Çocukların ayağına giden pedagoglar

Güncelleme Tarihi:

Çocukların ayağına giden pedagoglar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 00:00

Hastaneye gitmeden, sağlık gereksinimlerini ev ve işyerinde karşılamak isteyenlere hizmet üreten Acıbadem Mobil Sağlık Evde Psikolojik Danışmanlık Hizmeti’nin son projelerinden biri bu: Özellikle doktor ve hastane travması yaşayan, kronik hastalık gibi nedenlerle hastaneye gidemeyen çocuklar ve aileler evlerinden çıkmadan sorunlarını çözmek için profesyonellerden yardım alabiliyor. Çocuk ve Aile Danışmanlığı Hizmeti kapsamında özellikle 0-6 yaş döneminde, ihtiyaç duyulması halinde daha da büyük çocukların gelişimsel değerlendirme, davranış ve duygu problemleri, çocuk odaklı aile problemleri gibi konulara dair danışmanlık sunuluyor.
Acıbadem Mobil Sağlık Evde Sağlık ve Teletıp Koordinatörü Seyyal Hacıbekiroğlu, bu hizmeti hayata geçirirken ABD ve Avrupa’daki başarılı örnekleri incelediklerini söylüyor: “Amacımız çocukların gelişim aşamasında yaşadıkları problemlerde ailelere destek olmak, yönlendirmek ve bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek. Çocukların bazıları örneğin beyaz önlük (doktor) korkusu nedeniyle hastaneye gitmek istemiyor. Ailelerse özellikle ilk çocukla ilgili danışmanlık hizmeti almak istiyor. Pedagog ve psikologlar ilaç yazmıyor elbette, sadece danışmanlık yapıyor. İhtiyaç duyulur, gerek görülürse yine eve psikiyatristi yönlendirmek de mümkün oluyor.”

ACİL PSİKOLOJİK DESTEK

Evde psikolojik danışmanlık hizmeti sunan psikolog Didem Doğan, “Kayıp, travma gibi acil psikolojik destek ve yönlendirmeden, yeni anne babalara bebek ve aile danışmanlığına kadar gerekli tüm danışmanlığı verebiliyoruz. Aslında verdiğimiz hizmet klasik anlamda bir terapi değil. Tam anlamıyla bir psikolojik danışmanlık hizmeti. Yani kişilerin gündelik hayatta çözemedikleri problemlerle ilgili destek oluyoruz ve onları yönlendiriyoruz” diyor.

SÜRESİNE BİRLİKTE KARAR VERİLİYOR

Hizmetin normal seans süresi 50-60 dakika. Ancak aile ve uzmanın birlikte aldığı karar doğrultusunda, süre değişebiliyor. Danışanın durumu ve ihtiyacına göre bir-iki görüşme yeterli olabildiği gibi, 8-10 seansın gerekli olduğu durumlarda seans sayısı artıyor. Sistem randevu sistemiyle çalışıyor. Randevu tarihleri ve randevu sıklığını da danışan ve danışman birlikte kararlaştırıyor. Hizmet, cumartesi ve pazar da dahil olmak üzere her gün 23.00’e kadar veriliyor. Bir görüşmenin bedeli 400 lira.

ANNEYİ BEBEĞE HAZIRLAYANI DA VAR

Anne adayları gebelik esnasında ne kadar okusalar ve kendilerini hazır hissetseler bile bebek gelince bir süre bocalarlar. Teori tam olsa bile, pratik kazanmak deneyim ve sabır ister. Emzirme teknikleri, gaz çıkarmak, bebeği yıkamak, göbek bakımı, odanın ısısını ayarlamak krize dönüşebilir. Araya giren, anne, kayınvalide ve komşu teyze önerileri sinirleri bozmaktan ileriye gidemeyebilir.
Acıbadem Mobil Sağlık Evde Psikolojik Danışmanlık Hizmeti’nin evlerde verdiği hizmetlerden biri de yeni doğum yapmış ‘telaşlı’ annelere yönelik. 3-15 gün içinde doğum yapmış anneleri ziyaret eden anne-bebek sağlığı hemşireleri, bebek bakımıyla ilgili eğitimler veriyor. Bebeğin sağlık durumu kontrol altında tutulurken, annelere de yandan yardım ediliyor. Bebek fizyolojik olarak değerlendiriliyor, muayene ediliyor. Annenin bebek bakımıyla ilgili bilgileri pekiştiliriliyor. Soruları yanıtlanıyor, becerileri geliştiriliyor. Yeni doğan sarılığı yönünden değerlendiriliyor, gerekirse cihazla ölçüm yapılıp doktoruna bildiriliyor. Anneye doğru beslenme önerilerinde bulunuluyor. Aşılar hakkında da bilgilendiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!