Burada o eski Ramazanlar

Güncelleme Tarihi:

Burada o eski Ramazanlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ramazan boyunca bütün otellerde hazırlanan iftar sofraları, yine Ramazan'a özgü, biraz nostalji kokan eğlencelerle süslendi. Kimi oteller ‘‘Karagöz ve Hacivat’’ geleneğini sürdürürken, kimisinde sema gösterileri yer aldı. Ama çoğunluk fasıldan yana gibi gözüküyor. Oruç tutanlar bugüne kadar oruçlarını evlerinde ya da akrabalarının verdiği davetlerde açtılarsa, bu hafta bir değişiklik yapabilir, seçenekleri değerlendirebilirler.

Yemekten önce sema

Ramazan ayı boyunca otellerde verilen iftarların birçoğu, Ramazan nostaljisini yaşatma çabasında. İstanbul Eresin Hotel'de bu doğrultuda hazırlık yapan otellerden biri. Ramazan ayı boyunca hergün iftardan önce semazenlerin gösterisini izleyebilir, ardından da Topkapı ve Revan restoranlarında açık büfe ve çeşitli seçeneklerden oluşan iftar sofralarına katılabilirsiniz. Ayrıca iftar yemeği sırasında bir fasıl grubu da canlı müzik yapıyor. Gecenin son sürprizi ise kapıda eski Istanbul sokak satıcılarının olması ve isteyenlere kestane, pamuk helva ve mısır ikram etmesi...

Tel: 0212 631 12 12

Karagöz Hacivat’lı iftar

Ramazan dendiğinde akla gelen ilk eğlence ‘‘Karagöz ve Hacivat’’ gölge oyunu. İstanbul Sultanahmet'teki Four Season Hotel, işte bu geleneği canlandırıyor. Pazar günleri iftardan hemen sonra sahlep ve boza ikramıyla ünlü kukla ustası Metin Özlen tarafından sunulacak Karagöz ve Hacivat oyunu neşeli anlar yaşatabilir. Mönüde, içli köfteden dönere, levrekten barbunya buğulamaya kadar birçok alternatif var.

Tel : 0 212 638 82 00

Serpmelerle başlangıç

Ankara Hilton'un iftar mönüsü şöyle: Serpmeler (Pide, bal, zeytin, pastırma gibi zengin çeşitler), Füme tavuk, çorba, kuzu tandır, güllaç. Fiyatlar: kişi başı 18 ile 25 dolar arasında değişiyor.

Tel: 0312 468 29 00

Üç lezzetli seçenek

İstanbul Conrad'ın iftar için hazırladığı üç ayrı mönüsü var. Bunlardan damak zevkinize göre olanını seçmek size kalıyor. Birinci mönü Ramazan pidesinin yanında zeytin, gül reçeli, hurma, peynir, tereyağ gibi iftariyeliklerle başlıyor, düğün çorbası, mevsim salatası, piliç ‘‘Topkapı’’ yanında mevsim sebzeleri, kaymaklı ayva tatlısı ile devam ediyor. Fiyatı 21 dolar. İkinci mönünün iftariyelikleri arasında farklı olarak pastırma, tulum peyniri ve kaymak bulunuyor. Ezogelin çorbası, peynirli su böreği, mevsim salatası, mantarlı tavuk sote, bademli pilav ve cevizli kabak tatlısının da olduğu mönünün fiyatı 25 dolar. Conrad'ın son mönüsü en zengin olanı. İftariyeliklerde hurmadan sucuğa kadar her şey var. Peynirli ve kıymalı su böreği, kuzu tandır, iç pilav, kaymaklı Türk tatlıları tabağı gibi çeşitlerin bulunduğu mönünün fiyatı 33 dolar.

Tel: 0 212 227 30 00

Geleneksel büfe

İstanbul Swissotel’de Ramazan için birçok alternatifi birarada sunuyor. Şark Sofrası ve Lobby Lounge'da fasıl eşliğinde geleneksel iftar büfesi yer alıyor. Otelin ayrıca üç ayrı ‘‘Özel İftar Ziyafet Mönüsü’’ var.

Tel: 0 212 259 01 01

Ramazan 1418

Bu yıl Ramazanların 1418'incisi yaşanıyor. Bu yüzden de İstanbul Armada Otel, Ahırkapı Lokantası ve Sera'da ‘‘Ramazan 1418’’ adında bir program hazırladı. Program, Ahırkapı Lokantası'nda udi eşliğindeki müzik ve özel iftar mönüsünden oluşuyor. Bir tuğla ısıtıcı üzerindeki çaydanlık ile eski İstanbul yaşamında yeri olan ‘‘masada çay’’ geleneğini de ekledikleri iftar mönüsündeki lezzetlerden birkaçı şöyle: İftariyelikler, çorba, alaturka sahanda soğanlı yumurta, zeytinyağlılardan lahana dolma, kereviz, ana yemek olarak piliç kavurma, pazılı piliç sarma, güllaç, samsa tatlısı. Fiyatlar Ahırkapı Lokantası'nda kişi başı 2,5 milyon (Bu arada Armada Otel 1998 Kemer Sıkma Yılında İftar Sofrası fiyatını bir önceki yıla göre yüzde 25 arttırdı, bilginize sunulur). Sera Restaurant'daki yemeğin kişi başı fiyatı ise 3,5 milyon.

Tel: 0 212 638 13 70-78

<>Açık büfe ve kavurma

Ankara İçkale oteli, Ramazan boyunca açık büfe iftar sofraları düzenliyor. İftariyelikler ve günün çorbasından sonra ana yemek kuzu kavurma. Tatlılardan ise ayva tatlısı var. Mönünün fiyatı: 3 milyon 250 bin lira.

Tel: 0 312 231 77 10

Grup için özel salon

İstanbul, Hotel Princess Ortaköy'de açık büfe olan iki ayrı iftar mönüsü var. İftar yemekleri panoramik manzaralı Hemera Restaurant'da veriliyor. Açık büfe olarak düşünülmesinin nedeni oruçluların yorulmaması ve beklememesi. Gruplar için özel mönüler ve salonlar mevcut. Fasıl talebiniz olursa bunu otele önceden bildiriyorsunuz ve ekstra olarak organize ediliyor. İçinde yaprak sarma, tepsi böreği, beğendili kebap, tatlı büfesi ve iftariyeliklerin bulunduğu birinci mönünün kişibaşı fiyatı 4,5 milyon. İslim kebabı, su böreği ve bol iftariyelikleri olan ikinci mönünü fiyatı ise beş milyon.

Tel: 0 212 227 60 10

Davulcu ve şerbetçi

İzmir Hilton, Ramazan boyunca otelin 9. katında yer alan Colonnade Restaurant'ı iftar yemekleri için ayırmış. Davulcunun haber verdiği iftar saatinde, Türk mutfağının leziz çeşitlerinden oluşan açık büfeye fasıl müziği eşlik ediyor. Gece, şerbetçinin servisi ile renklenmekte. Fiyat 3 milyon 700 bin lira.

Tel: 0 232 441 60 60

Kendi sofranızı yaratın

Unutulmaya yüz tutmuş Türk mutfağına ait yemekleri yeniden canlandırmak amacıyla açılan Yurdaer Mutfak Sanat Merkezi, iftar için gelen gruplar önceden haber verdiği takdirde, isteğe göre özel mönü hazırlıyor. Bolu yöresindeki eski kış ramazanlarında kurulan iftar sofraları, iftariyelikler, hurma-pastırma, çorbalar, et yemekleri, hamur işleri, sebzeler, pilavlar, hoşaflar-pestiller-şerbetler ve tatlılar olmak üzere dokuz ayrı gruptan oluşuyor. Kendinize göre bir mönü yaratmak isterseniz ayrıntılı bilgi için oteli aramanız gerekiyor.

Tel: 0 374 215 29 03

Gaziantep yemekleriyle iftar

Türk, özellikle de Gaziantep mutfağından lezzetli yemekler sunan Şark Sofrası Ramazan ayı boyunca da zengin bir mönüyle konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Hurma, zeytin, pastırma, tereyağ, tulum peyniri, kuru incir, reçel, tahin pekmez, kurutmalıktan dolma, yuvalama, çöp şiş, İstanbul Ataköy ve Bahçeşehir'de hizmet veren Şark Sofrası'nın mönüsünün bir kısmını oluşturuyor. Künefe, fıstıklı baklava, dolama ve güllaçla ağızlarınızı tatlandırdıktan sonra, kahve ya da çayınızı nostaljik bir ortamda içebilirsiniz. Mönünün fiyatı 2,5 milyon. Tel: 0 212 669 41 50 (Bahçeşehir), 0212 559 71 73 (Ataköy)

Ziyafet ofisine başvurun

The Marmara İstanbul, Ramazan ayı boyunca çeşitli seçenekler sunan bir başka otel. Brasserie'de, geleneksel Türk yemeklerini içeren iftar mönüsü, Aşiyan Grubu'nun canlı olarak icra ettiği fasıl eşliğinde sunuluyor. Çeşit çeşit iftariyelikler, Karadeniz pideleri, bohça mantısı, ayvalı kuzu saray kebabı, kaymaklı güllaç, cevizli kabak tatlısı mönüde bulunanların sadece birkaçı. Açık büfenin fiyatı kişi başı beş milyon. Taksim ve Suadiye'deki Cafe Marmara'da ise iftar tabağı, güllaç, ev yapımı tatlılar ve Ramazan pideleri satışa sunuluyor. Eğer şirketinizde çalışanlara bir iftar yemeği vermeyi düşünüyorsanız, The Marmara İstanbul, bunun için de özel iftar mönüleri hazırladı. 25 kişiden 750 kişiye kadar iftar mönüleriniz için Ziyafet Ofisini arayarak bilgi alabilirsiniz. Tel: 0 212 251 46 96

Karar vermek zor

İstanbul Kuruçeşme Divan Lokantası'nın Ramazan boyunca sunduğu iftar sofralarında karar vermeniz biraz zor olabilir. Klasik iftariyeliklerle başlayan yemek, çorba çeşitleri, ıspanaklı cevizli tepsi böreği, sütlü Divan böreği ile devam ediyor. Mönüde zeytinyağlı dolmalar, enginar, nane soslu kuzu fırın, piliç karnıyarık, kuzu incik gibi seçenekler var. İftar sofralarına Gürlertürk Kardeşler'in fasılı eşlik ediyor. Kişibaşı fiyatı 4,5 milyon. Tel: 0212 257 71 50

Her hafta farklı menü

İstanbul Ceylan Inter-Continental'de Ramazan ayının başından beri her hafta farklı mönüler vardı. Bu haftaki mönü, petek bal, kaymak, iftariyelikler, iki çeşit çorba, zeytinyağlı tabağı ya da peynirli börek, iki çeşit salata ve tatlı arabasından oluşuyor. Üç çeşit ana yemekten ağız tadınıza uygun olanını seçmeyi size bırakıyorlar. Ana yemekler beğendili piliç kebabı, kuzu şiş kebabı ve dana rosto.

Çay ve kahve ikramı da dahil kişi başı fiyatı 7 milyon. Tel: 0 212 231 21 21

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!