Çift başlı 'Sarı Prenses' rekora doğru koşuyor!

Güncelleme Tarihi:

Çift başlı Sarı Prenses rekora doğru koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2015 10:10

Elazığ’da akvaryumda çift başlı olarak dünyaya gelen sarı prenses cinsi balık görenlerin ilgisini çekiyor. Sarı Prenses Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilecek mi?

Haberin Devamı

Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ruçhen Keçeci, doğal yaşam ortamları Afrika'da bulunan Malawi Gölü'nün Nhkata Körfezi olan sarı prenses cinsi balığı akvaryumunda büyütüyor. Keçeci, çift başlı hemcinslerinin 3 ay gibi kısa sürede ölmesine rağmen 4 yaşına ve 5 santimetre uzunluğuna ulaşan balığına gözü gibi bakıyor.

Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıldır hobi olarak akvaryumda sarı prenses, mavi prenses, vatoz gibi farklı türde balıklar yetiştirdiğini belirtti. Yaklaşık 5 yıl önce sarı prenses balıklarından birinin yumurtladığını anlatan Keçeci, balık yumurtalarını incelediğinde içlerinden bir tanesinin birbirine yapışık iki yumurtadan oluştuğunu fark ettiğini dile getirdi. Bunu da diğer yumurtalarla kuluçka makinesine koyduğunu ifade eden Keçeci, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Çift başlı Sarı Prenses rekora doğru koşuyor

"Her halde bir birine yapışmış çürümekte diye algılamıştım. Bunun bir doğa harikası olduğunu sonradan keşfettim. Birbirine yapışık iki balık gibi gördüğüm aslında tek bir balıktı. Bu balığı fark ettikten sonra ayrı bir yerde beslemeye başladım. Beslenme zorluğu kendi içerisinde çok büyük çapta yaşanmakta. Yemi attığım anda bir taraf sağa çekmekte, bir taraf sola çekmekte. Dolayısıyla çok iyi bir şekilde yemlerini alamıyorlar."

Çift başlı Sarı Prenses rekora doğru koşuyor

Balığın erkek olduğunu sonradan fark ettiğini dile getirin Keçeci, "Sarı prenses olarak anılan bu balığı erkek olduğundan dolayı çift başlı sarı prens olarak isimlendirdik" dedi.

Çift başlı Sarı Prenses rekora doğru koşuyor

Rahat yüzemediği ve beslenemediği için diğer balıkları zamanla ayırdığını ve Sarı Prens'in akvaryumda tek başına yaşadığını aktaran Keçeci, balığını gören ziyaretçilerin büyük bir şaşkınlık yaşadığına kaydetti. Keçeci, "Üniversitedeki atölyemde bulunan akvaryum içerisindeki bu balığı insanlar gördüğü anda çok ilginç, farklı bir şekilde karşılamakta. Bunun nasıl olduğunu defalarca sormakta. Birbirine yapıştığını anlayamıyor, sonra anladıklarında çok ilginç olduğunu görüyorlar. Müthiş bir şekilde tepki gösteriyorlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

Keçeci, balığının çift başlı olmasından dolayı suyun dip kısmında yaşadığını belirtti.

Haberin Devamı

GUINNESS REKORLAR KİTABI'NA GİREBİLİR

FÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Köprücü ise balıklarda meydana gelen bu tür durumların nadir de olsa karşılarına çıkan vakalar olduğunu söyledi. Çift başlılığın genetik faktörler, toksik ve kimyasal maddeler, uygun olmayan çevresel koşullar, stres faktörü, oksijen azlığı, su sıcaklığı, PH aralıklarının değişmesi gibi faktörlerden ortaya çıkabildiğini ifade eden Köprücü, farklı türden balıkların çiftleşmesinden de bu tür vakaların görülebildiğini kaydetti.

Çift başlı Sarı Prenses rekora doğru koşuyor

Çift başlı balıkların diğer aynı cins balıklara göre yaşamının kısa olduğunu vurgulayan Köprücü, "Bunların en fazla 2,5 ile 4 santimetreye kadar uzadığını biliyoruz. Bu balık ise 5 santimetreye kadar uzadı. Belki 6 santimetreyi bulabilecektir. Guinness Rekorlar Kitabı'na da geçebilecek bir olay" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çift başlı Sarı Prenses rekora doğru koşuyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!