Bursa'da acile giden hasta sayısında artış

Güncelleme Tarihi:

Bursada acile giden hasta sayısında artış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 11:38

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Hakkı Çelik,  ramazan ayında hastaların doktorlarına danışmadan oruç tutmaması gerektiğini söyledi.

Şeker hastalığı, tansiyon, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkları bulunan, belirli aralıklarla ilaç almak zorunda olan hastaların oruç tutmalarının sakıncalı olabileceğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

“Bu kişilerin oruç tutmaları daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Ramazan ayına girmeden önce bu konuda yapılan uyarılara bazı kişilerin dikkat etmediğini gördük. Ramazan ayının ilk hafta sonunda hastanelerimizin acil servislerinde yoğunluk yaşandı. Ramazana ayına bağlı olarak bazı hastaların ilaçlarını düzgün kullanmaması, tedavilerini yarıda kesmesi gibi nedenlerle hastanelerin acil servislerine gelenlerin sayısı arttı. Örneğin bir tansiyon hastası, oruç tutması nedeniyle felç geçirdi. Yoğum bakımda tedavisi sürüyor.”

Oruçluyken sıcağa maruz kalan kişilerin de bulantı, baş dönmesi gibi şikayetlerle hastanelere başvurduğunu dile getiren Çelik, “Sıcaklar, beslenmenin düzenli yapıldığı dönemlerde bile sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Yaz aylarında kalbe bağlı rahatsızlıkların arttığı unutulmamalıdır. Özellikle sıvı alımının olmadığı gündüz saatlerinde oruçluların çok daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.

İftarda tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Çelik, “İftardan sonra da sindirim sistemi rahatsızlığı nedeniyle acile gelen çok oluyor. Bazı kişiler, sahur yapmadan oruç tutmaya çalışıyor. Sahursuz oruç tutmak, yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres gibi sorunları ortaya çıkarabilir. Özellikle su tüketiminin büyük önem taşıdığı yaz aylarında tutulacak oruç için sahur yapılmalı ve yeterince su içilmelidir” diye konuştu.

Çelik, ilaç kullanan hastaların tedavilerini yarıda kesmemesi, iftarda yağlı yiyeceklerden uzak durulması ve güneş altında fazla zaman geçirilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!