Çok şanslı bir çocuğum

Güncelleme Tarihi:

Çok şanslı bir çocuğum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 10:00

Söz Ar, aslında Mehtap Ar’ın oğlu ama Mehtap Ar, Müjde Ar ve Aysel Gürel’in tek çocuğu olarak büyümüş. Ailesindeki kadınların ne kadar ünlü olduğunu ise sonradan öğrenmiş. şimdi bile bu şöhret olayının pek farkında değil gibi... Söz Ar ve Türkçe öğretmeni Çiğdem Işıkkent Asan, Yeni Anne dergisine bu ünlü aileyi anlattı.

Haberin Devamı

En çok kime benziyorsun?   

- Söz: Anneme de teyzeme de benzerim ama asıl babama benziyorum.
        
Söz’le tanışmanız nasıl oldu?  

- Çiğdem: Dersteydik. Söz benim ses tonumu beğenmiş. “Öğretmenim siz şiirle ve tiyatroyla uğraşıyor musunuz?” dedi. Hakikaten tiyatroyla uğraşmıştım ve bana bu soru ilginç geldi. “Evet, uğraştım” diye cavep verdim. “Bizim ailede de tiyatroyla uğraşan var” dedi. Ben o sırada Söz’ün Mehtap Hanım’ın oğlu olduğunu bilmiyordum.

Veli olarak Söz’le kim ilgilidir?

- Çiğdem: Aslında herkes ilgilidir. Mehtap Hanım da, Müjde Hanım da, Ercan (Karakaş) Bey de gelip Söz’ün okuldaki durumuyla ilgili bilgi almışlardır.

Şimdi üniversitedesin... Peki lisedeyken derslerinle en çok kim ilgilenirdi?

- Söz: Teyzem. Çünkü annem sabah 06.00’da evden çıkıyor, akşam 19.00’a kadar tiyatroyla uğraşıyor. Geldiğinde de çok yorgun oluyor. Teyzemin daha fazla boş vakti olduğundan o ilgileniyordu.

İlkokulda da böyle miydi?

- Söz: Evet, genelde böyleydi. Annem veli görüşmelerine giderdi, teyzem ders anlatırdı. Mesela ben 1. sınıfa giderken ve daha hiç ıngilizce dersi görmezken teyzem bir yandan bana ıngilizce dersi vermeye başlamıştı.

TEYZEM DİSİPLİNLİ BİR ÖĞRETMENDİR

Nasıl bir öğretmen Müjde Ar?

- Söz: Biraz sıkı ve disiplinli. Çünkü onlar çok zor koşullarda yetişmişler, benim de seviyemi bilmemi istediler. Bana tek göz odada üç kadın büyüdüklerini söylerlerdi. Zorlukla geldiler buralara. Ben bunların değerini biliyorum.

Üç kadın, üçü de birbirinden çılgın kadın, değil mi?

- Söz: Herhalde dünyanın en şanslı insanı benim. Hepsi de birbirinden iyi insanlardı. ışte Aysel’i kaybettik.

Peki, Müjde Ar nasıl bir teyzedir?

- Söz: Teşvik edicidir ama zordur da... Teyzem her zaman biraz daha ders çalışmamı istiyordu.

Ailede tek çocuk olmak zor mu?

- Söz: Evet, zor aslında... Üç anne, iki baba var. Bir bakıma tüm ilginin sizde olması güzel ama tabii bazen fazla kaçıyor. Aysel de varken mesela; bir telefon çalıyor, “Neredesin?”... Söylüyorum, telefon kapanıyor. Beş dakika sonra annem arıyor, “Neredesin?”... Söylüyorum, telefon kapanıyor. Tekrar çalıyor, “Neredesin?”... Eve gider gitmez tabii üçünü birden arıyordum. şimdi iki kişiyi arıyorum.

ANNEM ÇAĞIRDI, 30 KİŞİ YATIYA GELDİ

Aysel Hanım’ın sizinle paylaştığı anıları var mıydı?

- Söz: Okulla ilgili bir anı anlatayım. Aysel birinci sınıfı bitiriyor, ikinci sınıfa gidecek. O sırada maddi bir problem nedeniyle okula kaydını yaptıramıyor ama bunu da ona söyleyemiyorlar. O da ailesinden habersiz ilk gün okula gidiyor. Sınıfına oturuyor. Yoklama alınıyor ve onun adı yok. “Senin ismin yok kızım” diyorlar. “Nasıl olur, ben bu okulun öğrencisiyim” diyor. Öğretmeni “yok kızım adın” deyince müdüre gidiyor. Müdür onun kaydının yapılmadığını izah ediyor. Aysel de o zaman “Biz Cumhuriyet’te yaşıyoruz ve ben Atatürk’ün kızıyım, benim kaydımı yapacaksınız, böyle bir şey kabul edilemez” diyor. Bu konuşma karşısında müdür kaydını hemen yapıyor.

Okulla ilgili Mehtap Hanım’dan bir anı istesek...

- Söz: Birinci sınıftayken annem okul aile birliği başkanıydı ve sürekli okulda oluyordu. Bir gün tanışalım, görüşelim diye sınıf arkadaşlarım ve ailelerini çağırmış. 30 kadar kişi bizim eve yatıya gelmişlerdi.

Pijama partisi olmuş...

- Söz: Evet, yerlere yastık atmıştık ve evin her yerinde birileri yatıyordu. Ama bu güzel bir şey olmuştu.

AİLEM İÇİN HEP ALLAH’A ŞÜKRETTİM

Artık kendi evinde yaşıyorsun, “geldin mi, yemeğini yaptın mı” diye müdahaleler var mı?

- Söz: O her zaman olacak. Annem akşam yatmadan “doğal gazı açık unutma” diye arar. Teyzem zaten okuluma ve eve çok yakın, o yüzden içi rahat. Bir ihtiyacım olursa hemen gidebileceğimi biliyor.

Eski öğretmenlerini hep ziyaret eder misin?

- Söz: Ediyorum. Çiğdem Hoca’yla da görüşüyorum, ailece tanıştığımız için ilkokul öğretmenimle de...

- Çiğdem: Söz’ü ve Söz’le birlikte ailesini de tanıdığım için kendimi şanslı hissediyorum. Söz’ün de söylediği gibi Müjde Hanım’ı, Mehtap Hanım’ı ve Ercan Bey’i Söz sayesinde tanıdım. Demokrat, eğitime önem veren insanlar ve ülkemize yararlı olacağına inandığım bir çocuk yetiştirmişler.

- Söz: Hepsi birbirinden zeki insanlar. O nedenle bana çok iyi örnek oldular. Böyle bir aileye sahip olduğum için çok şanslıyım. Konuşmayı öğrendiğimden beri ailem için Allah’a şükrediyormuşum. Bir de ben ilkokul üçüncü sınıfa kadar falan Müjde Ar kimdir bilmiyordum, arkadaşlarım da öyle... Müjde adında bir teyzem var ama Müjde Ar’la özdeşleştiremiyordum, evde o kadar farklıydı ki. Annem için de durum aynı...

Haberin Devamı

AİLEME ÜNLÜ GÖZÜYLE BAKAMIYORUM

Ne zaman “A ben ünlü bir ailenin çocuğuyum” dedin?

- Söz: Onu sonradan öğrendim. Ama tabii hepsinin ünlü arkadaşları var. Sürekli geliyorlar, onları biliyorum ama kendi aileme o gözle bakamıyordum. Hâlâ da öyledir aslında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!