Chevrolet, Avrupa’da ’safkan’ GM oluyor

Güncelleme Tarihi:

Chevrolet, Avrupa’da ’safkan’ GM oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

2002 yılında Koreli Daewoo’yu alarak, mevcut modellerini Avrupa’da ’Chevrolet’ markasıyla satmaya başlayan General Motors, ilk kez 2006 yılında kendi geliştirdiği modellerle Avrupa’da boy göstermeye hazırlanıyor. Kalos Sedan’ı yenileyerek ’Aveo’ ismiyle piyasaya sunmaya hazırlanan GM, yine kendi mühendisleri tarafından geliştirilen 4X4 sınıfında yer alacak ’Captiva’ ve ’Epica’ modellerini 2006 yılı ortasında Avrupa’da piyasaya sunacak. Böylece Chevrolet markası, Avrupa’da ilk kez Daewoo gölgesinden kurtulmuş modelleriyle pazarda yer alacak.

Dünyanın en büyük otomotiv şirketi olan General Motors (GM), 10 milyar doları bulan borç yükü altında iflas eden Güney Kore’nin ikinci büyük otomotiv firması Daewoo’yu 2002 yılında 1.2 milyar dolara satın almıştı. Bu satın alma GM’nin Avrupa odaklı büyüme stratejisinin bir parçasını oluşturuyordu. Yoğun bir rekabetin yaşandığı Avrupa pazarında Opel ve Saab markalarıyla yer alan GM, Daewoo ile hem ürün gamını hem de satışlarını artırmak istiyordu. Bu nedenle Daewoo şirketini aldıktan sonra hızla harekete geçen GM, mevcut Daewoo modellerini Avrupa’da efsanevi ’Chevrolet’ markasıyla satmayı planladı.

İLK TÜRKİYE PAZARINDA DENEDİ

GM, bu planını ilk olarak Türkiye pazarında denedi. İlk Chevrolet markalı modeller Türkiye pazarında satışa sunulurken, burada elde edilen başarının ardından tüm Avrupa’da Chevrolet satışlarına başlandı. Daewoo’nun Kalos, Evanda, Lacetti ve Rezzo gibi modelleri ’Chevrolet’ markasıyla 2004 yılından itibaren Avrupa’da satışa sunuldu.

GM’nin efsanevi markası Chevrolet’in gücüyle Daewoo modelleri Avrupa’da iki yıl içinde 250 bin adetlik bir satış hacmi yakaladı. Avrupa’da en fazla Chevrolet markalı otomobiller İtalya ve Ukrayna’da satılırken, Türkiye 2004 yılında 10 bin adet, 2005’te ise 8 bin 500 adetle en fazla Chevrolet satılan ülkeler arasına girdi.

2006 ÇIKIŞ YILI

Ama sonuçta GM, 2006 yılına kadar Chevrolet markası altında ürün gamında sadece mevcut Daweoo modellerini kullandı. 2006 yılının ise GM’nin Avrupa’daki gerçek Chevrolet çıkışı olması bekleniyor. Chevrolet’in yeni Avrupa Başkanı Wayne Brannon, Avrupa’da henüz normal uçuş yüksekliklerine ulaşamadıklarını belirterek, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yeni ürünler ve yeni teknoloji ile daha da ileri aşamada bir artış bekliyoruz" açıklamasını yapıyor.

Geçtiğimiz yıl Kore’de kurulan GM tasarım merkezi ile birlikte Chevrolet markalı modeller Daewoo gölgesinden kurtularak tamamen GM imzasıyla geliştirilmeye başlandı. Bu gelişmeye bağlı ilk GM imzalı model yeni Kalos Sedan oldu. Yeni Kalos Sedan, Chevrolet’in Amerika’da kullandığı ’Aveo’ ismiyle Avrupa’da pazara çıkmaya hazırlanıyor. Mart ayı başında Türkiye’de de satışa sunulacak Aveo Sedan, Chevrolet’in Daewoo’dan bağımsız geliştirilen ilk modeli oluyor.

Bu modelin ardından yine GM imzasıyla Avrupa pazarı için ilk SUV Chevrolet modeli ’Captiva’ ve Evenda’nın yerine alacak ’Epica’ 2006 yılı ortasında piyasaya sunulacak. Bu iki modelle birlikte GM imzalı üç Chevrolet modeli 2006 yılında Avrupa yollarındaki yerini alacak. GM, bu modellerin dışında ilk kez dizel motor seçeneklerini de piyasaya sunmaya hazırlanıyor. SUV segmentinde yer alacak Captiva modeli 2 litrelik dizel motor seçeneği ile satılacak. Diğer modellerin ise dizel motor seçenekleri sırayla devreye girecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!