Bitpazarı internete taşındı

Güncelleme Tarihi:

Bitpazarı internete taşındı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 00:00

Gucci kemer, Yves Saint Laurent ceket, Dolce&Gabbana çanta, taksitle yarı fiyatına. En ünlü markaların ürünleri, en tanınmış modacıların tasarımları için internette ikinci el pazarı kuruldu. www.originalseconds.com sitesi, evinizden alıyor, evinize teslim ediyor.

Alırken tomarla para ödediğiniz ama artık kullanmadığınız giysilerinizi elden çıkarabildiğinizi düşünün. Hem isminiz açıklanmasın, hem de bu vesileyle bir kelepir avcısını mutlu edin. Dolabınızda yer açılırken, sattığınız kıyafetlerden elinize para geçsin.

Parayla ne mi yapacaksınız? İsterseniz eşyalarınızı sattığınız siteyi bir de siz ziyaret edin. Bakarsınız sezon içinde kaçırdığınız Louis Vuitton çanta orada sizi bekliyordur. Hem de yarı fiyatına! Üstelik taksitle.

1100 PARÇA VAR

Originalseconds sitesi, ünlü markalardan giyinmeyi sevenlerin mutlaka akıllarında tutmaları gereken bir adres. Kürkten çantaya, kemerden pareoya kadar dünyanın en bilinen markalarından özel tasarımlar burada sizi bekliyor.

Kurulalı bir ay olmasına rağmen, sitede şu anda 1100 parça mal sergileniyor. Bu sayı her hafta artıyor. Originalseconds’taki bütün ürünler ikinci el. Ama hepsi marka uzmanları tarafından tetkik edildi, özellikleri belirlendi, fiyatlandırıldı ve fotoğraflarıyla satışa çıkarıldı. İçlerinden istediğinizi hemen sipariş verebilir ya da biraz sabredip fiyatının düşmesini bekleyebilirsiniz. Ama dikkatli olun, fiyatı düşecek diye pusuda beklerken göz koyduğunuz kürk pançoyu bir başkası kapmasın.

İKİNCİ EL KALİTE

Originalseconds.com sitesi, ABD’de faaliyet gösteren e-bay sitesinin bir benzeri olarak eski bir reklamcı tarafından kuruldu. Sadece marka kadın giyimi üzerine çalışıyor. Yakında erkek ve çocuk bölümleri de açılacak.

Ürünler hem markalara, hem de çeşitlerine göre düzenlenmiş. "Jean ceket"e tıkladığınızda Gucci, Ralph Lauren gibi markaların ceketleri ya da "Rıfat Özbek"e tıkladığınızda bu tasarımcının yaptığı etek, yelek ve ceketler önünüze geliyor.

Her ürünün yanında manken üzerinde çekilmiş fotoğrafı ile fiyatı var. Ürün fiyatları, yenisinin piyasa değerine ve aşınma oranına bakılarak uzmanlar tarafından biçiliyor. Defosu varsa belirtiliyor, kullanım yerleri, kumaş cinsi, bedeni, taksit olanakları gibi bilgiler veriliyor. Siteye müşteri olarak da, satıcı olarak da başvursanız herkesin bir kod adı oluyor ve kimse sizin kim olduğunuzu bilmiyor.

Satın alınan ürün üç gün içinde adresinize postalanıyor. Eğer beğenmezseniz ya da tarifine aykırı bir durum görürseniz etiketini bozmadan iade hakkınız baki. 125 YTL’nin üstündeki hiçbir alışverişte kargo ücreti alınmıyor.

Eğer satıcı iseniz, evinize geliyor, mallarınızı tetkik ediyor, sizinle birlikte fiyat belirliyorlar. Satıştan elde ettiğiniz gelirin yüzde beşini de, AÇEV’e bağışlanmak üzere sizden kesiyorlar. Ama isterseniz, siz bu oranı yükseltebiliyorsunuz. Öğrendiğimize göre, genelde de öyle oluyormuş.

KİMİN ÜRÜNLERİ VAR

Alessandro Dell Acqua, Anna Sui, Anne Klein, Banana Republic, Barney’s Newyork, BCBG Max Azria, Beymen, Blumarine, Burberry, Bvlgari, Byblos, Calvin Klein, Celine, Cengiz Abazoğlu, Chanel, Chloe, Derishow, Dice Kayek, DKNY, Dolce & Gabbana, Donna Karan Collection, Earl Jean, Emporio Armani, Escada, Façonnable, Fendi, Ferre, French Connection, Furla, Giorgio Armani, Girbaud, Givenchy, Gucci, Guess Jeans, Helmut Lang, Iceberg, Issey Miyake, Jean Paul Gaultier, Jill Sander, Karl Lagerfield, Kenzo, Kors by Michael Kors, La Perla, Laurel, LeSilla, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Mario Valentino, Maxmara, Missoni, Miu Miu, Moschino, Nicole Farhi, Paloma Picasso, Philosophy di Alberta Ferretti, Prada, Ralph Lauren, Rıfat Özbek, Roberto Cavalli, Sergio Rossi, Seven, Thierry Mugler, Tod’s, Valentino, Versace, Vertigo, Via Spiga, Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent.

SİTENİN KURUCUSU SİNEM GÜRKAYNAK

Satışın yüzde 10-15’i AÇEV’e


Sahip olduğunuz eşyalar zamanla size sahip olmaya başlar. Birçok giysi birkaç kez kullandıktan sonra tüketilmiş oluyor ve dolapta durmaya başlıyor. Kullanmadığınız gibi bunların bakımı, saklanması da külfete dönüşüyor. O yüzden kime anlatsam, bavul bavul eşya gönderiyor. Öte yandan kaliteli tasarımları almak isteyen ama fiyatlarını çok yüksek bulan bir kesim de var. Sitede önce kadın giyimiyle başladık. Yakında erkek ve çocuk giyimi de gelecek. Çocuklar iki ayda bir beden değiştiriyorlar, giysiler çabuk atıl oluyor. Ayrıca, bunun DVD’si, outlet’i de var. Site üzerinden yapılan her satışın ortalama yüzde 10-15’i AÇEV’e (Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı) gidiyor. Bu vakfın "7 çok geç" adında 0-7 yaş çocukların eğitimine yönelik bir projesi var. Beni çok etkiledi çünkü bu yaş grubundaki çocuklara yapılan bir dolarlık yatırım sonra topluma 7 dolar olarak geri dönüyor. İlgi ise tahminimin üzerinde. Kimse durduk yere hayır işine girmiyor ama böyle bir vesile olunca herkes olumlu yaklaşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!