Bu rejimle hayattan zevk almaya devam

Güncelleme Tarihi:

Bu rejimle hayattan zevk almaya devam
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 00:00

Yememenin insanı zayıflatacağını kim söylemiÅŸ? Hem makarna, çikolata ve fıstık ezmesi yiyebilir, hem de zayıflayabilirsiniz. Yeter ki saÄŸlıklı beslenmenin sırlarını öğrenin. Ä°nsan nefes alır, çalışır, uyur, hareket eder, kısacası yaÅŸar. Bütün bu saydıklarımızı yapabilmemiz için enerjiye ihtiyacımız vardır. Vücut, gerekli olan enerjiyi aldığı besinlerle saÄŸlar. Her gün mutlaka alınması gereken besin öğelerinin sayısı 40’ı geçiyor. Bunlar da kendi aralarında makro ve mikro besin öğesi olmak üzere ikiye ayrılır. Makro besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yaÄŸlardır. Bunlar, vücuda enerji verip dokuları oluÅŸturur. Mikro besin öğeleri, vitaminler ve minerallerdir. Bunlar enerji vermezler, daha çok metabolik aktiviteyi düzenlemekle görevlidirler. Her besin, farklı miktarlarda besin öğesi içerir. EÄŸer besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak tüketirseniz, yaÅŸam için gerekli tüm besin öğelerini saÄŸlamış olursunuz. SaÄŸlıklı yaÅŸamak için doÄŸru beslenmek gerektiÄŸini artık hepimiz biliyoruz. Ancak doÄŸru beslenebilmek söylendiÄŸi kadar kolay deÄŸil. Bazı yöntemler geliÅŸtirmek gerekiyor. Daha saÄŸlıklı ve kaliteli yaÅŸamak, kronik hastalıklardan korunmak ve düzenli kilo verebilmek için ÅŸu saÄŸlıklı beslenme yöntemlerine kısaca göz atalım: TAHIL ÃœRÃœNLERÄ° TÃœKETÄ°LMELÄ°Tam taneli tahıl ürünü, adından da anlaşılacağı gibi kepeÄŸi ayrılmamış tane halindeki ürünlerdir. Mısır, buÄŸday, pirinç, yulaf ve arpa gibi... Diyet yapanlar, ekmek, pilav, makarna gibi yiyecekleri tüketmekten kaçınırlar. Üç beyaz dediÄŸimiz un-ÅŸeker- yağ’ı tüketmediÄŸimiz zaman daha hızlı kilo verdiÄŸimize inanırız. Oysa ekmek grubunu tamamen diyetten çıkarmadan kilo vermek mümkündür. POSALI YÄ°YECEKLERE AÄžIRLIK VERÄ°LMELÄ°Burada diyet posası gündeme geliyor. Diyet posası, bir tür karbonhidrattır ve besinlerin bağırsakta sindirilmeyen ve emilemeyen kısımlarına bu ad verilir. Kabuklu meyveler, domates, bamya, bezelye, pırasa, kuru baklagiller, en önemli diyet posası kaynaklarıdır. YetiÅŸkinlerin beslenmelerinde doÄŸal kaynaklar yardımıyla, günde 25-30 gram posa saÄŸlamaları öneriliyor. DeÄŸiÅŸik sebze, meyve, tahıl, kuruyemiÅŸ tüketip, farklı posa saÄŸlanmalıdır. TAZE SEBZE VE MEYVELERE AÄžIRLIK VERÄ°NSaÄŸlıklı ve dengeli beslenebilmek için günde en az deÄŸiÅŸik 2 porsiyon meyve 3 porsiyon sebze tüketilmeli. Farklı sebze ve meyveler, farklı miktarlarda besin öğesi içerirler. Aslında öğünlerinizi sebze ve meyvelerle zenginleÅŸtirmek, hiç de zor deÄŸil. Mevsime uygun çeÅŸitli sebzeleri, kepekli makarna, kepekli undan yaptığınız pizza ve börekleri hazırlarken kullanabilir, hindi, kırmızı et ve tavuk etinden yaptığınız yemeklere çeÅŸni olarak ilave edebilirsiniz.SAÄžLIKLI YAÄžLAR SEÇİMÄ° ÖNEMLÄ° YaÄŸlar, vücudumuzun baÅŸlıca enerji kaynağıdır. Vazgeçilmez yaÄŸ asitlerini saÄŸlar, yaÄŸda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilmesine yardımcı olurlar. Bu yüzden yiyeceklerimize mutlaka bir miktar yaÄŸ katmalıyız. Beslenme düzeninde yapılması gereken ilk deÄŸiÅŸiklik doymuÅŸ yaÄŸları azaltmak olmalı. DAHA AZ ÅžEKERTÃœKETMELÄ°SÄ°NÄ°Z Åžekerli besinleri fazla tüketirsek, daha fazla kalori alırız ve de vitamin, mineral, protein gibi önemli besin öğelerinden yeterli miktarda yararlanamayız. Anlık zevk için tükettiÄŸimiz ÅŸekere azami dikkat göstermemiz ÅŸart. Åžekerle alınan kaloriye ‘boÅŸ kalori’ diyoruz. BoÅŸ kalori almak, ÅŸiÅŸmanlığa neden olur. DAHA TOK KALMAK İÇİN ‘GLÄ°SEMÄ°K Ä°NDEKS’İ DÜŞÜK BESÄ°NLERÄ° SEÇİNGlisemik indeks, yenilen herhangi bir besinin kan ÅŸekerini yükseltme yeteneÄŸidir. TükettiÄŸiniz besin, kan ÅŸekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa, glisemik indeksinin düşük olduÄŸu belirtilir. Bu besinler, bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını saÄŸlar.Fark etmeden diyet yapınDiyet uygulamak, kendini yarı açlığa mahkum etmektir diye biliriz. Diyet reçetelerinde yer alan yiyecekler, genellikle bizim sofralarımızı süsleyen yemeklerden çok farklıdır. Kilo vermeye çalışan kiÅŸinin, damak zevkini unutup, listelerde yer alan tatsız tuzsuz yiyeceklerle nefsini köreltmeyi göze aldığı düşünülür. Oysa ‘Fark Etmeden Diyet’ isimli kitap, kilo vermek isteyenlerin kabusunu sona erdirecek. Diyet ve Beslenme uzmanı Selahattin Dönmez’in uzun çalışmalarının ürünü olan bu eserin önemli bölümlerini sizlere sunuyoruz.DAHA AZ TUZ YEMEYÄ° ÖĞRENMELÄ°SÄ°NÄ°ZAslında ömrünüz boyu defalarca tuzun saÄŸlık için ne kadar zararlı olduÄŸunu duydunuz. Özellikle kan basıncınız yüksek ise, doktorunuz size tuzu yasaklayacaktır. Normal, saÄŸlıklı bireylerin de az tuz tüketmelerinde büyük yarar var. Tuz olarak iyotlu tuzu tercih etmelisiniz. Günde 1/4 çay kaşığı tuz tüketmek yeterli olur.Selahattin Dönmez kimdir?Selahattin Dönmez, 1973 yılında Ä°stanbul’da doÄŸdu. 1995 yılında Hacettepe Ãœniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1999’da Ä°stanbul Ãœniversitesi Ä°stanbul Tıp Fakültesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Beslenme ve Metabolizma Bölümü’nde ‘ŞiÅŸmanlık ve metabolik hastalıklarda beslenme’ üzerine bilim uzmanı olarak çalıştı. 2002 yılında Hacettepe Ãœniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı’nda ‘Metabolik hastalıklarda beslenme’ üzerine Ä°stanbul Ãœniversitesi’yle ortak bir çalışma yaparak yüksek lisans diplomasını aldı. Halen Ä°stanbul’da Beslenme ve Diyet Danışmanlığı yapmaktadır.YARIN DAVRANIÅž TEDAVÄ°SÄ°Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!