Bu kitabın tohumu çocukken atıldı

Güncelleme Tarihi:

Bu kitabın tohumu çocukken atıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 07, 2005 00:00

Sahrap Soysal, babasının iÅŸi dolayısıyla çocukken Anadolu’yu karış karış dolaÅŸmış, yemiÅŸ içmiÅŸ. ‘Ailemin yemeÄŸe olan merakının bu serüvene çıkmamda büyük payı vardır’ diyen Soysal, bugün sadece Türkiye’nin önde gelen yemek yazarlarından deÄŸil. O aynı zamanda yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Uluslararası ‘Gourmond’ yarışmasının ‘En Ä°yi Yöresel Yemek Kitabı’nın da yazarı!Onu önce televizyon ekranında görüp sevdik. Sakin sakin gülümseyerek verdiÄŸi tarifler öyle uygulanabilir ve kolay görünüyordu ki, kısa zamanda bağımlısı olduk. Sonra çıkardığı ‘Bir Yemek Masalı’ ve ‘Anne Ben Acıktım’ adlı iki kitabıyla güvenimizi perçinledi. Bu arada Kelebek okuyucularıyla da tanıştı, ‘Bir Yemek Masalı’ köşesinde. Yine de hepsi bir yana, ÅŸu an tattığı heyecan bambaÅŸka Sahrap Soysal’ın. Her yıl Ä°sveç’te düzenlenen ve yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Uluslararası ‘Gourmond’ yarışmasında ‘En Ä°yi Yöresel Yemek Kitabı’ ödülünü almanın mutluluÄŸu baÅŸka hiçbir ÅŸeye benzemiyor onun için: ‘Bu yarışma 10 yıldır bir vakıf tarafından yapılıyor. Yarışmaya ait bilgileri Avrupa BirliÄŸi Türkiye Bürosu’ndan aldım. ‘Bir Yemek Masalı’ Anadolu halk mutfağını, gelenekleri, ÅŸarkı ve türküleriyle anlattığım ve tüm bunları anılarımla birleÅŸtirerek kurguladığım özel bir kitaptı.’ Çok emek vererek, iki yılda, onlarca bakır kap ve yöresel örtü, aksesuvar toplayarak hazırladığı kitabınının bir gün bir yerde, bir ödül alacağından çok eminmiÅŸ Soysal: ‘Ödülü almak için Ä°sveç’e gittiÄŸimde, dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce yazar, basın mensubu ve konukla beraber üç gün geçirdik. Ä°sveç dünyada en çok diplomalı aşçı yetiÅŸtiren ülkelerin başında geliyor. Ä°sveç’te kiÅŸi başına düşen yemek kitabı sayısı çok yüksek. Yemek kültürüne çok önem veren ve hatta bunu bir devlet politikası haline getiren baÅŸka bir ülke olduÄŸunu zannetmiyorum’ diyor. Yemek demek benim için kültür gezintisi demekYemeÄŸin tıpkı giyim kuÅŸam ya da müzik gibi bir kültür öğesi olduÄŸuna inanıyorum. Ãœstelik yemek kültürü, o ülkenin ekonomisini, tarihini, coÄŸrafyasını ve iklimini de ifade eder. Yani ben yemekle kısa bir kültür tarihi gezintisi de yaptırmayı arzuladım. Ama yanına da sahici anılarımı katmayı ihmal etmedim. Babamın iÅŸi dolayısıyla Anadolu’yu karış karış dolaşırken, onun yemeÄŸe olan merakının ve annemin eski eÅŸya, halı ve kuyumcu bulma arzusunun benim bu serüvene çıkmamda büyük payı vardır. Küçük bir çocuk olarak annemin ve babamın peÅŸinden ayrılmıyordum ve onların gördüğünü görüyor, yediÄŸini yiyordum. Yöresel yemekleri anlatırken yemeÄŸin bir kültür olduÄŸunu ve bu kültürün de örneÄŸin o yörenin edebiyatından ya da coÄŸrafyasından bağımsız olamayacağını düşündüm. Bu yüzden yemeklerle kalmayıp, yörelere ait manilere, türkülere yer verdim kitabımda. Belki okurlarım bir yemeÄŸin peÅŸinden gidip, o yöreleri ziyaret ederler diye gezilecek görülecek yerleri de yazmaya çalıştım. ‘Bir Yemek Masalı’ yalnızca bir tarif kitabı deÄŸil. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!