Çatalın öyküsü

Güncelleme Tarihi:

Çatalın öyküsü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 00:00

Sofraların vazgeçilmezi çatalın Avrupa’ya gidiş öyküsünü merak ediyor musunuz? Hazar prensesi Çiçek’in Bizans’la tanıştırdığı, sonra Bizans prensesi Theodora tarafından Avrupa’ya götürülen çatalın ilginç öyküsü, bu ay Focus dergisine konu oldu.

1054’te Roma Kilisesi ile Doğu Kilisesi kesin olarak ayrılmış; İtalya Yarımadası’ndaki son kent, Bari de elden çıkmış; doğuda, Türklerin zaptettikleri topraklardaki önemli gelir kaynaklarıyla asker kaybı, imparatorluğu güçsüzleştirmişti.

Aynı yıl, Venedik Dükalığı’nın 35. dükü Domenico Contarini (1043-1071) hayata veda etmiş, yerine adaşı Domenico Selvo (1071-1085) seçilmişti. "Sığınacak bir liman" arayan Bizans sarayı, çareyi önemli ticari imtiyazlar karşılığında Venedik’le ittifak yapmakta buldu ve Venedik sarayına soylu bir gelin gönderdi. Theodora 1077’de Venedik dükü Selvo’nun eşi oldu. Bizans saraylarında şaşaalı bir yaşama alışkın olan Theodora’nın giysileri öylesine abartılıydı ki, sofraya oturduğunda kollarını oynatmakta zorlanırdı. Tabaktan aldığı yiyecekleri ağzına götürmek için özel olarak yapılmış, iki dişli, som altından uzunca bir alet kullanırdı. Bu alet "çatal"dı.

Alet, 1379’da Fransa’da da kullanılmaya başlandı. 1500’lerden sonra da yaygınlaşarak sofranın vazgeçilmezi oldu.

İdeal masa nasıl kurulur

Sofra kurulurken, çatal bıçak takımları masanın kenarına, içten dışa doğru sırayla dizilirler.

Dişsizler: Sağ tarafta sırasıyla şunlar yer alır: (1) Ordövr bıçağı, (2) Çorba kaşığı, (3) Balık bıçağı, (4) Beyaz et bıçağı, (5) Kırmızı et bıçağı.

Dişliler: Sol tarafta da çatallar benzer şekilde dizilir: (6) Ordövr çatalı, (7) 3 dişli balık çatalı, (8) Beyaz et çatalı, (9) Kırmızı et çatalı.

Tatlı: Son olarak tatlı takımları birbirinin zıt yönüne bakacak şekilde yerleştirilir: (10) Tatlı çatalı, (11) Tatlı kaşığı. Masanın sol tarafına küçük ekmek tabağı konur (12).

Bardaklar: Beyaz şarap (D), Rose şarap (C), Kırmızı şarap (B), Su bardağı (A) ve Aperatif içki (E).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!