Çocuklar nasıl beslenmeli

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar nasıl beslenmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2013 00:00

Mini mini birler, kahvaltı edemediler! Anneleri beyazlatılmış ekmeklerinin üstüne bol glikoz şuruplu çikolata ezmesi sürdü.

Haberin Devamı

Çalışkan ikiler kolasız yapamayız dediler! Anne yüreği bu, dayanamadı aldı.
Ela gözlü üçlerin beslenme çantası yoktu, kantinci amca da tosta margarini basıyordu. Yediler, yediler...
Artık büyüyen dörtler bilgisayar oyunlarına daldılar. Dalmışken bol bol da cips çıtırdattılar. Dörtler gerçekten büyüyordu! Özellikle göbek tarafından...
Anne-babalar, okuduğunuz bu örnekler şaka gibi duyulsa da aslında değil. 20 yıllık eğitimci, çiçeği burnunda yazar Nurten Ceceli Alkan’a göre kantin kapısından dışarıya zehir sızıyor, aileler çocuklarının ne yediğine dikkat etmeyerek onlara büyük zarar veriyor. Alkan, kitabı ‘Okul Çocukları Ne Yemeli Ne Yememli?’de de yazdığı gibi uyarıyor: “Böyle giderse çocuklarınız şişmanlayacak ve bir sürü hastalıkla mücadele etmek zorunda kalacak.”
Nurten Ceceli Alkan neredeyse tüm hayatını öğrenciler arasında geçirmiş deneyimli bir eğitimci. 5 çocuk, 4 torun sahibi. Alkan elinde beslenme çantasıyla çalıyor hayat okulunun zilini. Neden olmasın diyor, neden başarılamasın? Cicili bicili zehir ambalajlarını çekip alıyor anne babaların elinden. Emanet çocukların yeniden emin ellere dönmesinin yollarını aktarıyor. Yolun haritasını verip, lezzetli de bir pusula tutuşturuyor annelerin ellerine. Önce yapılmayacakları sıralıyor. Zehirlerin kodlarını, en sevimli, en masum yüzlü canavarların maskelerini çıkarıyor bir bir.
Sonra, “Yapacak bir şey yok” diyen büyüklerin ellerinden tutup onları geleneksel mutfağımızda yer alan sağlıklı malzemelerle tanıştırıyor. Evet, ekolojik bir yaşam apartmanda da mümkün, gökdelende de. Alkan, herkes için, her yerde ve rahat ulaşılabilir çözümler, çocuklara çocukça öneriler, annelere de dakikalar içinde hazırlanabilecek mönüler sunuyor. “İyi ama onu yedirme, bunu içirme, ne yiyecek bu çocuk” diye soranlara en sağlıklı yanıtı veriyor.
Kitabın içinde yok yok. Çorbalar, et yemekleri, ekmek, sebze ve meyveler... Uzak durulması gereken abur cubur, fast food, şeker ve gazlı içecekler de unutulmamış. Beslenme çantası kâbusundan kurtulmak isteyenlere ilaç gibi gelecek bilgilerle dolu kitap HayyKitap etiketiyle raflarda ve fiyatı 15 TL.

Haberin Devamı

Meraklılarına kitaptan bir tarif
LEPE

Haberin Devamı

Malzemeler: 1 su bardağı bulgur / 2 adet patates / 4 adet domates / Salça / Tereyağı / Tuz
Yapılışı: Yağ eritilir. İçine ince doğranmış soğanlar konarak pembeleştirilir. Bir yanda patatesler küpler halinde doğranır. Kavrulmuş soğanlar ilave edilir. Çok ezilmemesine dikkat edilerek, ara ara karıştırılmak suretiyle kavrulur. Bu arada domatesler de küçük küçük doğranıp içine salça da eklenir. Kavrulmuş olan patatese salçalı karışım eklenip, domates suyunu çekene kadar pişirilir. Bundan sonra tuz eklenip kaynaması beklenir. (Salçanız tuzluysa tedbiren tuz eklemeyin.) Kaynayan yemeğe bulgur eklenip kapağı kapatılır. Pilav suyunu çektikten sonra sıcak olarak servis edilir.

Haberin Devamı

Disney Live ile eğlensin
‘Disney Live! Mickey’nin Müzik Festivali’ yeniden İstanbul’a geliyor. Gösteri İstanbul Çocuk Tiyatrosu tarafından yerel kadroyla sahnelenecek. Bugün ve yarın Ülker Arena’da yapılacak gösteri sonra Bahçeşehir Kültür Merkezi’nde ve yine kendi salonu olan İstanbul Trump Mall’da seyirciyle buluşacak. (212) 232 49 02

Atölyelere katılsın
Faber-Castell bugün çocuklar için birbirinden eğlenceli atölye çalışmaları düzenliyor. Rahmi M. Koç Müzesi’nde ‘Moda Değişiyor’ Boyama Atölyesi saat 11.00-12.30 arasında. ‘Kitap Sanatının Dijital Hikâyeleri’ ve ‘Türk Resim Ustalarının İzinde’ etikinlikleri S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde, ‘Keloğlan ve Sihirli Taş’ Resim Atölyesi etkinliği de İstanbul Oyuncak Müzesi’nde. (216) 550 97 62

Haberin Devamı

Oyun hamurlarıyla yarışsın
Play-Doh, geleneksel hale gelen ‘Hamurdan Hayaller Yarışması’nın dokuzuncusunu düzenliyor. 4-7 yaş arasındaki çocukların katılımına açık olan ‘Hamurdan Hayaller Yarışması’na başvurmak için miniklerin Play-Doh oyun hamurlarıyla yaptıkları yaratıcı şekillerin resmini çekip www.hamurdanhayaller.com’a yüklemek veya info@hasbro.com.tr’ye e-mail olarak göndermeleri yeterli. Son katılım tarihi 17 Mart. (216) 369 77 33

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!