Çizgi romanda yeni-eski yarışı

Güncelleme Tarihi:

Çizgi romanda yeni-eski yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2001 00:00



Haluk Kalafat
Haberin Devamı

İki - üç yıl önce eski çizgi romanlara nur yağmaya başlamıştı. Bizde Teksas - Tommiks adıyla anılan bu kitaplar, yıllar sonra ikinci ele düştükten sonra sahaflık olup değer kazanmış ve bu sürece paralel olarak eski kahramanlar yeniden kaliteli baskılarla arzı endam etmişlerdi. Sadece çizgi roman satan sahaflar bu pazarı ellerinde tutuyorlardı. Eski ve yeni koleksiyoncular, biriktirdikleri dergi ve kitapların tüm serilerini tamamlamak için gün geçtikçe daha yüksek fiyatlar ödemek durumunda kalmışlardı.

Ancak 2000 yılında bu piyasada bir yavaşlama hissedildi. Sayıları gittikçe artan yeni ya da yeniden basım çizgi romanlar bu sahaflara girmeye başladı. Hatta son dönemde yeni kitaplar çizgi roman satan sahafların raflarında eskilere oranla daha fazla yer kaplıyor.

Kadıköy İş Merkezi'nde faaliyet gösteren ve geçtiğimiz dönemde raflarında çizgi roman ağırlığı olan Özer Sahaf, çizgi roman bölümünü oldukça daraltmış. Dükkanın sahibi Mehmet Özer‘‘Artık okuyucu var, koleksiyoncu kalmadı’’ diyor. Bu gelişmenin nedenini ise şöyle açıklıyor: ‘‘Belli sayıda koleksiyoncu vardı. Zaman içinde istedikleri parçalara ulaşanlar uğramaz oldu. Fiyatlar bir dönem çok yükselmişti, bu yüzden pahalı bir koleksiyon türü haline geldi. Bir de zaten çizgi roman koleksiyoncusu çocukluğunda bu kitapları okuması yasaklanmış, biriktirdikleri anne babaları tarafından yakılmış, yırtılmış insanlar. Çoğu artık iyi para kazanıyor, çocukluklarını satın aldıklarını söylüyorlardı. Bu grup sonuçta çok geniş değil. Sonraki nesiller ise bu kitaplara zaten ilgi duymuyor. Ama okur hala var. Tek tük gelip okumak için alıyorlar. Geç dönemlere ait fiyatları 2 ila 5 milyon arasında değişen çizgi romanları okumak için alıyorlar.’’

Beyoğlu'ndaki Anabala Han'daki Kırkambar'ın sahibi Nurtap Emir ise bir dönem eski çizgi roman fiyatları üzerinde spekülasyonlar yapıldığını, fiyatların bu nedenle çok arttığını söylüyor.

Sekiz yıldır sadece çizgi roman satan bir sahaf çalıştırdığını söyleyen Emir, daha çok sipariş üzerine tanıdığı müşterilerle çalıştığını, hatta yurtdışından bile talepleri karşıladığını söylüyor. Nurtap Emir ‘‘1001 roman’’, ‘‘Oklohoma’’ ve ‘‘Pekos Bill’’ gibi değerli dizilerin takımlarını oluşturuyor. Sipariş edilen bu dizileri başkasına satmıyor.

Özel müşterileriyle çizgi romansever olarak iyi ilişkiler kurduğunu söyleyen Nurtap Emir, bir dönem yükselen fiyatların gazetelerde çıkan haberlere bağlıyor. Ancak Kırkambar'da artık yeni basım çizgi romanlar da satılıyor. Emir, bu kitapları müşteri eski kitapların yanı sıra yenilerini de biriktirdiği için bulundurduğunu söylüyor. Kısacası eski çizgi roman satışlarında bir duraksama var ama yeni kitapların da desteğiyle çizgi roman sahafları yeni bir döneme giriyor.

Kırkambar’ın sahibi Nurtap Emir, fiyatların spekülasyon nedeniyle arttığını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!