Hakko, daha sonra Vakko’nun temelini oluşturacak olan ve kadın şapkaları satan ilk mağazası Şen Şapka’yı 1930’lu yılların başında kurdu. Hakko, "Giyim kuşam bir renktir, bir şenliktir. Bu nedenle bizim markamız Şen Şapka’dır" diyordu. Hakko’ya göre, "Şapka devrimi, kıyafet devrimi olmasaydı, ne Şen Şapka, ne de Vakko olabilirdi." Hakko, şapka işinden hemen sonra, ham ipeğin emprimeye dönüştürülmesi için Fransa’ya gönderildiği o yıllarda, Anadolu pamuklusundan, Bursa peklisinden, o güne kadar görülmemiş eşarplar yaratmaya koyuldu. Ünlü sanatçılarla işbirliği yaparak onların desenlerini eşarba dönüştürdü.

Vakko bayrakları yarıya indi

KURUCUSU Vitali Hakko’nun ölümü üzerine Merter’deki fabrikanın önündeki Vakko bayrakları yarıya indirilirken, şirketin internet sayfası da siyaha büründü. Hakko’nun siyah-beyaz fotoğrafının yer aldığı sayfada siyah zemin üzerine beyaz harflerle "Vakko’nun kurucusu, yaratıcısı, Vakko Ailesi’nin değerli büyüğü sayın Vitali Hakko’yu kaybettik. Acımız sonsuzdur" yazısı yer aldı.

EŞİ TAZİYELERİ KABUL ETTİ: Vitali Hakko’nun eşi Ketty Hakko, taziyeleri Bebek Arifpaşa Korusu’ndaki evinde kabul etti. Eve ilk gelen Vitali Hakko’nun oğlu Cem Hakko’nun ilk eşi Betina Machler oldu. Cem Hakko da annesinin yanına sevgilisi Ronit Gülcan’la birlikte geldi. Kaza geçirdiği için koltuk değnekleriyle yürüyen Cem Hakko, baş sağlığı dileklerine teşekkür etti.

Vakko, 150 milyon dolara yürüyor

VAKKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, Vakko’nun geleceğe dönük planlarını anlatırken, 2007 yılı için 150 milyon dolar ciro hedeflediklerini vurguluyordu. Cem Hakko, yurtdışı mağazalar açılışı ve değişik satış noktalarına ulaşmalarıyla birlikte üç yılda ihracatlarının 20 milyon doları bulmasını planladıklarını belirtmişti.

İlk pazarlıksız satışı uyguladı

MEVSİM sonu indirimi kavramını Türkçe’ye sokan Vakko, Türkiye’de kadın, erkek, çocuk hazır giyiminde butik anlamda ilk girişimi ve üretimi yaparak, hazır giyimin bir ’anti-mode’ (moda karşıtı) olmadığını da gösterdi. Bir Ortadoğu geleneği olarak bilinen pazarlığı kaldıran ve Türkiye’de pazarlıksız satışı ilk uygulayan da Vakko’ydu...

Harvey Nichols ’usta’ için müzik kapattı

LÜKS çok katlı mağaza devi Harvey Nichols, Kanyon’daki mağazasında müzik kapatarak, Vitali Hakko için tutulan yasa katıldı. Mağazaya Vitali Hakko’nun fotoğrafını astıklarını söyleyen Unitim Holding Başkanı Burç Cemiloğlu "Bizim için hep yol gösterici oldu. Harvey Nichols’ı ilk açtığımızda bizi zayeret ederek onurlandırdı. 15-20 dakikada hiç bir okulda öğrenemeyeceğimiz bilgiler, dersler verdi. Hayran kaldık, etkilendik. Çok büyük kayıp" dedi.

O moda dünyası için efsaneydi

AYLA DÜMER (Modacı): Türkiye’de moda konusundaki tek duayendi, bir efsaneydi. Türkiye’ye çok şey kattı. 30 yıl önce, kendi işimi kurmadan gidip Vakko’da 2.5 yıl çalıştım. Benim için bir okuldu. Vefatını duyunca kendisini çok erken kaybettik gibi hissettim. Çalışma hayatındaki prensipleri, düzeni, disiplini, öngörüsü, öncülüğü muhteşemdi. Örnek aldığım bir insandı. Sabah erkenden gelip herşeyi kontrol ederdi. Onun yanında kazandığım iş prensibiyle bugünlere gelebildim.

DİLEK HANİF (Modacı): Çok üzüldük. Türkiye gerçekten özellikle tekstil alanında çok önemli bir ismini kaybetti. Bundan sonra onun aydınlık görüşleri, yeni nesillere ışık olacak diye düşünüyorum. Yaptığı atılımları, yenilikleri her zaman çok hayranlıkla izlemişimdir. Çok değerli bir insandı. Türkiye için çok değerli bir değerdi diye düşünüyorum.

BAHAR KORÇAN (Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı): Derneğimizin onur üyesiydi. Derneğin kurulma aşamasında konuyu ona açtığımda çok destekledi. Benim ustam. 1982’de ilk işe başladığımda bana Vakko’nun kapısını açtı. Sekiz yıl birlikte çalıştık. Çok üzgünüm. Çok geniş vizyon sahibi bir liderdi. Onun gibisi Türkiye’ye bir daha ne zaman gelir bilmiyorum.

ATIL KUTOĞLU (Tasarımcı): Alman Lisesi’nde okurken ona çizimlerimi göndermiştim. Görünce beni çok beğenip fabrikaya davet etmişti. Bir kaç yaz onun yanında staj yaptım, çalıştım. Çok vizyoner bir insandı. Türkiye’ye gerçek anlamda modayı ilk getiren kişiydi; kaybımız büyük.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!