Biz de güzelden anlarız

Güncelleme Tarihi:

Biz de güzelden anlarız
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2001 00:00



Simten DANIŞMAN
Haberin Devamı

Sinema eleştirmenleri Hollywood Hanedanı'nın kadın ve erkek mensuplarını oyunculuk yetenekleriyle değerlendirır. Ama biz bu defa onlara Hanedan'ın en yeteneklilerinin değil, en güzellerinin kimler olduğunu sorduk. Gerçi eleştirmenlerin en büyük düşmanı Hıncal Uluç ‘‘Onlar olsa olsa Notre Dame'ın kamburunu seçerler’’ dedi ama bu doğru çıkmadı. Sonuç: Eleştirmenler de güzelden anlıyormuş.

Julia Roberts ve Charlize Theron

Eleştirmenlerin ortak güzelleri arasında Julia Roberts ile Charlize Theron ilk sırayı alıyor. Ali Hakan, Roberts'ın hem güzel hem de büyük bir yetenek olduğunu düşünüyor. Alin Taşçıyan oyunculuğundan haz etmese bile güzelliğini kabul ediyor. Doğan Hızlan ve Sevin Okyay'ın listelerinde de Julia Roberts'ın adı var. Charlize Theron ise Mehmet Açar, Ali Hakan ve Sevin Okyay'ın güzellik listesinde.

SORDUĞUMUZ SORULAR

1 - Sizce 2001'in en güzel aktristleri ve en yakışıklı aktörleri kimler?

2 - Bir oyuncunun güzelliği veya yakışıklılığı yeteneğine ve oyun gücüne gölge düşürür mü?

3 - Ekran karizması denilen şey nedir?

4 - Oscar'ın bu yılki galibi kim olacak: Güzellik mi, yetenek mi, karizma mı?

HINCAL ULUÇ

Onlar için en iyi aktör Notre Dame’ın Kamburu

Köşesinde sık sık sinema eleştirmenlerini eleştiren Hıncal Uluç, bu tutumunu starların güzelliği konusunda da sürdürüyor. Sinema eleştirmenlerinin güzellikten anlamadığını savunuyor.

1. Julia Roberts, Sean Penn, Sean Connery.

2. Bir oyuncunun güzelliği veya yakışıklılığı yeteneğine katiyen gölge düşürmez. Tam tersine bundan korkan sadece entel eleştirmenlerdir. Bu nedenle Marilyn Monroe'ya karşı günah işlediler. Onlar için en iyi aktör Notre Dame'ın kamburu. Gerizekalı halk güzelliğe kanar, yeteneği keşfedemez sanıyorlar.

3. Ekran karizması fotojenik birşey. Bazı insanlar perdede normalden çok daha cazip görünürler. Mesela Ebru Şallı. Ekranda bayılmıştım. Bir gün bir açılışta gördüm. Gözüm ısırıyor, çıkaramıyorum. Kadınlarda ön planda güzellik kim ne derse desin. Erkeklerde düşünce, tarz, giyim, jest, mimik. Bu işin sırrını kimse bilmiyor.

4. Hollywood Oskarları'nda bunların üçü de var. Bizdeki gibi 5 kişi bir araya gelip anlamsız ödül dağıtmazlar. Akademinin bütün üyeleri oy kullanır: Aşağı yukarı 5-6 bin kişi. Bunların arasında yeteneğe, karizmaya, güzelliğe hayran olan vardır. Ama sinema tarihinin en güzel kadınlarından Marilyn Monroe Oscar alamamış. Charlie Chaplin Oscar alamamış. Bu sene en iyi oyuncu Oscarları'nı bence Russel Crowe, Julia Roberts alacak. Bunların hepsi ikisinde de var.

JOHNNY DEPP

Çikolata ona feda olsun

Johnny Depp, ‘‘Çikolata’’ filmindeki 15 dakika yakışıklı bir çingene halinde görünerek şöhretini tazeledi. Eleştirmenler de izleyiciler de (özellikle kadınlar) aynı fikirde: Oscar'ı yok, ama canı sağ olsun!

Depp on yıl da uzak kalsa, sadece görünerek herkesi (kadınlı erkekli) etkileyebilir. Ayrıca çok da yetenekli.

(Sevin Okyay)

Johnny Depp örneğinde olduğu gibi, yakışıklı bir oyuncu, kısa bir rolle bile öne çıkabilir ya da çıkarılabilir. Ama açıkçası yeteneksiz olsa Depp'in tipi yetmezdi, hakkını yemeyelim!

(Ali Hakan)

Johnny Depp'e ‘‘Çikolata’’ feda olsun. Onu bir de ‘‘The Man Who Cried’’da çingene rolünde görün!

(Alin Taşçıyan)

Bazı oyuncular kamera hayvanı gibidir; yönetmenin çaba göstermesine gerek kalmadan dikkat çekerler. Johnny Depp de gerçek bir kamera hayvanı.

(Mehmet Açar)

Rolün ufağı, büyüğü yoktur sözü niye söylenmiş, bu durumlar için. Küçük bir roldeki başarı hepsini aşabilir.

(Doğan Hızlan)

DOĞAN HIZLAN

Fiziksel çekicilik zamanla kısıtlıdır

1. Kadınlarda Julia Roberts, Juliette Binoche, Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones. Erkeklerde Anthony Hopkins, Edward Norton, Brad Pitt, Johnny Depp, Tom Cruise.

2. Oyuncunun güzelliğinin yeteneğine gölge düşüreceğine inanmam. Ancak o oyuncu, sadece bu özelliğiyle var oluyorsa, kısa zamanda kaybolup gider. Fiziksel çekicilik zamanla kısıtlıdır.

3. Televizyonun icad edilmediği dönemlerde ‘‘fotoğrafa iyi geliyor’’ diye bir söz kullanılırdı. Hatta fotojenik sözü hatırımda kalmış. Radyodan sesini dinlediğiniz bir ses sanatçısını, televizyonda gördüğünüzde beğenmeyebiliyorsunuz. Çünkü görüntü, ne yazık ki sadece ses olarak değerlendirmemizi önlüyor. Çağın cilvesi...

4. Bu ödüllerde birçok unsur birbirine karışır. Ortak bir paydada buluşur jüri. Ödüllerin de çok önemli olduğu kanısında ısrarlı değilim.

SEVİN OKYAY

Bazen haksızlık yapılıyor

1. Kadınlarda Julia Roberts, Juliette Binoche, Charlize Theron, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Halle Berry, Julianne Moore. Erkeklerde Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Johnny Depp, Jude Law, Keanu Reeves, George Clooney, Val Kilmer, Gary Oldman, John Malkovich, Ed Harris, Wesley Snipes, Samuel L. Jackson.

2. Oyuncunun güzelliği yeteneğine gölge düşürmez. Ama böyle bir haksızlık eğilimi mevcut. Brad Pitt'in, özellikle Leonardo DiCaprio'nun yeteneklerinin sırf güzel oldukları için inkar edilmesine çok kızıyorum.

3. Canlı canlı karşınızda olsa uyandıramayacağı etkiyi perdede uyandırır. Kamera oyuncuyu sever, ya da o kamerayı görünce aşka gelir.

4. Oscar'ın galibi: Promosyonunu sağlam tutan şirketler.

ALİ HAKAN

İktidar güzel gösterir

1. Nicole Kidman, Julia Roberts, Charlize Theron, Tea Leoni, Kate Hudson, Brad Pitt, Denzel Washington, Richard Gere, Mel Gibson ve George Clooney hemen aklıma geliveren isimler...

2. Neden aynı kişi iki özelliğe birden sahip olamasın? Her güzel oyuncunun yeteneğine önyargıyla bakma eğiliminde olanlar var elbette, ama en azından hem güzel hem yetenekli iki örneği hatırlatayım: Julia Roberts ve Denzel Washington...

3. Nice iyi oyuncu karizmatik olamasa da, her karizmatik yıldız güçlü bir oyuncudur: Helen Hunt genelgeçer anlamda güzel bir kadın değil, ama öylesine karizmatik bir oyuncu ki, perdede çok güzelleşiyor! Kevin Spacey gibi.

4. Ödüllerde, güzellik de, yetenek de, karizma da etkili olacaktır kuşkusuz, ama işte burası 'kritik' bir nokta: Her açıdan güçlü bir yıldız olan Julia Roberts, Oscar heykelciğini de kucaklayacak gibi görünüyor.

MEHMET AÇAR

Kamera bazılarını çekici kılar

1. Charlize Theron, Shannon Elizabeth, Anna Paquin, Russell Crowe, Joaquin Phoenix.

2. Güzelliğin yeteneğe gölge düşürmesi imkansız bir şeydir.

3. Ekran karizması diye bir şey var. Kamerayla bazı insanlar arasında özel bir bağ oluyor sanki.

4. Akademi üyelerinin büyük starlara ödül vermekte cimri olduğu kesin. Fakat bunun güzellikle alakası olduğunu pek sanmıyorum. Film başına 10 ila 20 milyon dolar kazanan yıldızların bir de Oscar almasını istemiyorlar.

ALİN TAŞCIYAN

George Clooney Cary Grant gibi

1. Güzel olmasına güzeller ama Julia Roberts ve Meg Ryan'ın başka hiçbir özelliği yok. Paltrow, Oscar'ı hak etmemişti. Zeta-Jones'un bugüne dek rol aldığı tek doğru dürüst film ‘‘Traffic’’. Charlize Theron'un tek kayda değer performansı Şeytanın Avukatı'ndaki yardımcı rolüydü. Juliette Binoche'un Hollywood'dan uzak durmasında yarar var. Olağandışı yeteneğinin hakkını ancak Avrupalı yönetmenler verebilir. Tom Cruise, ne yetenekli ne de yakışıklı. Phoenix, Spacey, Norton, Del Toro, Spacey ve Rush da hiç yakışıklı değil ama müthiş oyuncular doğrusu. Crowe ‘‘Gladyatör’’de kas yığını gibi durmasına karşın ‘‘Insider/Köstebek’’ ile yeteneğini çoktan kanıtladı. George Clooney günümüzün Cary Grant'ı.

2. Güzellik yeteneğe gölge düşürebilir. Alain Delon çok iyi oyuncudur ama adı erkek güzelliğini çağrıştırır ne yazık ki.

3. Bu karizmaya fotojeni ya da star kumaşı da diyebiliriz. Bazı oyuncular perdede izleyiciyi kendisine hayran bırakır ama gerçek hayatta farklı görünürler.

4. Oscar'ın galibi ne güzellik, ne yetenek, ne de karizma! Stüdyoların parası ve nüfuzu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!