Bugünkü neşen Cartel’den

Güncelleme Tarihi:

Bugünkü neşen Cartel’den
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 00:00

Cartel tam 16 yıl aradan sonra ikinci albümüyle döndü. Bu hafta Almanya’dan Türkiye’ye geldiler. Yedi kişilik gruptan iki fireleri var.

Haberin Devamı

Taksim’de randevulaştığımızda, 14 yaşında dinlediğim grubun nasıl bir değişim geçirdiğini merak ediyordum. Şimdi en gençleri 37 yaşında. Artık hepsi takım elbiseli, işinde gücünde adamlar, bazıları evlenmiş. Ama yerlerinde duramıyorlar, enerjileri hala yerinde. Yeni albümlerinin ismi ‘Bugünkü Neşen Cartel’den’. Çıkış şarkılarında Tarkan’ın 2002’de Milli Takım için yazdığı ‘Bir Oluruz’un alt yapılarını kullanıyorlar. Ve şarkının sözlerindeki gibi “Bomba gibi döndük. Patlamaya hazırız” diyorlar

16 yıl önce yola çıkış amacınız neydi?
ERCİ E: Almanya’nın üç değişik şehrinden gelen farklı gruplardık. Hepimizin ortak yanı hiphop ve rap müziği sevmemizdi. Ama bu müziği Türkçe yapan kimse yoktu. Birbirimizle tanıştıktan sonra baktık amacımız aynı, Türkçe sözlü rap müzik, birlikte bir albüm hazırladık. Açıkçası star olmayı değil, sanatımızı yapmayı istiyorduk. Önemli iş adamları bir araya gelince kartelleşir ya... Bu yüzden de adımızı Cartel koyduk.
İlk albümünüz fenomene dönüştü. Ama siz ortadan yok oldunuz. Neden?
M. ALİ: O albüm bir projeydi. Zaten sonrasında herkesin kendi işine ve müziğine geri dönmesini planlıyorduk. Ama beklemediğimiz bir başarıyla karşılaştık. Her şey yolundayken menajerimizden ayrılmaya karar verdik. İsim hakkımız menajerimizde kaldı. Uzun zaman bu ismi geri almak için uğraştık. Aramızda kavgalar yaşanmadı ama birbirimizden koptuk.
Bu süre içinde neler yaptınız?
ERCI E: İki solo albüm çıkardım. Bu arada Almanya’da iki farklı radyoda çalışmaya ve prodüksiyonlar yapmaya devam ediyorum. Alper Ağa, müzikten uzaklaşıp kimya eğitimi gördü. Bir firmada çalışmaya başladı. M. Ali hipnoz yardımıyla sporculara destek oluyor. Ole Peter’in bir hiphop mağazası var ve DJ’lik yapıyor. Ichi Baba hem solo albümler yapıyor hem de Latin dans dersleri veriyor.
Peki geride kalan şöhret, sizi bunalıma soktu mu?
ERCİ E: Tabii. Üç sene falan hazmetmeye çalıştık.

Haberin Devamı

GRUBUMUZDAKİ HERKES SEKSİ

Şimdi ne değişti yeniden bir araya geldiniz?
Ole Peter: İsim hakkımızı aldıktan sonra dokuz yıl önce Erci E. bizi aradı. Berlin’de buluştuk. Neler yapabileceğimizi konuştuk ve sekiz ay sonra da çalışmaya başladık.
Apo ve Kabus gruptan ayrıldı. Kabus, blogunda “Cartel’in yeni müziği ticarete döküldü. Eski ruh ve misyonları olmadığı için gruba dahil olmadım” yazdı. Ne diyorsunuz bu yoruma?
ERCİ E: Kabus’un yorumlarını ben de duydum. O öyle hissediyorsa aramıza katılmamasına hak veriyorum. Demek yaptıklarımız ona yeterli gelmedi. Ama ben şarkılarımızda Cartel’in eski ruhunu, sanat, felsefe ve hiphop’u görüyorum. Eğer bunları hissetmesek zaten yeniden bir araya gelmezdik.
İkinci albümünüzde dinleyicilerinizi neler bekliyor?
ICHI BABA: Eski albümü unutun! Şimdi eski şarkılarımdan farklı bizim gibi yeni bir albüm var karşınızda. Kendi zevkimizi yansıtan daha müzikal bir çalışma hazırladık. Sadece hiphop değil pop, rock, rap sevenler de şarkılardan zevk alacak. Ama bütün bunların yanında tabii Cartel ruhunda şarkılar da var.
Nedir o Cartel ruhu?
ERCİ E: İlginç beş insandan oluşan bir havamız var. Zaten bir araya geldiğimizde de çok farklı bir enerji yaratıyoruz.
Şarkılarınızda eskiden çektiğiniz zorlukları işliyordunuz. Şimdi şampanya ve lüks arabalar var...
ICHI BABA: Çıkış parçasından dolayı ilk albümümüz politik sanıldı ama ilk albümdeki şarkılardan sadece dördü sosyal içerikliydi.
Sizin şarkılarınızda cinsel içerikli sözler de olurdu. Bu albümde var mı?
M.ALİ: ‘Bu Gece’ şarkısında var... “Bu gece rahat ol. Bu gece bize gel. Kimseler duymadan, görmeden gel. Bir sürpriz var ama burada gösteremem. Sen hele gel de orada göstereceğim” (Gülüyorlar). Nakaratı ben yazdım ama sonra biraya geldiğimizde sözler daha seksi hale geldi. Yoksa seks içerikli söz yazalım, diye işe başlamıyoruz, herşey ritm ve altyapıyla şekilleniyor.
Seksi sözler yazıyorsunuz. Peki kendinizi seksi buluyor musunuz?
Ole Peter: Bizim için gruptaki herkes seksi. İlginç bir karışımız. Beşimiz de olgun ve enerjik. Ama sahnede seksi olmak için özel çalışmalar yapmıyoruz.
Grup içinde nasıl bir dağılım var? Örneğin en yakışıklınız, en çapkınınız kim?
ERCİ E: Kızlar en çok benden hoşlanıyordu, ben de seviniyordum! En çapkınımız Ichi Baba diyebiliriz. En sertimiz M. Ali. Ole Peter hepsini içinde barındırıyor.

Haberin Devamı

ÇAMUR ATMAK İSTEYEN ATSIN

Şimdi sizi kaç yaş grubu dinleyecek?
M. ALİ: Umarız herkes sever ama şimdi 40-50 yaşında olanlar bile dinliyor ve rap konserine gelecekler.
Rap dünyasının atışmaları meşhurdur. Siz de bu atışmalara girer misiniz?
ERCİ E: Almanya’da da bir ara bu modaydı ama artık yapılmıyor. Türkiye’de de beğenmeyenler olabilir ama laf atılsa da umrumuzda olmaz. Biz rahatız karşımızdakilerde rahat olsun. Çamur atmak isteyen atsın.
Eskiden spor kıyafetler giyerdiniz. Şimdi takım elbiselisiniz. Yaşın getirisi mi?
OLE PETER : Eskisi gibi olmasın ve bugünkü yaşantımıza uygun olsun istedik. Ama yaşla alakası yok!
Bundan sonrası için planlarınız ne? Yine bu kadar ara verir misiniz?
ERCİ E: Bu albümden öte bir planımız yok. Bundan sonra istersek yeni bir albüm yapacağız istersek solo devam edeceğiz. Gerçekten bilmiyoruz.

Haberin Devamı

MİLLİYETÇİ DEĞİLİZ

Hiçbir zaman milliyetçi bir grup olmadık. Hiphop sosyal haksızlıkları konu alır ama siyaset yapma derdinde değildik. O yıllarda sağcı Almanların Türklere karşı tutumları müziğimize karıştı. Hatırlarsanız Türkleri yakmışlardı. Bir rapçi olarak yaşananlarla ilgili bir şeyler söylememiz gerekiyordu. Şimdi Türklerin oradaki yaşamı ve Almanların tavrı değişti. Hala o konuların üstüne gitmek saçmalık ve yalan olurdu.

ÇILGINLIKLARIMIZ TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Cartel şarkılarında parti teması bol bol işleniyordu. Yeni albümlerindeki şarkılarda da parti havası devam ediyor. Peki grup üyeleri partileri hala çok seviyor mu? Ole Peter, partilere devam ettiklerini ama eskisinden farklı partiler verdiklerini anlatıyor: “Eskisi kadar içki içemiyoruz. Dinlediğimiz müzikler de değişti artık her tarzı dinliyoruz. Ama çılgınlıklarımız tam gaz devam ediyor. Bir araya geldiğimizde insanlar dışarıdan bakıp ‘Bunlar ne kadar çılgın’ diyor. Zaten bu özelliğimizi kaybedersek Cartel olmayız.”

Haberin Devamı

EVLİ, MUTLU ÇOCUKLU

Artık çok daha olgun adamlar olduklarını söyleyen grup üyeleri Alman, Türk ve Kübalı. Erci E. 37 yaşında, aradan geçen zamanda evlendi. Bir aylık Ela isminde bir kızı var. Aynı şekilde 42 yaşındaki Alper Ağa da evli. Ichi Baba (40), Ole Peter (39) ve M. Ali (42)’nin de uzun süreli ilişkileri var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!