Çocuk eğitiminde korku faktörü

Güncelleme Tarihi:

Çocuk eğitiminde korku faktörü
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çocuk eğitiminde her davranışın dikkatle hesaplanması gerekiyor. Onları korkutarak bir sonuca ulaşmaktansa sakin ve kararlı olmayı tercih etmelisiniz.

Küçük kızınıza yatma vaktinin geldiğini hatırlatırsınız. Kızınız sizi dinlemez. Siz tekrar yatma vaktinin geldiğini söylersiniz. Ufaklık gene oralı olmaz. Ya da biraz daha yanınızda oturmak istediğini söyler. Üçüncü ve dördüncü uyarıdan sonra siz bağırmaya başlayınca, evin küçük kraliçesi, sesini çıkarmadan odasının yolnu tutar. Çocuklu evlerde, günlük olağan gelişmelerdir bunlar. Çocuğa bir söz söylersiniz, sizi dinlemez. İkinci üçüncü tekrardan sonra öfkelenip bağırmaya başlarsınız. O zaman çocuk dize gelir ve sizin istediğiniz şeyi yapar. Bu durum bir soruyu akla getiriyor: ‘‘Çocuklar korktukları için mi büyüklerin sözünü dinlerler?’’

Pedagoglar, bu soruya ‘‘Hayır’’ yanıtını veriyorlar: ‘‘Çocuklar, büyüklerden korktukları için değil, onlara daha fazla karşı koyamayacaklarını anladıkları için söz dinlerler.’’

KARARLI OLUN

Bilirsiniz, çocuklar, büyüklerin zaaflarını yakalamakta çok ustadırlar. Onlara bir zaafınızı hissettirdiğiniz an, işler karışır. Çocuğun karşısında her zaman kesin kararlı olmak gerekir. Eğer çocuk, büyüklerini bir süre sonra pes ettireceğini sezmişse, hiç üşenmeden yılmadan kendi bildiğini okumaya devam eder. Büyüklerin kararlı olduğunu anladığı zaman ise akan sular durur. Siz çocuğunuza bir isteğinizi ilettiğiniz zaman, onun davranışlarından etkilenip, isteğinizden vazgeçmeye meyilli olursanız, küçük yaramaza asla söz geçiremezsiniz. Öfkeden çok kararlılık çocuğu yıldırır, büyüklere itaat etmeye zorlar.

Kuşkusuz çocuğu dayak tehdidiyle korkutup istediklerinizi yaptırtabilirsiniz. Ama bu son derece sakıncalı bir davranış olur. Çocuklar asla dayakla tehdit edilmemeli. Büyüklerle çocuklar arasındaki anlaşmazlığı gidermenin yolu şiddet olmamalı. Bağırmak da bir çözüm değildir. Çocuğunuza yaptırmak istediğiniz şeyi, sakin ama kararlı bir tavırla iletmelisiniz. Çocukta bir hareket olmayınca, isteğinizi birkaç kez tekrarlamanız, onun bu işten kurtuluş olmadığını anlamasına yardım edecektir.

Çocukları korkutarak bir yere varamayız. Çocuğun kalbinde anne baba sevgisinin yerini korku almamalı. Çocuklara karşı aşırıdı derecede sert davranmak çok yanlıştır. Sakin, ama kararlı olmak, bir çok sorunun çözümlenmesini sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!