Bu da Ergenekon sergisi

Güncelleme Tarihi:

Bu da Ergenekon sergisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2010 10:02

Bedri Baykam’ın Ergenekon davasına dikkat çekmek için hazırladığı “İçim Parçalanıyor” isimli sergisi, yarın Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde açılıyor.

Haberin Devamı

Baykam bu seride çağdaş sanat aracılığıyla ülkemizin yaşadığı büyük gerilimi ve Cumhuriyet’e yönelik ağır tehditleri gözler önüne serdiğini söylüyor. Özellikle 1980’lerin ortasından bu yana yoğun olarak siyasal meselelere göndermeler yapan işler üreten ressam Bedri Baykam, bu kez Ergenekon davasına odaklanıyor. “İki veya üç yıldır, hangi gerekçeyle özgürlüklerinden mahrum edildiği bilinmeyen yazarlar, akademisyenler ve gazetecilerin neden olduğu acı ve tepki yalnız benim değil, her duyarlı vatandaşın ‘içini parçalayabilecek’ bir olgu” diyor Baykam. Bu sebeple izleyicileri, kırık ve herkesi sivri köşeleriyle kesip kanatmaya hazır ayna yüzeylerinde, kendi görüntüleriyle yüzleşmeye çağırıyor. Ve hiç kimsenin “Ben bilmiyordum, bu benim işim değil, ben politikadan anlamam” demeye hakkı olmadığını vurguluyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea33ecf018fbb8f871230f
CUMHURİYET'E YÖNELİK TEHDİT BÜYÜK

Ülkemizde aslında büyük bir gerilimin yaşandığını fakat bunun başka meseleler öne çıkarılarak örtbas edilmeye çalışıldığını vurgulayan sanatçı, Cumhuriyet’e yönelik bir tehdit olduğunu da belirtmeden geçemiyor. İşte bu sebeple İçim Parçalanıyor serisindeki eserlerinde Atatürk’ten Mumcu’ya, Mehmet Haberal’dan İlhan Selçuk’a, İsmet İnönü’den Perinçek’e kadar isimleri soyut ve kavramsal sanatla birleştirerek tekrar gündeme getiriyor.
Soyut sanat, kavramsal sanat ve siyasal sanatın buluştuğu “İçim Parçalanıyor” serisi, Baykam’ın üç yıldır ürettiği 4-D işlerinden sonra sergilenecek yeni tualleri. 4-D’lere paralel olarak son iki yılda yapılan bu işlerden yalnız ikisi geçen yıl, Berlin’de Akademie Der Künste’de yapılan “Eşzamanlılık-Koşutluk-Karşıtlık” adlı sergide görüldü. Bunun dışında her biri ilk defa sergilenecek.

24 KASIM’A KADAR GÖRÜLEBİLİR

Daha önce 27 Mayıs Devrimi’yle ilgili 1990’da 555k sergisi, 68 Kuşağı’yla ilgili 1987’de “68’li Yıllar”, Kurtuluş Savaş’ıyla ilgili 1994’te Kuva-yi Milliye, Özal döneminin karanlığına hitaben 1988’de İç Manzaralar 2. Bölüm adlı sergiler açan Bedri Baykam’ın Ergenekon meselesine gönderme yaptığı İçim Parçalanıyor adlı sergi, 13 Ekim-24 Kasım tarihleri arasında Kadıköy’deki Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) görülebilir. Serginin diğer yarısı 21 Ekim-1 Aralık tarihleri arasında Taksim’de Piramid Sanat’ta izlenebilecek.
Tel: 0216 386 26 81

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!