Bu albüm Zeki Müren’e eşlik ederken sahnede ölen Şükrü Tunar anısına

Güncelleme Tarihi:

Bu albüm Zeki Müren’e eşlik ederken sahnede ölen Şükrü Tunar anısına
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 00:00

Klarnet virtüözü Serkan Çağrı, unutulmaz eserleri ve eşsiz klarnet yorumuyla tanınan Şükrü Tunar için bir saygı albümü hazırladı. İki CD’den oluşan albümün ilk CD’sinde Ahmet Özhan, Ata Demirer, Ercan Saatçi, Gökhan Tepe, Hayko Cepkin, Sıla ve Ziynet Sali gibi isimler Şükrü Tunar bestelerini yeniden yorumladı. İkinci CD’de Serkan Çağrı klarneti ile ustanın eserlerini yeniden çaldı. Biz de Serkan Çağrı, Gökhan Tepe ve Ziynet Sali ile buluştuk. Projenin ortaya çıkışını konuştuk.

Şükrü Tunar Balıkesir’in Edremit ilçesinde 1907’de doğdu. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Edremit’e gelen bir bando takımında klarnet çalan askeri gördükten sonra bu çalgıya heves etti. 13 yaşında başladı klarnet çalmaya. 1921’de Edremit’te İzmir Musiki Cemiyeti’ne girdi. Ardından Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde çalışmalara katıldı. Uzun yıllar İstanbul ve Ankara radyolarında, saz salonlarında, gazinolarda klarnet çaldı ve plaklar doldurdu. 1962’de Zeki Müren’e sahnede eşlik ederken geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

İşte yeni neslin klarnet sanatçılarından Serkan Çağrı, büyük üstadın ölümünün 46. yılında onu anmak için doğduğu memleket Edremit’e gitti. Katıldığı maneviyat gecesinde onu tanıyan insanlarla Şükrü Tunar’a ait anılar ve besteler paylaşıldı. Serkan Çağrı duyduğu hikayelerden ve Şükrü Tunar adına açılan kültür merkezinde verilen eğitimlerden çok etkilendi. Bu merkeze yardımda bulunmak ve besteleri yeniden gündeme getirmek amacıyla kolları sıvadı. Farklı tarzlardaki müzisyenlerin Şükrü Tunar bestelerini yeniden yorumlayacağı 13 şarkılık bir proje oluşturdu.

KLARNETÇİ ATA DEMİRER

Şarkıların seçilmesi konusunda en büyük yardımı Şükrü Tunar’ın 65 yaşındaki kızı Güneş Tunar’dan aldı. 80’i aşkın beste arasından herkes tarafından en çok bilinenleri seçti. Ardından şarkıları seslendirmesi için farklı müzik türlerinden, sesi şarkılara gidecek, konservatuvar altyapısı olan şarkıcıları bir araya getirmek
/images/100/0x0/55ea352ef018fbb8f87168d1
istedi. Yeni filminde bir klarnetçiyi canlandıracak olan Ata Demirer ile yolları da işte bu filmin çekimlerinde kesişti. Stüdyo aşamasında Ata Demirer’e albümde bir şarkıyı seslendirmesi için teklifte bulundu. Adanın Yeşil Çamları böylece Demirer’in sesinden yeniden hayat buldu. Ata Demirer stüdyoya girdiğinde, Serkan Çağrı’ya “Yanlış anlama seni çok seviyorum ama buraya Şükrü Tunar için geldim” dedi. Zeki Müren’in yorumuyla bilinen Canımın Yoldaşı Ol isimli parçayı Ziynet Sali seslendirdi. Sali projeyi duyduğunda çok heyecanlandığını söylüyor: “Türk Müziği üzerine eğitim aldığım için yıllardır şarkılarını okuduğum bir isimdi. Repertuvardan ‘Canımın Yoldaşı Ol’ isimli şarkıyı seçtim. ‘Beni sev, öp de uyut’ sözleri beni anlatıyordu.” Ahmet Özhan kendi isteğiyle çok uzun zamandır hiç okunmamış olan “Öyle Çektim ki Cefa”yı seslendirdi. Hayko Cepkin “Aşkın İçimde Yara”, Ercan Saatçi “Geçti Sevdalarla Ömrüm”, Nalan “Unut Beni” isimli parçaları seçti. “Söyleyemem Derdimi” adlı şarkıyı seslendiren Gökhan Tepe projede en çok gençlerin yer almasından heyecan duymuş: “Bu kadar popüler ismin yeni nesile şarkıları aktarması çok hoştu. Eski ve yeni jenerasyon bir araya geldi. Bu şarkı da benim küçük yaşlardan beri en sevdiğim şarkıydı.”

GİZLİ BESTELERE YENİ SÖZLER YAZILDI

Şükrü Tunar’ın kızı Güneş Tunar, beni torunu gibi görüyor. Bir gün onlarda otururken elinde rulo halinde tuttuğu iki kağıtla geldi. “Babam öldükten sonra bu kağıtları bulduk. Notasını yazmış ama sözleri yok” dedi. Bu iki şarkıyı da albüme almaya karar verdik. Şarkıların sözlerinden birini Güneş Tunar yazdı. Diğer şarkı içinde, Sıla’nın kapısını çaldım. “Seni Görmeseydim” şarkısının hem sözlerini yazdı hem söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!