Cildinizi kışa nasıl hazırlayacaksınız

Güncelleme Tarihi:

Cildinizi kışa nasıl hazırlayacaksınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Kışın zorlu koşullarının cilt üzerindeki yıpratıcı etkileri malum. Size düşen cildinizi soğuk günlere hazırlamak. Bu çabanız daha bakımlı ve sağlıklı bir görünüm sağlayacağı gibi yaşlanma etkilerinin de önüne geçmenize yardımcı olur.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında cildi yoğun şekilde nemlendiren ve soğuk havadan koruyan ürünler kullanmalısınız. Cildinizi daha profesyonel ellere teslim etmekte de yarar var. Düzenli olarak ayda en az bir kez. Refresh Clinic Uzman Estetisyeni Türkan Torun, "Profesyonel bakımla, cildin özellikle kış aylarında maruz kaldığı olumsuz çevresel faktörleri, nemsizlik ve yorgunluğu bertaraf etmek, cildin ihtiyacı olan oksijen, vitamin ve besin maddelerini cilde yeniden kazandırmak mümkün. Cilt, gözenekleri tıkayan komedonlardan (siyah noktalar) arındırılmalı. Aksi takdirde yapılacak ilave bakımlar istenilen etkiyi göstermeyecektir" diyor.

Alınması gereken önlemler

á Cildinizi aşırı soğuktan ve sıcaktan koruyun

á Cildinizde kan dolaşımını uygun kremlerle cilde masaj yaparak hızlandırın

á Günde en az 2.5 litre su için

á Çay kahve içmek yerine bitki çaylarını tercih edin

á Alkol ve sigaradan uzaklaşın

á Dengeli ve yeterli beslenin

á Sabahları aç karnına bir bardak ılık su için

Günlük bakım için

Cildinizin daha bakımlı olması gerektiğini düşünüyorsanız, başlangıç noktanız temizliğe özen göstermek olmalı. Bunun için güne başlarken:

á Cildi uygun bir temizleyiciyle derinlemesine temizleyin

á Tonikle silin. Alkolsüz tonikleri tercih edin

á Cilt tipine uygun koruma faktörlü bir nemlendiriciyle (en az SPF 15) cildin gün boyu nemli kalması ve güneşin zararlı etkilerinden korunmasını sağlayın

Haftalık bakım için

Zamanında cildinize ihtiyacı olan özeni ve bakımı göstermenin yararlarını yaşınız ilerledikçe anlayacaksınız. Cildiniz yağlıysa sarkmaları, kuruysa istenmeyen kırışıklıkları çok daha ileriki yıllara erteleyebilirsiniz. Haftalık bakım için:

á Evde en azından haftada 1-2 kez cildinize uygun bir peeling yapın

á Cilt yüzeyindeki ölü hücre tabakasını temizledikten sonrada haftada 2 kez nem maskesi yaparak cildinize daha iyi nefes alma şansını tanıyın ve su kaybını önleyin. Bu uygulamalarınızı zamanında ve düzenli yaparak, cildinizin geleceğine şimdiden yatırım yapabilirsiniz.

á Besleyici gece kremlerinin cilt bakımı ve korunmasında rolü büyük. Yaş ilerledikçe cildin besleyici maddelere ihtiyacı artar. Bu tip kremler gece boyunca, aşınmış cildi onarır. Cildin güçlenmesine, kaybettiklerini geri kazanmasına yardım eder.

á 28 yaşından itibaren elinizin altında mutlaka bir göz çevresi kremi bulundurun. Her gün düzenli olarak (sabahları ve gece yatmadan önce) kullanın. 30 yaşından sonraysa cildinizin ihtiyacına göre uygun bir serum ve ampulle bakımınızı desteklemenin yararını görürsünüz.

Cilt tipine göre birkaç reçete

Profesyonel bakımlara ek olarak evde kendi yapacağınız maskelerle de cildinizin canlılığını korumaya katkıda bulunabilirsiniz.

Yorgun ciltler için:

á 1 yumurta sarısı

á 1 tatlı kaşığı susam yağı

á 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hepsini bir kapta karıştırın. Göz çevresi hariç yüz ve dekolte bölgesine uygulayın. 15 -20 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkayın.

Onarılmaya ihtiyacı olan tüm ciltler için:

á 1 tatlı kaşığı bira mayası

á 3 yemek kaşığı ılık süt

Bira mayasını ılık sütle kabartın. Ilık bir odada bir süre bekletin. Yine göz çevresi hariç yüz ve boyuna sürün. 10-15 dakika beklettikten sonra ılık suyla ciltten temizleyin.

Ellere doping:

Olumsuz koşullarla, sabunla en fazla temas eden eller. Dolayısıyla yıpranan da... Doping yapmak isterseniz:

á 1 şişe gliserin,

á 2 limon suyu

Her ikisi karıştırın. Ellerinize sürün. Etkisini derhal göreceksiniz.

Cilt soğuktan korunmak için su kaybeder

Kışın neden nem ihtiyacı fazladır? Kış boyunca yağ bezleri yavaş çalışır. Cildin hidrolipidik zarı (yağ-su zarı) dayanıksız hale gelir. Dış etkenlere karşı cildi koruma görevini yerine getiremez. Cilt soğuktan korunmak için su kaybetmeye başlar. Bu durumda cilde kaybettiği suyu nemlendiriciler aracılığıyla geri vermek gerekir.

Ayrıca unutmayın ki, göz çevresindeki cilt yüzün diğer kısımlarına oranla daha ince, dolayısıyla çizgilenmeye daha elverişli. Bu nedenle göz çevresine uygun, yağsız yapıda bir göz kremi uygulamak daha faydalı.

Doğru nemlendiriciyinasıl anlarsınız

Nemlendiricinin beklediğiniz etkiyi yapıp yapmadığını anlamak için 3-4 haftaya ihtiyacınız var. Bu süre, cildin en üst tabakası olan epidermisin kendini tamamen yenilemesi için gerekiyor. Doğru seçilmiş bir nemlendirici, su hücrelerinin cilt yüzeyinden cildin derinlerine kadar hareketi için uygun ortamı sağlar. Üst deriyi yumuşatır. Cildinizdeki değişiklikleri kısa sürede fark edersiniz. Cilt daha parlak, pürüzsüz ve temiz bir görünüm alır.

Solaryum masum değil

Güneş banyosunun zamanı geçti. Ancak bronz rengi tutkuyla seven kadın ve erkeklerin sayısı hiç de az değil. Bunların bir kısmının imdadına solaryum yetişiyor. Ancak uzun yıllar sanıldığının aksine solaryum hiç de masum değil. Solaryumlar suni UV lambaları içeriyorlar. Suni UV lambaları, güneş ışınlarına göre 26 kat daha fazla zararlı ışın veriyor. Solaryum da aynen güneş gibi fotoyaşlanma ve deri kanserine yol açabiliyor.

BRONZLUĞU SEVİYORSANIZ BRONZLAŞTIRICI DENEYİN

Solaryumu tahtından eden sadece zararlı etkilerinin anlaşılması değil. Otobronzların bir alternatif olarak sunulmasının da rolü büyük. Otobronzlar dihidroksiaseton içeren kozmetik ürünler. Derideki bazı proteinlerle birleşerek bronz görüntü veriyorlar. Küçük bir hatırlatma daha yapalım. Bu ürünlerin çoğunda güneşten koruma özellikleri yok. Mutlaka beraberinde ilave güneş koruyucular kullanılmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!