BU TREN TÜRKİYE’YE HAYATI TAŞIYOR

Güncelleme Tarihi:

BU TREN TÜRKİYE’YE HAYATI TAŞIYOR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2008 00:00

Yaptığınız bir iş toplantısına hiç ağaçların, nehirlerin, dağların eşlik ettiği oldu mu?

Bizim oldu. Geçen hafta, büyük toplantı masasının etrafına oturmuş, departman toplantımızı yaparken, bir yandan da Erzurum’dan Erzincan’a doğru yol alıyorduk.

Hürriyet Hakkımızdır / Tren Özgürlüktür diye Kars Garı’ndan uzun bir yolculuğa çıkmıştık ve tren sahiden özgürlüktü.

Haberin Devamı

İnsan bir şehirden başka şehirlere doğru hareket halindeyken, yemek yiyebiliyor, toplantı ya da röportaj yapabiliyor, belgesel çekebiliyor, yazı yazabiliyor, uyuyor, duş alıyor, sessiz bir köşede özel sohbet edebiliyor, kalabalıklar içinde müzik dinleyip dans edebiliyordu. İki toplantı arasında sürpriz doğum günü partisi düzenlemek bile mümkündü.

Ve biz bütün bunları yapa yapa, Türkiye’nin yarısından fazlasını dolaşmaya çıkmıştık. Biraz deli işiydi ama biz de deliydik zaten.

RENKLERİ RENGARENK ANLATMAK

Hürriyet Gazetesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin aynı yaşta olması ve 60’ıncı yıllarını kutlaması nedeniyle oluşturduğumuz upuzun, rengarenk, kalabalık bir trenimiz var.

Mekanımızın uzunluğu 340 metre. Eni üç metre olduğuna göre, 1014 metrekarelik bir yaşam alanımız bulunuyor. Bir şehir gibi burası. Yoldayız ama trafik derdimiz yok. Ofislerimiz ve evlerimiz çok yakın. Bir vagonda yemeğimizi yiyor, bir vagonda uyuyor, birçok vagonda çalışıyor ve sosyalleşiyoruz. Arada yollarda komşulara rastlayıp selamlaşıyor, birbirimize kahveye gidiyoruz.

/images/100/0x0/55ea1cfdf018fbb8f86c093f


Çok kalabalığız. Tam 80 kişilik, yürüyen bir işyeri. İşimiz, Türkiye’nin unutulmuş garlarında gün boyu durup, insanların gündelik hayatlarına "hak" kavramını sokmaya çalışmak. Sahip olduğumuz ama çoğunlukla varlıklarından haberdar olmadığımız insan haklarından söz etmenin tukaka ya da cıs değil, doğal, normal, hatta çok gerekli bir şey olduğunu göstermek. Renkleri, rengarenk anlatmak, hiçbirini unutmadan, görmezliğe gelmeden...

80 kişinin 80’inin de önemli bir işlevi var rayların üzerinde. Hürriyet Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü olarak biz, yarattığımız ve geliştirdiğimiz projenin hayata geçmesi için herkesin uyum içinde çalışmasını sağlıyoruz.

Devlet Demiryolları personeli, trenin güvenli bir yolculuk yapmasından demiryollarının tanıtılmasına ve raylar üzerindeki hayatın kolaylaştırılmasına kadar çok yönlü bir görevi üstleniyor.

CNN Türk, bütün bu yolculuğu, ama canlı yayınlarla, ama röportaj ve özel haberlerle ekrana taşıyor.

Akbank Çocuk Tiyatrosu her gün Anadolu masallarından bir insan hakları manifestosu yaratıyor çocuklara.

Uluslararası Af Örgütü ekibi çocuklara ve gençlere haklarını anlatırken, onların haktan ne anladığını öğrenmeye ve Türkiye’nin gündemine taşımaya hazırlanıyor.

Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü ve belgesel ekibimiz bu uzun turu ölümsüzleştiriyor, Konda gittiğimiz şehirlerdeki hak algısını ölçüyor.

Aile içi şiddet ve insan hakları eğitmenlerimiz, ilgilenenlere bilinç götürüyor.

Dedik ya yola daha yeni çıktık. Toplam 45 gün boyunca içinden demiryolu geçen 44 şehri dolaşacak, her gittiğimiz yerde kadınlar, erkekler, çocuklar, gençler, yaşlılarla haklarımızı konuşacağız.

Bu arada trenin aslında ne kadar güzel bir ulaşım aracı olduğunu, geçtiği yerlerin ne kadar görülesi manzaralar içerdiğini ve asıl önemlisi geçmişte bildiğimiz trenlerden ne kadar farklı olanakları ve beklenmedik konforları taşıdığını hatırlayacağız. Bir durmak, bir bakmak, bir görmek için treni kullanmanın gerekliliğini fark edeceğiz.

Şunu da söylemek gerekir ki, sosyal sorumluluk sahibi olduğu kadar eğlenceli bir tren de bizimki. Onu eğlenceli yapan ise sadece etkinlikleri değil, bizzat üzerinde taşıdığı, birbirinden heyecanlı, istekli, samimi insanları da. Bu sayfada onları tanıyacaksınız.

Anlatacak çok hikayemiz olacak daha. Belki yarın sizin bulunduğunuz şehre gelecek ve bir hikayeyi de sizinle birlikte yazacağız. Şimdilik tren özgürlük ve biz bu hak treninin yolcularıyız. Herkesi de bekleriz.

Haberin Devamı

BU TREN TÜRKİYE’YE HAYATI TAŞIYOR


NERELERDEN GEÇTİK NERELERE GİDİYORUZ

Bugüne kadar Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Samsun’u geçtik. Bundan sonraki duraklarımız sırasıyla Malatya, Elazığ, Muş, Tatvan, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Mersin, Karaman, Niğde, Kayseri, Kırıkkale, Karabük, Zonguldak, Ankara, Eskişehir, Afyon, Konya, Isparta, Burdur, Denizli, Aydın, Uşak, Manisa, Balıkesir, Bandırma, Kütahya, Bilecik, Adapazarı, İzmit, İstanbul, Kırklareli, Edirne.

TCDD EKİBİ

Devlet Demiryolları’nın 21 kişilik ordusu trenle birlikte projenin de yürümesini sağlıyor. Tabii bu 21 kişi garlar ve
/images/100/0x0/55ea1cfdf018fbb8f86c0943
genel müdürlüktekiler hariç, sadece trenin üzerinde olanlar: Ticaret Dairesi Başkan Yardımcısı Adnan Öztekin (önde ortada) projeyi koordine ediyor. Organizasyonu, Ticaret Daire Başkanlığı’ndan Nihal Kaya (önde solda) yürütüyor. Dördüncü bölge müdürlüğünden kontrolörler İsmail Balta, Bekir Çelik, Ünal Doğan da trende. Teknik ekip Fatih Yalçın, Ercan Aydın, Ziya Aykanat ve Necmi Helvacı’dan oluşuyor. Yataklı servis görevlileri Ramiz Genç, Muammer Atmaca, Cemal Uysal. Hostes Menekşe Baykan. Basın müşavirliğinden Ahmet Duman, Erhan Kölük, Murat Bayrak ve Araştırma Planlama Koordinasyon Dairesi’nden Coşkun Çetinkaya da tren sakinleri arasında. Tren Şefimiz ise 26 yıllık demiryolcu Haydar Akpınar.

KONDA EKİBİ

Trenin gittiği şehirlerde yollara dökülüp "hak algısı" üzerine anket yapan Konda ekibi: Derya Bozarslan ve Esat Ergin.

AF ÖRGÜTÜ

Trenin en şeker ekiplerinden; hem işlerini en ciddi ve fedakar halleriyle yapıyor, hem de her daim gülebiliyorlar. Çocuklar onlara bayılıyor. Ne derseler yapıyorlar. Kah peronda yere oturup bir şeyler boyuyorlar, kah bir kameranın önüne geçmiş insan haklarından ne anladıklarını anlatıyorlar. Nota sehpalarına yerleştirilmiş rengarenk kağıtlarda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 30 maddesinin, çocuk diline çevrilmiş hali var. Ama çok yerde çocuklar, bunları
/images/100/0x0/55ea1cfdf018fbb8f86c0945
büyüklerden daha iyi anlayabiliyor. İşte bunu ortaya çıkaran müthiş ekip: Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin kurucu üyesi, Kampanya ve İnsan Hakları Eğitimi eski koordinatörü, eğitimci Hakan Ataman (soldan ikinci). Gönüllü. Oktay Özdemir (Sağdan ikinci), halkla ilişkiler uzmanı. Gönüllü. Ela Esra Günad (solda), 60. Yıl Kampanya Koordinatörü. Ezgi Koman (sağda). Çocuk Hakları Koordinatörü. Ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye’nin yaptığı, beyannamenin bilinirliğine ilişkin araştırmadan rakamlar: Yüzde 36.4, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni duyduğunu söylüyor. Ancak onların sadece yüzde 18.6’sı sadece bir kere bir maddesini okumuş. Geri kalanlar, maddelerden tamamen bihaber. O yüzden yürüttükleri projeleri, şimdi Hürriyet Hakkımızdır treninde yoğunlaştırmış durumdalar; her garda her sabah yeniden kuruyorlar "Benim de Sesimi Duyun" video standını ya da her gün yeni çocuklara yazılar yazdırıyor, resimler yaptırıyorlar. İşte topladıkları "çocuk" düşüncelerinden birkaçı: "İnsan hakları düşünülür ama uygulanmaz", "Bazı insanların hakları vardır, bazısı izin vermez!", "Bütün çocukların okula gitme hakkı vardır, tüm yetişkinlerin okulları bitirme hakkı vardır", "Tüm çocukların ve tüm insanların sallangaca veya trene binme hakları vardır." Yine bir çocuktan bir anekdot: "Baba: Sence yeni koltuğumuz nasıl? Çocuk: Bence çok güzel. Baba: Sana fikrini soran olmadı, büyüklerin işine karışma!"

BASINLA İLİŞKİLER

Zarakol İletişim Hizmetleri’nden Hülya Demir ve asistanı Gönül Bedir, Hürriyet Hakkımızdır / Tren Özgürlüktür projesinin basın ilişkilerini yürütmek için trendeler. Bir de Ayça Erkan var, İstanbul’daki güç.

MİMAR SİNANLILAR KİTAP YAPACAK

Hürriyet Hakkımızdır projesini Canon sponsorluğunda fotoğraflayıp, Hürriyet ve Canon’un ortaklaşa yayınlayacağı kitabı oluşturacak olan Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü hoca ve öğrencileri. Yardımcı Doçent Ozan Bilgiseren (şapkalı), master öğrencileri Ceyda Özcanlı Binyıldız, Yasemin Karslı ve lisans öğrencileri Can Yücel, Cenk Oğlakçı, Gökhan Eren. Tren onların farklı açılardan fotoğraf çekebilmeleri için bazı yerlerde duruyor, hatta geri gidiyor, bir daha geliyor; geçerken köprü üstlerinde, dağ yamaçlarında onları görüyoruz ve bir sonraki istasyondan topluyoruz.

BELGESEL ÇEKİYORLAR

Belgesel yapımcı yönetmeni Annie King Underwood, kameraman Ömer Faruk Aksoy ve Bir Yapım’dan Utku Başar’dan oluşan belgesel ekibi tren projesinin belgeselini çekiyorlar. Trendeki hayatı, trenin gözünden anlatacak bir belgesel. Filmin kahramanı trenin kendisi. Tren ne yapıyor, nereye nasıl gidiyor, içinde neler yapılıyor, bir yandan proje bir yandan da trendeki günlük hayat.

ORGANİZASYON

Haberin Devamı

İşte projenin, trenin ve üzerindekilerin tüm yükünü çeken ekip: Işıltur Turizm ve Organizasyon Şirketi’nin fedakar elemanları. Koordinatör Bülent Özdemir (sağda), Kemal Zaloğlu (solda) ve çırakları Deniz Karahalı (ortada). Ama kalbimiz, trende her şeyi yoluna koyup, nihayet evine dönebilen Organizasyon Müdürü Kutsal Bilgin’le.

IT VE GÜVENLİK

Erkan Çelen (solda) tren ekibinin bilgisayarlarıyla ilgili her türlü sorununu halletmenin yanı sıra, iyi müzik dinlemesini de sağlıyor ve garlarda talep edenlere doğdukları günün Hürriyet gazetesini hediye ediyor. Trenin güvenliği ise her şehrin emniyetinin yanı sıra, Hürriyet Güvenlik ekibinden Erdinç Gülenç (ortada) ve Tuncay Tayanç’a emanet.

SERGİ VAGONU TREN İÇİNDE TREN

TCDD personeli, aynı zamanda demiryollarını tanıtma amacıyla bir sergi vagonu da hazırladı. Vagonda, yakında hizmete girecek hızlı tren maketleri ve demiryollarının hizmetlerini anlatan fotoğraflar görülebiliyor. Ancak sergi

/images/100/0x0/55ea1cfdf018fbb8f86c0947
vagonunun assolisti, Model Trenciler Kulübü’nün kurucusu Harun Yamanlar’ın (sağda) yardımcısı Ali Uğur Gülday ile çalıştırıp çocukları -ve büyük erkekleri- zevkten delirttiği model tren kurgusu. Kulübün üyelerinin de katkısıyla yapılan kurgu, gerçek bir trenin 1/87 oranında küçülmüş tıpatıp hali. Çalışıyor, buhar ve bildiğimiz tren sesleri çıkarıyor, çocuklara trenin ne olduğunu gösteriyor.

Harun Yamanlar aslında gazetecilik okumuş, ama hayatta genelde hobilerinin peşinden gitmiş. Model trencilik de onlardan biri. Kulübü iki yıl önce kurmuş; bugün normal aidatlı 170, modeltrenciler.com sitesinin ise 1500 üyesi var. Sergi vagonunun baş müdavimleri çocuklar dışında bir de bu kulübün üyeleri.

LOKOMOTİF

İlk hafta trenimizi Başmakinist Ragıp Sağlık ile makinistler Orhan Yıldırım ve Gökhan Akkaya sürdüler.

PROJE LOKOMOTİFİ

Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü, İcra Kurulu Üyesi Temuçin Tüzecan, Kurumsal İletişim Müdürleri Emel Armutçu, Evrim Sümer, departman çalışanları Aylin Berktaş, Sinem Aktürk, Zeynep Bilgehan ve trenin en küçük çalışanı Ütay Tüzecan projenin lokomotif ekibi.
/images/100/0x0/55ea1cfdf018fbb8f86c0949


Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı (sol başta), TCDD Ticaret Daire Başkanı Abdülkadir Gül (soldan ikinci), Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök (soldan dördüncü), TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman

( sağdan ikinci) çocuklarla birlikte model tren vagonunda.

HÜRRİYET HAKKIMIZDIR-AİLE İÇİ ŞİDDETE SON VAGONU

Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu (solda) her şehirde aile içi şiddetle ilgili gerçekleri ve yapılması gerekenleri anlatıyor ve Hürriyet’in şiddete karşı acil yardım hattının tanıtımını yapıyor. İnsani Kalkınma Derneği Başkanı oyuncu ve eğitimci Derya Durmaz (sağda) ise şehirlerdeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerine insan hakları eğitimci eğitimi, meraklılarına ise insan hakları eğitimi veriyor. Durmaz, konuşmaya "tabii ki herkes eşittir" klişesiyle başlayan kişilerin, daha sonra "ama..." ile devam etmesinin, fotoğraflarını gördükleri eşcinsellere, azınlıklara tepki göstermesinin üzücü olduğunu söylüyor. O yüzden eğitimlerde, insan haklarını bilmenin yetmeyeceğini, bizden farklı olana saygı duymak gerektiğini vurguluyor.

KONFERANS VAGONU

CNNTürk Trende canlı yayınlar, röportajlar, özel haberler için koşuşturan CNN Türk ekibi: Kanalın sosyal sorumluluk projesi Mesleğim Gururum’un koordinatörü, editör sunucu Işın Gürel (ortada), yönetmen Göksel Gülensoy (solda oturan), kameraman Alper Çakıcı, ses operatörü Alihan Tekeli, up-linkçi Serdal Türk, DHA kameramanı Kürşad Tercanlı.

TİYATRO VAGONU

Tiyatro vagonu, Hürriyet Hakkımızdır / Tren Özgürlüktür projesinin assolisti desek hiç yalan olmaz. Çünkü tüm garlarda çocukların en çok beklediği şey o. Tiyatro vagonunun sakinleri Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği Masal
/images/100/0x0/55ea1cfdf018fbb8f86c094b
Masal İçinde’yi oynayan Akbank Çocuk Tiyatrosu oyuncuları. Hepsi birbirinden renkli ve eğlenceli. Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun 1972’de kurulduğundan bu yana oyuncusu olan Hayrettin Aslan, oyunculuğun yanısıra ilaç, bankacılık ve futbol dünyası için madalya, kupa, şilt ve plaket tasarımı yapıyor. Trende bir görevi daha var, akşamları yol alırken söylenen şarkıların "herkesin çıkaramadığı bölümlerini çıkarmak." Özdemir Çiftçioğlu, Ali Poyrazoğlu ve Akbank Çocuk tiyatrolarında oyunculuğu bir arada götürüyor, aynı zamanda fotoğrafçı. Sibel Altan, Semaver Kumpanya ve Akbank Çocuk Tiyatrosu oyuncusu. İsviçre doğumlu ve Bulgaristan’da kuklacılık eğitimi almış. Trendeki gayri resmi görevi ise akşamları yemekli vagonda ud ve darbuka çalıp eğlenceyi yükseltmek! Burcu Doğan, Ümit İlban ve Sarp Aydınoğlu da Akbank dışında Semaver Kumpanya oyuncusu. Tiyatro ekibinin ışık tasarımcısı ve tüm çocukların annesi Asiye Çeviker ve aynı zamanda Devlet Opera ve Balesi’nde de görevli olan ses ve ışık teknisyeni İlhami Gürsoy da tren sakinlerinden. Masal Masal İçinde, Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun üçüncü sezondur oynadığı bir oyun. Bir Anadolu masalları kolajı. Geçen yıl Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun 35’inci yılı nedeniyle 35 şehirde sergilenen oyun, bu yıl Hürriyet Hakkımızdır projesi nedeniyle çeşitli insan hakları mesajlarıyla zenginleştirildi. Ancak oyunculardan Hayrettin Aslan, "Anadolu masalları zaten yıllardır bu mesajları veriyor. Şimdi sadece bunların madde halini söylüyoruz. Çocuklar da biliyor, insan hakları maddelerini söylerken başlarıyla onaylayanlar çok sayıda" diyor. Trende oynamayı ise şöyle yorumluyor: "Evet ilginç ama biz geçen yıl çeşitli köylerde traktör üzerinde bile oynadık bu oyunu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!