Borusan Klasik yayın hayatına başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Borusan Klasik yayın hayatına başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2013 00:00

Türkiye’de klasik müzikseverlerin işi zor. Zira en sevdiğiniz klasik müzik parçalarını 24 saat dinleyebileceğiniz radyo sayısı yok denecek kadar az.

Haberin Devamı

Müjdeler olsun ki Borusan Klasik, 17 Ocak’tan itibaren internetten radyo yayınına başlıyor.

Aslında Borusan Klasik projesinin geçmişi bir yıl önceye dayanıyor. Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli, “Bir radyo arayışına girdik” diye anlatıyor süreci “Türkiye’de klasik müzikseverlere gerçek anlamda hitap eden bir radyo malesef yok gibi. Önce karasal yayın yapan bir kanalı düşündük. Ama bu çok pahalı ve zor bir iş çünkü yeni frekans alamıyorsunuz. Halihazırda kurulu bir kanalı almak zorundasınız. Bunun üzerine fikri askıya aldık.”
Tam işten tümüyle vazgeçecekken yolları, Türkiye’nin en büyük radyo gruplarından Spectrum Medya’yla kesişti. Spectrum Medya CEO’su Ali Abhary, nasıl bir araya geldiklerini şöyle anlatıyor: “Hem Türkiye hem dünyada cep telefonları ve internetin yaygınlaşmasıyla insanlar artık karasal yayından çok, dijital ortamda radyo dinliyor. Örneğin ABD’de seneye dijital radyo dinlenme oranı yüzde 64 olacak. Türkiye’de bu oran şu an yüzde 40 civarında. Radyo denince eskiden akla, arabadaki radyo veya evdeki antenli cihaz gelirdi ama şimdi internete bağlı her cihazla radyo dinleyebiliyorsunuz. Buradan yola çıkarak sekiz ay önce ‘Karnaval.com’ platformunu kurduk. Amacımız tek bir çatı altında online ‘zengin radyo deneyimi’ sunmak. Türkçe pop, retro, akustik ve yabancı müzik yayını yapan 16 kanal var. Ancak müzik yelpazemizi genişletmek istedik. Klasik olmadığından Borusan’ın kapısını çaldık.”

Haberin Devamı

HEM KULAĞA HEM GÖZE
Ve ortaya çıkan sonuç: Borusan Klasik! 17 Ocak’ta yayın hayatına başlayacak online radyo, Karnaval platformu üzerinden iPad, iPhone, Android ve bilgisayarlardan dinlenebilecek. Peki içeriğinde neler olacak? Yayın akışı, gün boyu iki saatlik dilimlerle programlanmış. Kabinde klasik müzikseverlerin hep yakından tanıdığı isimler var. Örneğin TRT Radyo 3’teki programlarıyla tanınan Gaye Çağlayan ve Füsun Özgüç... Andante Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali’nin hazırlayıp sunduğu ‘Andante ile Ölümsüz Klasikler’ ve ‘Müzik Takvimi’ programında dinletilen yapıtlar, beste ve yorumcularıyla ilgili bilgiler yer alacak. Bu arada deneyim yalnızca kulağa değil göze de hitap ediyor.
Örneğin bir Beethoven parçası dinlerken Beethoven fotoğraflarının olduğu slaytları izleyebiliyor, hem çalan parça hem de besteciyle ilgili bilgileri okuyabiliyorsunuz. Bir sonraki parçayı görebiliyor, ‘Müzik Müzesi’ bölümünde besteci, yorumcular ve müzik terimleriyle ilgili kısa bilgileri öğrenebiliyorsunuz. Borusan Klasik’in yayın akışında yer alacak olan diğer köşeler: Gümüş Perde: Klasik, Konser Saati, Bestecilerimiz, Yorumcularımız, Gece Klasikleri, Hafta Sonunda, Arkadaşım Müzik, Klasik Tatlar, Klasik Durak ve dinleyicileri bilgilendiren Müzikal Manşetler ve Suflör.
Ahmet Erenli, hedef kitlelerinin yalnızca hali hazırdaki konser izleyicileri olmadığını da belirtiyor: “İstanbul’da bilet alıp klasik müzik etkinliğine katılan 20-30 bin izleyici var. Ama bizim hedef kitlemiz sadece konser izleyicileri değil. Bunun için de yayınların erişilebilir olmasına dikkat ettik. Üç saat aralıksız opera dinletmek yerine eserlerin sevilen bölümlerini çalacağız. Konserine gitmemiş ama klasik müzikten hoşlanan biri rahatça dinleyebilecek. Belki hiç sevmeyen birine klasik müziği sevdirme imkanı sağlayacağız...”

Haberin Devamı

Radyodan müzik reçetesi
? Müzik Mutfağı’nın yapımcısı Gaye Çağlayan ruhunu müzikle besleyen dinleyicilerine sabah saatlerine uygun tadımlıklarla güzel bir güne başlamaya davet ediyor. Barok müzik felsefesine sadık largolar, içi içine sığmayan prestolar, sofranın yıldızı Concerto Grosso’lar, ev mutfağı havasındaki samimi melodiler, duygusal romanslar, kırsala özgü pastoral notalar, en sade tarifler, ceviz  kadar  kıvrımlı arpejler, ziyafeti anımsatan şatafatlı ezgiler, müziği ziyafete çeviren klasik tatlar...
? Fanfar Reverans kuşağının yapımcısı Tantanalı Huşu’nun her saat ve her koşulda dinlemekten vazgeçemedikleri arasında Bobby McFerrin, Yo Yo Ma ve Kronos Quartet’i var.
? Andante ile Ölümsüz Klasikler’in yapımcısı Serhan Bali’nin önerisi:
Kişi haftaiçi sabah saatlerinde Beethoven, Brahms, Schumann, Çaykovski, Mahler gibi romantik dönem bestecilerin orkestra eserlerini dinlerse güne zinde bir başlangıç yapmış olur. Haftasonu sabah saatlerinde Bach, Scarlatti, Handel, Haydn, Mozart, Schubert gibi barok ve klasik dönem bestecilerin tatlı müzikleri haftasonu sabahının o güzelim dingin keyfini daha da iyi çıkarmamıza sebep olur. Gecenin geç saatlerinde uyku sıkıntısı çekenler için J.S.Bach’ın bu sıkıntıdan musdarip bir kont için yazdığı Goldberg Varyasyonları adlı uzun solo piyano eseri biçilmiş kaftandır. Günümüzün minimalist müziği de bu işlevi mükemmel biçimde yerine getirebilir. J.S.Bach’ın her biri labirenti andıran solo klavye yapıtları karmaşık bir işle uğraşırken bizi çevremizden soyutlayabilmesi ve işimize odaklanabilmemiz bakımından da önerilir.
? Kuğunun Şarkısı’nın yapımcısı Füsun Özgüç der ki: Kendinizi ‘-meli’ ve ‘-malı’larla yormayın. Müzik ruhun gıdasıdır. Ne seviyorsanız onu dinleyin. Başkalarının önerdiği reçeteler size uymayabilir. Gevşeyin, kasmayın. Paniğe kapılırsanız, işin tadın kaçar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!