Bu kanserler erkekleri tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bu kanserler erkekleri tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 12:16

Ağız kanseri genellikle 40-45 yaşın üzerinde ortaya çıkıyor ve erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla iki kat daha fazla.

Haberin Devamı

Diş, ağız, sindirim ve solunum yollarının başlangıcı olması nedeniyle genel vücut sağlığı açısından önem taşıyor. Diş enfeksiyonu kalp kapakçığında problemlere yol açıyor, böbrekleri etkiliyor, gözde körlüğe kadar birçok hastalığa sebep oluyor. Her türlü gribin vücutta daha hızlı yayılmasını sağlıyor.

Ağız kanserinin oluşma nedeni tam olarak bilinmiyor. Genetik olma olasılığının yanında sigara, aşırı alkol tüketimi ağız kanseri için risk faktörleri arasında yer alıyor.  

Tanıda geç kalınıyor

Ağız kanseri kendini hemen belli etmiyor. İlk belirtileri başladığında kanser oluşumu başlamış oluyor. Bu yüzden düzenli diş muayeleri büyük önem taşıyor. Diş Hekimi Doç.Dr. Tosun Tosun; “Diş hekimleri ağız kanserini erken uyarı işaretlerini teşhis edecek şekilde eğitimlerini almıştır. Dudaklarda, diş etlerinde veya ağız içinde kolaylıkla iyileşmeyen bir yara, diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz, kırmızı benekler en önemli belirtiler arasında yer alıyor” diyor.

Haberin Devamı

Ayrıca; ağızın her hangi bir bölümünde his kaybı, uyuşukluk, ağızda acı, tarifsiz bir ağrı, bilinen bir sebep olmadan boğaza bir şey takılma hissi, takma dişlerin kötü yerleştirilmesine neden olan çene şişkinliği belirtiler arasında yer alıyor.

Ağız kanserlerinin oluştuğu bölgeler sıklıkla; dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak alanları, dudaklar ve dişetleridir. Ağız kanserleri erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, hatta ölümlere neden olabilir. Dişhekimine düzenli aralıklarla gidilmesi ağız kanserlerinin erken dönemde yakalanması açısından da önem taşıyor.  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!