Çikolata diş çürütmüyor

Güncelleme Tarihi:

Çikolata diş çürütmüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tadına doyum olmaz, bu nedenle de yemekten asla vazgeçmeyiz. Ama hep bir sıkıntı duyarız: Çünkü bize ‘‘Çikolata sağlığa çok zararlıdır’’ diye öğretilmiştir. Oysa bilim adamlarının yaptığı son araştırmalar, tam tersi sonuçları ortaya koyuyor. Çikolata neredeyse her derde deva. İnanması zor ama, dişleri çürütmüyor, tam tersine çürümesini bile önlüyor. Yalnızca hangi tür çikolata yiyeceğimizi bilmek gerekiyor.

BEYİN MUTLU OLUYOR

Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martin'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkartıyor. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. Çikolata, beynin ‘‘endorfin’’ salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlıyor.

BEDENİ AŞIK EDİYOR

Çikolata, beyin gibi bedeni de gevşetip rahatlatıyor. Çikolatanın içindeki ‘‘phenylethylamine’’ adlı bileşim, endorfin gibi fiziğimize mutluluk veriyor. Yani insan bedeni, çikolata yediğinde aşık olduğu zamanlarda olduğu gibi, hoş reaksiyonlar gösteriyor.

FAZLASI UYUŞTURUR

Eğer bir oturuşta bir kilo çikolatayı bitiririm diyenlerdenseniz, uyuşturucu madde almaya hazır olun. Çünkü bu miktarda çikolatanın içindeki maddeler, insanda marijuana içmiş gibi bir etki yapıyor.

KALSİYUM VE DEMİR

Çikolata aynı zamanda çok besleyici. İçinde büyük oranlarda magnezyum, demir, ve kalsyum var. Küçük bir parça çikolata, almamız gereken bu madenlerin en az 5'te birini içeriyor.

ANTİOKSİDAN MADDELER

Son araştırmalar, çikolatanın farklı bir özelliğini daha ortaya çıkarttı. Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre 50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bir bardak kakao, bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşdeğerde kimyasal madde içeriyor. Bir başka deyişle çikolata kalp krizi ya da beyin kanamasını da önlüyor.

İNSAN ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Harvard Üniversitesi'nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın ömrü uzattığını da ortaya koydu. çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az bir yıl uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki antioksidan maddelere bağlıyorlar.

KALBE FAYDALI YAĞ

Çikolatanın içindeki yağ, üç kaynaktan geliyor. Kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar. Kakaonun içindeki ''stearic asit‘‘ içeren yağ bir çeşit doymamış yağ. Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe zararlı olduğunu bilinir. Ancak kakao içindeki stearic asit, vücuda girince ‘‘oleic asite’’ dönüşüyor: Aynı zeytinyağı içindeki oleic asit gibi. Bu yağ türü de kalbe çok faydalı.

MİGRENLİLER DİKKAT

Migren hastalarına çikolata pek yararlı değil. Çünkü migren hastaları ‘‘phenolsuphotransferase’’ adlı bir enzim yetersizliği nedeniyle ağrılar içinde kıvranırlar. Çikolata ise, damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açar. Çikolata, normal insanlara çok yararlıdır, ama migrenliler kesinlikle uzak durmalı.

DİŞLERİ ÇÜRÜTMEZ

Çikolatanın dişleri çürüttüğü önyargısı vardır. Oysa araştırmalar tam tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümesini engelliyor. Kakao yağı içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek bakterileri engelliyor.

Hangi çikolatayı yememiz gerekiyor

Çikolatanın saymakla bitmeyen faydalarından yararlanabilmenin en önemli sırrı, hangi tür çikolata yiyeceğimizde gizli. Çünkü dünya üzerinde üretilen çikolataların büyükbir bölümü kaliteli değil. Şeker ve süt içeriği çok fazla. Bu nedenle de zararlılar Uzmanlar, içeriğinde yüzde 60 ya da 70 oranında kakao bulunan siyah çikolataları yememizi tavsiye ediyor. Oysa piyasada satılan çikolataların çoğunluğunda yüzde 10 ya da 20 oranında kakao bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!