Cam altında yirmi bin fersah

Güncelleme Tarihi:

Cam altında yirmi bin fersah
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

‘Cam iki yüzlüdür. Hem görünen, hem gösterendir. Cam kırılgandır. Belki görünmez olabildiği için öyledir; belki kırılgan olduğu için görünmezdir.’’ Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hüsamettin Koçan'a bu betimlemeyi yaptıran, Yapı Kredi Kültür Merkezi Vedat Nedim Tör Müzesi'ndeki ‘‘Camaltı Resimleri Sergisi’’. Sanatseverler, 25 Aralık'a kadar açık olan sergide, halk resim sanatının en önemli örneklerinden biri olan camaltı resimlerinden 80 tanesini görecekler.

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi sezonu alışılmadık bir sergi ile açıldı. Halk resim sanatının en önemli örneklerinden biri olan Camaltı Resimleri Sergisi, izleyenlere resim sanatının farklı bir tadını sunuyor.

Halk resim sanatı, halk tarafından sanatsal kaygı duymadan belirli bir amaca yönelik, naif ve perspektifi kendi yapısında olan, canlı renklerle yapılan ve belirli bir amaçla asılan resimler... Geleneksel halk resimleri, kağıt, kumaş, cam, ahşap üzerine boyama, taşbaskı ve işleme teknikleriyle yapılıyor. Konuları ise halk hikayeleri, din, efsane ve inançlara dayanıyor. Ayrıca yapıldıkları dönemde yaşanılan sosyal ve toplumsal olaylar da bu resimlere konu oluyor.

İşte halk resim sanatının en kırılgan malzemesini oluşturan camaltı resimleri, cam levhanın arka yüzeyine toz boyalar, suluboya, guaş, yağlıboya, akrilik boyalarla çalışılan soğuk resim tekniği ile yapılıyor. Genellikle her yerde aynı olan bu resim tekniğinde, camın hem resmin yapıldığı yüzey olma hem de vernik gibi boyaları dış etkenlerden koruma ve aynı zamanda renklere şeffaflık ve parlaklık verme gibi çeşitli fonksiyonları var.

Camaltı resimlerinin çok az örneği, koleksiyonerlerin bilinci ve korumacılığı sayesinde günümüze ulaşabildi. Hıfzı Topuz, Hüsamettin Koçan, Balkan Naci İslimyeli, Ömer Bortaçina, Robert Anheger, Neveser Aksoy'un koleksiyonlarından derlenen sergi,

bu anlamda sanatseverlere çok sık rastlanamayacak bir tat sunuyor.

Camaltı Resim Sergisi için bir de katolog basılmış. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Neveser Aksoy ve Hıfzı Topuz'un camaltı resimlerine ilişkin yazılarının yer aldığı katologda sergide yer alan 80 resmin dışında başka eserlere de yer verilmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!