Burjuva haberinin yankıları

Güncelleme Tarihi:

Burjuva haberinin yankıları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2012 00:00

Orhan Pamuk’un “Burjuvazinin kendi ülkesinin insanlarından nefret etmeleri beni öfkelendiriyor” sözleri üzerine geçen hafta modern ve muhafazakar iki aile ile ‘Türk burjuvazisi’ kimliğine açıklık getirmeye çalıştık. Haberimiz başta sosyal medya olmak üzere kamuoyunda büyük yankı buldu. İşte o yankılar

Haberin Devamı

Taşlar yerine oturacak
AHMET İNSEL (Radikal)

Müslüman burjuvaların ‘burjuva’ dendiğinde hiç üzerlerine alınmamaları Türkiye’deki kültürel kimliklerin iktisadi sınıf yapılanmasının üzerini nasıl güçlü biçimde örttüğünü gösteriyor(...) AKP’nin seçmenlerin yarısına ulaşan desteğini bugüne kadar büyük ölçüde böyle bir dinamikle sağladığını dikkate alınca, AKP ve benzerlerinin halk nezdinde ‘burjuva partiler’ olarak tanımlanması Türkiye toplumunda taşların yerine oturduğunun anlamlı bir işareti olacaktır.

Pamuk’un benzetmesi taca çıktı
MEHVEŞ EVİN (Milliyet)

Türkiye’de bazı değerler ve kültürel alışkanlıklarla birlikte burjuva sınıfının da değiştiği bir gerçek. Bugün kimse tek tip bir burjuva sınıfından bahsedemez. (...) Hürriyet Pazar ekinin manşeti, Pamuk’un ‘atladığı’ muhafazakar burjuva aileyi de bize göstermiş. Bence bu iki fotoğraf ve haber, Pamuk’un Türk burjuvazisini Güney Afrika’daki beyazlara benzetmesini taca çıkarıyor.

Haberin Devamı

Herkesin burjuvası kendine
ELİF ÇAKIR (Star)

Her ülkenin, ister yerel unsurları gelenekleri içinde barındıran bir yaşam tarzı, isterse de sonradan edindiği derme çatma kültürünün izlerini barındıran yaşamıyla burjuvazisi kendisine. Yani uzun lafın kısası, ister sonradan kazandığı parayla Burhan Altıntop tarzı bir hayat sürer isterse de Batılı yaşam tarzı. Bir antropolog heyecanıyla girişilen ve karşılaştırmalar yapılan haberlerden olsa olsa ortaya böyle ‘inançları gereği ayakkabı giymiyorlar evlerinde’ komediler çıkar işte.

Zenginleşmek günah değil
TAHA KIVANÇ (Star)

Bizde var olan zengin sınıf Cumhuriyet’in eseridir ve zenginlikleri devlet eliyle gerçekleşmiştir... Hürriyet’in konuştuğu mütedeyyin ailenin reisinin dediği gibi, varlığından söz edilen ‘Müslüman zengin’ tipi araştırmalarca desteklenmemektedir. Forbes’ın listesinde 10 yıl önce kimler yer alıyorsa, bugün de aynı kişiler listeyi dolduruyor... Zengin olmak, zenginleşmek ayıp da değildir günah da; Müslüman’a ek sorumluluklar yükler zenginlik... Yanlış olan, zenginliğini başkalarının gözüne sokmaktır.

Haberin Devamı

Psikolojik bir harekat
YİĞİT BULUT (Star)

Birkaç gün önce bir gazetede büyük bir oyunun ilk adımlarına dair birkaç kareyi gördük. İki aile seçilmiş, o insanların iyi niyetlerinden yararlanılarak ‘sentez habercilik yapıyoruz’ görüntüsü altında psikolojik bir harekatın girişi ortaya konmuştu (...) Bugün o gazetelerde gördüğünüz ve altına ‘yeni burjuva’ manşetlerini attıran amaç da işte 2004 sonrası yarım kalan-bozulan bu büyük planın devamı!

Herkesin Büyükekşi’nin hanımı gibi teknesi yok ki
FUNDA ÖZKAN (Akşam)

İhracatçıların birliği TİM’in Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin eşi Zehra Hanım Hürriyet’e şunları anlatıyordu: “İnancım gereği denize haşemayla girmeliyim. Fakat Antalya’daki lüks otellerde diğer müşteriler beni haşemayla görüp rahatsız olur. Ben de onların arasında haşemayla rahatsız olurum. Bu sebeple tekne daha iyi. Kadın-erkek ayrı oteller eleştiriliyor ama böyle bir ihtiyaç olduğunu neden düşünmek istemiyorlar.” Ve Kocaeli’deki kadınlar plajı... Belediye Başkanı’nın tahta duvarlarla kadınlar için plaj yeri oluşturmasına bazı çevreler, ‘2012 model utanç duvarı’ diyerek tepki gösteriyordu. Evlerinin balkonundan deniz yerine tahta duvarı seyretmek zorunda kalanlar karşısında Belediye Başkanı elindeki gücünü kötüye kullanmış, başkalarının hakkını gasp etmiş. Tepki gösterilmesi gereken bu.

Haberin Devamı

TWITTER YANSIMALARI

@orayegin Bugünkü Hürriyet Pazar bir zekasızlık başyapıtı olarak saklanmalı.Üstelik de ayıp.
@mujganhalis Hürriyet Pazar bugün uzaya gitmiş sanki Müslüman evi diye. Pesss.
@ASRDRY Geçmişte de şimdi de ister açık ister başı örtünmüş olsun burjuvazi hâlâ erişilebilen olamamıştır.
@izzetcapa Demet Cengiz Bilgin’den Türkiye’deki bir kesimi temsil eden iki farklı ailenin sosyal antropolojisi.
@CAGRIBILGIN Başarılı bir haber çalışması “İki fotoğraf arasındaki 10 farkı bulun!”
@militanpachi “İki resim arasında 10 fark” Fark yok, iki aile de yemek istediklerini masalarına koyabilmenin keyfiyle gülümsüyor!
@mustafayenigun Buradan anladığım Türkiye’de burjuvazi yok, parası olanın imkanları dahilinde kibar lüks yaşaması var, taklit yani.
@aysegulsaysşat Ne 10’u ben hiçbir fark göremedim. Sonuçta zengin ve kendine Müslümanlar.
@ardagroup Yeşil sermayeyi öcü gösterenlere çok güzel örnek olmuş M.Büyükekşi.
@canberkerzurum Çok zengin olabilirsen Hürriyet Pazar’da iki sayfa ayırıp dalga geçiyorlar, burjuvazinin hırsını anlamıyorum.
@havzan Evde ayakkabıyla gezmiyorsam inancımdan dolayı değil ortalık leş gibi olmasın diye. Hürriyet hâlâ inanç diyor.
@A_Boynukalin Evet, yeni Müslümanlara bir bitki örtüsü muamelesi daha. Bu sefer Hürriyet’ten.
@Soldemhaber Hürriyet, pazar günü burjuvazinin el değiştirmesini haberleştirmişti. Torununu Fransız okuluna gönderen imam hatip sevdalısı AKP’li örnektir.
@cansuer781 Hürriyet Pazar’ın iki farklı burjuva haberi acayip stereotipik, uzaktan ve çalakalem.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!