Cerrah robottan dalya

Güncelleme Tarihi:

Cerrah robottan dalya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 00:38

Türkiye’de ilk kez 1,5 yıl önce Florance Nightingale Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan ‘da Vinci’ Robotik Cerrahi sistemi ile gerçekleştirilen ameliyatların sayısı 100’e ulaştı.

Avrupa’da ve ABD’de kalp, toraks cerrahisi, üroloji, genel cerrahi ve kadın doğum branşlarında kullanılan ‘da Vinci’ Robotik Cerrahi Sistemi yardımıyla Florance Nightingale Hastanesi’nde 100’üncü hasta Aynur Özvarda’nın kalp ameliyatı yapıldı.

Robotik Cerrahi Sistemi hakkında Avrupa’da ve ABD’de eğitim alan Florance Nightingale Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Belhan Akpınar, 2004 yılı Mart ayında Florance Nightingale’e gelen ‘da Vinci’ ile yaptıkları ameliyatların hepsinde başarılı olduklarını söyledi.

Göğüs boşluğunun kesilmeden, göğsün sol bölümünde açılan yaklaşık 1 santimetrelik 3 delikten gerçekleştirilen ameliyatların estetik açıdan hastaları mutlu ettiğini kaydeden Akpınar, şunları söyledi:

‘İnsanlar bu ameliyatları sadece robotların gerçekleştirdiğini düşünüyor. Halbuki robotun 3 kolunu yönetmek için kontrol ünitesinin başındaki cerrah dikkatle üç boyutlu monitöre bakarak konsoldaki kollar yardımı ile ameliyatı gerçekleştiriyor. Eğer robotun kollarındaki aparatların değiştirilmesi gerekirse, cerrah hastanın başında bulunan diğer cerraha direktif veriyor.

Bu sistem her kalp hastasının ameliyatında kullanılamıyor. 3-4 damarı değişmesi gereken hastalarda robotu kullanmıyoruz.

Robotla ancak bir iki damarı değişecek hastaları ameliyat edebiliyoruz. Robotla yapılan ameliyatların avantajlarından biri de hızlı iyileşme.’

ESKİ HASTALARDAN EKİBE KUTLAMA

Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi ile kalp ameliyatı olan 64 yaşındaki Anestezist Dr. Ahmet Levent ve 72 yaşındaki Emekli Jandarma Başçavuşu Mehmet Adıgüzel As, ‘Da Vinci’ ile yapılan 100’üncü kalp ameliyatı sırasında, ekibin yanındaydılar.

Sağlıklı olmalarını ‘da Vinci’ye borçlu olduklarını söyleyen Ahmet Levent, ‘Ben de İngiltere’de Anestezist olarak çalışıyorum. Ameliyatımı oradaki cerrah arkadaşlarıma yaptırma imkanıma rağmen Türkiye’ye geldim. Ameliyatımdan 8 hafta sonra prostat kanseri ameliyatı oldum. Eğer açık kalp ameliyatı olsaydım vücudum bu kadar sürede iki büyük ameliyatın anestezisini kaldıramayabilirdi’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!