Çiftlerin 15 cinsel sorunu

Güncelleme Tarihi:

Çiftlerin 15 cinsel sorunu
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de her 10 kişiden 6'sı, cinsel tatminsizlik ve seks sorunu yaşıyor. Bu durum, kadınlar için de erkekler için de değişmiyor. Ülkemizde evlilerin yüzde 75'i, cinsel açıdan tatmin olamıyor. Bu da giderek seks bunalımına dönüşüyor.

Uzmanlar, evli çiftlerde, seks bunalımını doğuran çeşitli nedenlerin başında, cinsel tatminsizliğin geldiği görüşünde birleşiyorlar. Evlilikte yaşanan cinsel sorunlar, çiftleri kolaylıkla, mutsuzluğun, ayrılığın eşiğine götürebiliyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Doçenti Dr. Emin Ceylan, evli çiftlerin cinsel sorunlarını şu başlıklar altında topluyor:

Evlilikteki cinsel sorunların çok küçük bir kesimi, yapısal ya da hormonal bozukluktan ileri geliyor.

Erkeklerdeki cinsel güçsüzlük korkusu ve sorunu, erkekliği kanıtlayamamak kaygısı, kadınlardaki çekinme, tatminsizlik gibi sorunların yüzde 95'i psikolojik kökene dayanıyor.

Cinsel güçsüzlük, büyük ölçüde psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor. Cinsellikle ilgili katı kurallar, uyumsuz evlilik, kendini değersiz görme, eşcinsellik, aşırı alkol, erken boşalma gibi nedenler güçsüzlüğü yaratıyor.

Yasaklar, dinsel baskılar, korkular, inançlar, yanlış cinsel tavsiyeler, yetersiz ve az cinsel bilgiler, cinsel uyumsuzluğa yol açıyor.

Cinsel ilişkide gerçek bir tatmine ulaşamayan kadının davranışı, cinsel soğukluğu, erkeğin cinsel fonksiyonlarını bozuyor .

Kaynağında psikolojik baskılar, korkular bulunan erken boşalma, çiftler arasında cinsel uyumsuzluk ve tatminsizlik yaratıyor.

Uyumsuz evlilikler, cinsel uyumsuzluklara yol açıyor. Cinsel uyumsuzluk şikayetiyle mahkemelere buşvuran çiftlerin sayısı artıyor.

Eşcinsel erkeklerin yaptığı evliliklerde uyumsuzluk yaşanıyor.

Kadının cinselliğinin bilincinde olamaması, cinsel ilişkiyi bir görev sayan davranış ve anlayışı, bir gün, cinsel bunalım şeklinde ortaya çıkıyor.

Kalabalık evlerde yaşayan çiftlerde, seks bunalımı sık görülüyor.

Erken evlenen ve üst üste gelen çocuklardan yılan kadın, seks hayatından kaçıyor.

Uzun evliliklerde cinsel ilginin azalması, erkeği dış ilişkiye itiyor.

Kadının soğukluğu kadar, erkeğin sekse aşırı düşkünlüğü, cinsel sorunların yaşanmasına neden oluyor.

Kadın ilişkiden korkup eşi zora başvurunca sorun başlıyor ve kadın ilişkiyi tecavüz olarak algılıyor.

Cinsel yaşam, güncel sorunlarla iç içe bulunuyor. Aile içinde dengeli bir yaşam, karşışılıklı sevgi ve anlayış varsa, cinsel yaşam da belirli ölçülerde azalarak sürüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!