Cool restoranlar dizisinde sıra İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Cool restoranlar dizisinde sıra İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 00:00

Sanat, mimari, tasarım, gezi, yaşam tarzı gibi alanlarda, görsel ağırlıklı yayınlarıyla tanınan Alman teNeues yayınevi, bir süredir dünyanın önemli şehirlerinin en havalı mekanlarını bir araya getirip, kitap halinde yayınlıyor. Bugüne kadar Amsterdam, Barcelona, Berlin, Hong Kong, Londra, Madrid, Moskova, New York, Paris, Roma, Tokyo ve Viyana gibi şehirlerin yer aldığı Cool Restaurants adlı serinin son kitabı İstanbul için hazırlandı.

Editörlüğünü mekan ve yemek yazılarıyla tanınan Zeynep Subaşı yaptı. Toplam 32 mekanın yer aldığı kitap, yurtdışında ve Türkiye’de büyük kitabevlerinde, amazon gibi internet sitelerinde satılıyor.

Cool Restaurants serisinin İstanbul kitabı için ilk adım Aralık 2005’te Zeynep Subaşı tarafından atıldı. Alman teNeues yayınevinin seri kitaplarını takip eden Subaşı, Cool Restaurants serisi için İstanbul’u öneren bir mail attı. Yayınevi, Subaşı’ya İstanbul’la ilgili böyle bir kitap yapmayı düşündüklerini, şu anda birtakım hazırlıklar yaptıklarını, eğer ileride gerekirse kendisiyle irtibata geçebileceklerini söyledi. Zeynep Subaşı bir süre sonra yayınevinden gelen olumlu cevapla işe koyuldu: "Kitapta yer alması için 60 restoranlık bir liste oluşturdum, fotoğraflarını çekip yayınevine gönderdim. Elenerek sayıları 32’ye düşürüldü. Yayınevinden editör Rosina Geiger ve fotoğrafçı Gavin Jackson, restoranları görüntülemek üzere iki haftalığına İstanbul’a geldi."

Kitapta mekanların mimarları, adresleri, telefon numaraları, internet adresleri, açık olduğu saatler ile ana yemeklerin ortalama ücreti yer alıyor. İngilizce, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca olarak dört dilde açıklamalar içeriyor.

Zeynep Subaşı restoranların seçiminde görselliğin büyük rol oynadığını söylüyor: "Mekanların yemeklerinin lezzeti kadar, estetik, atmosfer, mimari özellikler, dekorasyon gibi detaylar da göz önüne alınıyor. Eğer sadece lezzetleriyle ünlü restoranlar olsaydı başka bir liste yapmamız lazımdı. En çok dikkat edilen husus ise bu mekanların bizim kültürümüzü iyi anlatmasıydı. Balıkçı Sabahattin, Hacı Abdullah ve Köşebaşı’nın bu sebeble kitapta olması gerekiyordu."

Kitabın içinde 12 mekandan 12 yemek tarifi de yer alıyor. Tariflerin seçimi, Türkiye’ye hakim olan lezzetlerin çeşitliliğine göre belirlenmiş. Bu yüzden sadece Türk yemekleri yok. Türkiye’ye hakim olan diğer mutfakların da yemekleri var. Mekanlara özgü lezzetler ve farklı tatlar da yer alıyor. Zeynep Subaşı ısrarla altını çiziyor: "Bizim kültürümüze, mutfağımıza sadece bir giriş olabilir."

HANGİ RESTORANLAR VAR

360 İstanbul, A’ija Restaurant&Bar, Balıkçı Sabahattin, Banlieue 8060, Bentley Restaurant, Boğaziçi Borsa, Buz Cafe Bar, Cezayir, Changa, Hacı Abdullah, İstanbul Modern Cafe, Kordon Restaurant, Köşebaşı Beylikdüzü, Leyla, Loft, Lokanta, Lucca, Mangarie, Mikla, Mirror Suadiye, Moda Teras, müzedechanga, Pandeli, Paper Moon, Park Şamdan, Sunset Grill&Bar, Sushi-co, The House Cafe, Tuğra, Ulus 29, Vogue, Wan-na

DİZİDE YER ALAN DİĞER DÜNYA KENTLERİ

Amsterdam, Barcelona, Berlin, Brüksel, Cape Town, Şikago, Cote d’Azur, Dubai, Frankfurt, Hamburg, Hong Kong, Kopenhag, Köln, Las Vegas, Londra, Los Angeles, Madrid, Mollarco/İbiza, Miami, Milano, Moskova, Münih, New York, Paris, Prag, Roma, San Francisco, Şangay, Sidney, Tokyo, Toskana, Viyana, Zürih

YEMEK TARİFLERİYLE YER ALAN RESTORANLAR

A’ija Restaurant Bar
- Izgara enginar

Balıkçı Sabahattin - Midyeli pilav

Boğaziçi Borsa - Zeytinyağlı enginar

Changa - Kırmızı biber ve şarapta pişmiş armut ile beraber servis edilen sakızlı dondurma ve pişmaniye

Hacı Abdullah - Elbasan tava

İstanbul Modern Cafe - Lakerda

Kordon - Soya soslu deniz mahsulleri

Lucca - Naneli rizotto ile servis edilen limonlu levrek

Mangarie - Balık sandviç

Sunset Grill&Bar - Yufka karides

Sushi-co - Izgara somon

Tuğra - Izgara kuzu fileto
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!