Bitmez tükenmez Rus deplasmanı

Güncelleme Tarihi:

Bitmez tükenmez Rus deplasmanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:24

Tom Clancy’nin ünlü roman kahramanı Jack Ryan, malum eylemden çok düşünce adamıdır. CIA’de analist olan kahramanımız geçmişte Sovyetler’le yaşanacak olası bir nükleer denizaltı savaşını (‘Kızıl Ekim’) ya da eski IRA militanının yol açtığı tahribatları (‘Tehlikeli Oyunlar’) her daim önlemiştir. Ryan bu kez yeni bir oyuncu (daha önce Alec Baldwin, Harrison Ford ve Ben Affleck canlandırmıştı) suretinde (artık bu rolde Chris Pine’ı izliyoruz) ve Clancy’nın kaleme almadığı bir macerada huzurlarımızda.

Haberin Devamı

‘Jack Ryan: Gölge Ajan’ (‘Jack Ryan: Shadow Rescuit’) ‘11 Eylül’ü ‘London of School Economics’te öğrenciyken yaşayan Ryan’ı önce Afganistan’a yolluyor sonra buradaki ilk seferinde ağır bir kaza sonucu cepheden alıyor. İyileşme sürecinde kendisiyle ilgilenen tıp öğrencisiyle -ki elbette sonradan ‘doktor’ oluyor- birlikte yaşadığını ve evliliğe doğru ilerlediklerini görüyoruz. Bu aşamada da bizimki ilk ‘dış görev’inde Moskova’ya giderek, ‘Yeni dünya düzeni’ni kurmaya hazırlanan Viktor Cherevin adlı çılgını durdurmaya çalışıyor. Filmin güzergâhlarında Türkiye-Gürcistan boru hattının etkisiz kılınmaya çalışılması, sonrasında Amerikan ekonomisinin çökertilmesi ve büyük bir saldırıyla yeni bir ‘11 Eylül’ yaratılması var. ‘Eylemciler’ Pensilvanya’da da olunca insan “Zamanlama burada da manidar” demekten kendini alamıyor!

Haberin Devamı

Yeni ajan Pine ‘Uzay Yolu’ndaki Kaptan Kirk olarak daha inandırıcıydı. Keira Knightley’nin sonuca pek bir katkısı yok. Kevin Costner ‘No Way Out’ta karşı cephedeydi, şimdi Amerikan tarafına geçmiş. Öykü yine Rus deplasmanında zafere ulaşan ‘Yankiler’i anlatıyor. Kötü adam Cherevin kökenleri itibariyle Rus romanlarından, güzel kadınlardan ve içkiden anlıyor. Bir zamanların ‘Dahi’ çocuğu Kenneth Branagh’ın yaşlılık döneminde bu tür filmlerle ayakta kalmaya çalışmasını, Mary Shelley-Shakespeare diye yola çıkıp artık ‘Thor’ ya da ‘Jack Ryan’ gibi aksiyonlar çekmesini nasıl yorumlamalı, bilemedim.

Sine-Anket

Mert Fırat (Oyuncu)

1. Hayatında gittiğin ilk film...
Beş yaşındayken Ankara’da dayımla birlikte Cebeci Sineması’nda ‘Rambo 2’yi seyretmiştim. Televizyonda seyrettiğim ilk film de ‘Şekerpare’ydi...
2. İzlediğin son film?
American Hustle
3. Hayatının filmi hangisi?
Sürü
4. Hayatın sinemaya aktarılsaydı seni kimin canlandırmasını isterdin?..
Javier Bardem.
5. Sinema tarihinde “Keşke onunla oynayabilseydim” diyeceğin kim var?
Philip Seymour Hoffman, Robin Williams...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!