Çinlilerin sırrı: Pirinç

Güncelleme Tarihi:

Çinlilerin sırrı: Pirinç
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2005 00:00

Binlerce yıldan beri insanoğlunun temel besin kaynaklarından biri olan pirinç, tüm Güney ve Doğu Asya memleketlerinin vazgeçilmez gıdasıdır. Çin mutfağının ana hatlarını pirincin yanı sıra, deniz ürünleri ve soya fasulyesinden yapılan çeşitli yemekler çizer. Ancak Çinliler pirinci bizim gibi bol yağla tüketmezler. Onların bu yararlı bakliyatı tüketme şekli bol suda haşlamaktır. "Haşlayarak yediklerine göre bir bildikleri vardır" diyorsanız, haklısınız. Çünkü bir porsiyon haşlanmış pirinçte sadece 80 kilokalori vardır ve üstelik pirincin içindeki doğal tuzlar az olduğundan pirinç, vücuttan su atılmasına da yardımcı olur. Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur. Peki küçük tansiyonlarının hep normal seviyede kalmasını da pirinç mi sağlıyor? Ne dersiniz? Ispanak pestolu pilav8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pirinç 15-20 adet ıspanak yaprağı (yaklaşık 100 gr) 1 çay bardağı zeytinyağı 3 diş sarmısak 1 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık 1 demet dereotu 2 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)1 çay kaşığı tuz, karabiber Yıkayıp süzdüğünüz ıspanak yapraklarını mutfak robotu ya da blendere aktarın. Üzerine zeytinyağı ve soyulmuş sarmısakları ekleyin. Saplarını ayıkladığınız dereotunu ve dolmalık fıstığı da ilave ettikten sonra robotu çalıştırın. Malzemeleri iyice ezilip püre haline gelinceye kadar robotta çekin. Robottaki malzemeleri geniş bir pilav tenceresine aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave ettikten sonra, karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Kaynar suyu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını iyice kısıp pilavı 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı yaklaşık 15-20 dakika dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırın. Bu pilavı kalıplara koyup şekil vererek de servise sunabilirsiniz. Kirazlı kup Anglez6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi4 su bardağı süt Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan unTürk kahvesi fincanıyla 3 fincan toz şeker 1 adet yumurta 1 paket vanilya 1 paket hazır süt kreması (200 ml)250 gr kiraz/ vişneSüt ve unu orta boy bir tencereye aktarıp üzerine toz şeker ve yumurtayı ekleyerek tel çırpacak yardımıyla veya mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken vanilya ve hazır süt kremasını ilave edip mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika daha çırpın. Kup bardaklarına ya da cam kaselere, önce çekirdeklerini ayıkladığınız kirazları bir sıra halinde dizin. Üzerlerine çırpılmış kremayı paylaştırın. Tekrar çekirdekleri ayıklanmış kiraz yerleştirip soğumaları için buzdolabında bekletin. Eğer kiraz yerine vişne kullanacaksanız, vişnelerin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra üzerine 1 su bardağı pudra şekeri serpiştirip 15 dakika kadar bekletin. Böylece vişneleri şekerle tatlandırmış olursunuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!