Cazın gizemli insanları

Güncelleme Tarihi:

Cazın gizemli insanları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2011 21:46

Filiz Ural, müzik tutkusunu tuvaline taşıdı. Ünlü ya da ünlü olmayan caza hayatını adamış isimlerin prova, doğaçlama, konser ve solo anlarının görüntülerini resmetti. Hepsi Doku Sanat Galerisi’nde 26 Ekim’e kadar görülebilir.

Haberin Devamı

Uzun yıllar mimarlık yaptı Filiz Ural. Pek çok proje çizdi. Resim tutkusunu hep bir geride bırakarak, projeler üzerindeki detaylarda; sokak, ağaç, araç, insan figürleri arasında bu sevgisini gidermeye çalıştı. Belki de konstrüktüvist resme ve stile olan yakınlığı da mimarlığından kaynaklanıyordu.
Erken emeklilikle birlikte en büyük tutkusu olan resmi, ikinci mesleği yaptı. Önce ressam ve sanat tarihçisi Zühal Köseler’in yorumcular atölyesine katıldı. Bu süre içinde eserleri, dokuz karma sergide yer aldı. Daha sonra CEY Sanat Atölyesi’ne devam eden Ural, sırasıyla Gökhan Anlağan, Tanju Demirci, Bahar Kocaman’ın atölye çalışmalarında bulundu. 2008’de TÜYAP Sanat Fuarı’nda Valör Galerisi’nde resimleri Mustafa Ayaz’la birlikte sergilendi.
Haziran 2010 Afyon Caz Festivali çerçevesinde caz insanları çalışmalarını ilk kez sergileyen Ural, toplu çalışmalarını yine o yıl Doku Sanat Galerileri’nde İstanbul ve Ankara’da ekim-aralık ayları içinde sergiledi.
Şimdi bu işler ve yenileri tekrar Doku Sanat Galerisi’nde. 30’a yakın eserin içinde Kürşat Başar’dan Stanley Clarke’a kadar pek çok ünlü caz müzisyeni var. Yalnız, resimlerdeki bu simaların kime ait olduğunu bulmak, izleyiciye bırakılmış.
Ressam Cihat Aral’ın yorumuyla söylersek, “Tuval düzleminde yer alan gizli kompozisyon örgüsüyle, izleyicisine hissettirmeden yüzeyde yer alan nesnelere, figürlere espas içinde soyut bir boyut kazandırarak tuvale taşınmış resimler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!