Bizim filmimiz hepsinden güzel

Güncelleme Tarihi:

Bizim filmimiz hepsinden güzel
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 13:21

19 Mart’ta vizyona girecek olan 'Dersimiz: Atatürk', benzerlerinden farklı olarak çocuk oyuncularıyla öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Hakan GENCE

Film, ilköğretim öğrencisi bir grup çocuğa, Atatürk’ün hayatını ve kişiliğini araştırmaları, daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlıyor. Bu ödev onları Atatürk’ün yaşamına öğretici bir yolculuğa götürüyor. 20’nin üzerinde çocuğun rol aldığı filmde yapımcı Birol Güven ve yönetmen Hamdi Alkan’ın çocukları Zeynep, Cem ve Öykü de boy gösteriyor. Birol Güven’in oğlu Cem, aynı zamanda filmin şarkısını seslendiyor. Biz de babalar ve çocuklarıyla buluştuk. Çocuklar, kendi gözlerinden çekim hikayelerini anlattı.

Filmin ismi “Dersimiz: Atatürk”. Peki bu ders size Atatürk’le ilgili neler öğretti?
Zeynep: Film sayesinde Atatürk’ün ülkemiz için yaptığı fedakarlıkları bir kez daha gördüm. Bu fedakarlıkların yeniden gösterilmesinde payımızın olması benim için çok önemli.
Cem: Atatürk’ün bizim gözümüzde çok büyük değeri var. Onun hayatını yeniden dile getirmek çok önemliydi.
Öykü: Ben Ankara çekimlerine gitmediğim için bir şey öğrenemedim.

Haberin Devamı

Film çekimleri başlamadan önce ön hazırlık yaptınız mı?
Cem: Yok. Bazı yerleri ezberledik, takıldığımız yerlerde sufle aldık.
Zeynep: Nutuk’u okudum. Bu sayede pek çok yeni şey öğrendim. Sözlerimizden daha önemli olan, Atatürk hakkında anlatılan hikayeleri içtenlikte dinlediğimizi kameraya yansıtmaktı. Bu yüzden mimiklerimiz çok önemliydi.

Atatürk hakkında sizi en çok şaşırtan şey ne oldu?
Cem: 3 bin 997 tane kitap okuduğunu öğrendim. Atatürk de kitapların hayal gücünü geliştiren gücünden ve yeni bilgiler vermesinden faydalanmış olabilir. Ben de filmden sonra daha çok kitap okumaya başladım. Ama Nutuk yerine, kendi hikaye kitaplarımı okumayı tercih ediyorum.
Öykü: Atatürk’ün çok kitap okuduğunu biliyorum. Ama faydalı olduğunu bilsem de kitap okumayı sevmiyorum.
Zeynep: Ben onun doğayı çok sevdiğini ve çok fedakar olduğunu daha iyi öğrenmiş oldum. Birgün Yalova’da bir dalı kesmemek için evi yerinden kaydırmış.

AĞLAYALIM DİYE KREM SÜRDÜLER

Vizyona giren diğer Atatürk filmlerini izlediniz mi?
Cem: Mustafa’yı izledim. Bence bizim filmimiz daha güzel oldu. Biz çocuklar, Atamızın bizim için yaptıklarını görmek, askerlere söylediklerini dinlemek istiyoruz.

Haberin Devamı

Atatürk’ün özelliklerinden hangisinin babanızda olmasını isterdiniz?
Zeynep: Benim babam da çok fedakar ve cesur.
Cem: Babam da Atatürk gibi çocuklara önem veriyor ve onları seviyor. Ayrıca ihtiyaçlarımızı iyi karşılıyor. İstediklerimizi alıyor. Bizim gelişmemiz ve büyümemiz için elinden geleni yapıyor. Zeki biri olduğunu da düşünüyorum.

Halit Ergenç ve Çetin Tekindor gibi isimler karşısında heyecanlandınız mı?
Zeynep: Bizim ünlü kavramımız artık yok. Ailemin mesleği oyunculuk olduğu için küçük yaşlardan beri oyuncularla biraradayız.
Cem: Biz bu işin içinde olduğumuz için çok şükür birçok isimle tanışma fırsatı bulduk. Bu yüzden benim için ünlü kavramı pek yok.

Haberin Devamı

Peki en çok hangi sahnelerde zorlandınız?
Öykü: Gözüme bir krem sürüldü ve ağlamaya başladım. Bu zordu.
Cem: Savaşların anlatıldığı sahneler heyecan vericiydi. Bir de Anıtkabir’e gittik. Bütün Anıtkabir’i tekrar tekrar yürüdük. Bu heyecan vericiydi. Çok zorluklar da çektik. Ağlamamız için gözümüze bir şeyler sıktılar. Ama yine de başardık.

ZEYNEP ALKAN (12)
Babamla deli arkadaşlar gibiyiz

12 yaşında Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda altıncı sınıf öğrencisi. İki senedir Kadıköy Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı viyola eğitimi alıyor. Bugüne kadar, “En İyi Arkadaşım”, “Yumurcaklar Kampı” ve “Arka Sıradakiler” dizilerinde oynadı. Gelecekte hem oyuncu hem müzisyen olma istiyor. “Babamla aramız çok iyi. Biz babamla deli arkadaşlar gibi yaşıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

CEM GÜVEN (12)
Şarkıya solistlik yaptım

Irmak Okulları altıncı sınıf öğrencisi. Kulağının iyi olduğunu küçük yaşlarda keşfetti. Ve beş yıl önce İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı piyano eğitimi almaya başladı. Mozart, Chopin ve Beethoven dinlemeyi seviyor. “Benden Baba Olmaz” ve “En İyi Arkadaşım” gibi televizyon dizileriyle “Bayrampaşa” filminde oynadı. Gelecekte hedefi piyano eğitimi alıp kendi bestelerini yapmak. Orkestra şefi olmayı hayal ediyor. Aynı zamanda filmin açılış şarkısını seslendiren Cem Güven, “Şarkının sözlerini annem yazdı. Ben solistlik yaptım” diyor.

ÖYKÜ GÜVEN (7)
Mesleğime karar vermedim

Bilfen birinci sınıf öğrencisi. İlk oyunculuk deneyimi olduğunu söylüyor: “Ben hiç zorlanmadım. Annem ve babam büyüyünce oyunculuk yapmamı istiyor. Ama ben karar veremiyorum. Mesleğime ilerleyen yıllarda duruma göre karar vereceğim.”

Haberin Devamı

AİLE FİLMİ OLDU

Filmin yönetmeni Hamdi Alkan, “Atatürk’ün hayatını tüm ailenin birarada seyredebileceği, drama biçiminde bir belgesel projesi ortaya çıktı. Dürüst, temiz ve net bir şekilde insanlara bir şeyler anlatmaya önem verdik. Son dakikaya kadar Turgut Özakman’dan onay aldık” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!