Bir İstanbul Masalı’nın gerçek öğrencileri

Güncelleme Tarihi:

Bir İstanbul Masalı’nın gerçek öğrencileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2004 00:40

Bir İstanbul Masalı’nın güzel ve inatçı Esma’sı rol gereği üniversitede asistan olunca, öğrenciler de çekimlerin yapıldığı Galatasaray Üniversitesi’nden seçildi. İletişim Bölümü’nde okuyan amatör oyuncular bir yandan kendilerini oynayıp eğlenirken, bir yandan da ileride yapacakları mesleklerini uygulamalı olarak öğreniyorlar.

Bir İstanbul Masalı dizisini yakından takip etmeyenler için hemen kısa bir özet verelim: Dizinin çirkin ördek yavrusu Esma’sı aynı zamanda son derece çalışkan ve hırslı. Dizide Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra aksi hocasının zor sınavını geçti ve kendisine asistanlık teklif edildi. Buraya kadarı rol icabı ama işin bir de gerçek hayat yanı var.

Esma üniversitedeki görevine başlayınca, Galatasaray Üniversitesi’nde yapılan çekim saatleri artırıldı, üstelik dizide oynayacak figüran öğrencilere ihtiyaç duyuldu. Çekim ekibi ile üniversite arasında kurulan olumlu diyalog sayesinde figüran oyuncuların gerçek öğrenciler, yani Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne bağlı İletişim Kulübü öğrencileri olmasına karar verildi.

Dizide İletişim Kulübü’nün 30 öğrencisi rol alıyor. Öğrencilerin çoğunluğunu Sinema Televizyon Modülü öğrencileri ya da gelecekte bu bölümü seçmek isteyenler oluşturuyor. Çekimler sırasında gelecekteki meslekleriyle de tanışan öğrenciler çekim başına 20 milyon lira para alıyorlar. Ancak para hiçbirinin umurunda değil, öğrendikleri onlara yetiyor. Üstelik çekimler genellikle haftasonu yapıldığı için derslerini de ihmal etmiyorlar.

DİZİNİN ASİSTAN ODASI GERÇEKTE DEKAN OFİSİ

Bir İstanbul Masalı genellikle tarihi yerleri mekan olarak kullanmayı tercih ediyor. Esma için üniversite arayışına girdikleri zaman da akıllarına Boğaziçi ve Galatasaray Üniversiteleri gelmiş. Üniversitelerle yapılan görüşmeler sonunda Boğaz kenarındaki Feriye Sarayları’ndan birinde kurulan Galatasaray Üniversitesi’nde karar kılınmış. Çekimler İletişim Fakültesi Dekanlığı’nda yapılıyor. Yeni asistan Esma’nın odası gerçek hayatta fakülte dekanı Özden Cankaya’nın odası. Birkaç saatte tamamlanan çekimler sırasında fakülte çalışanları çekim ekibine çok anlayışlı davranıyor. Çekimin sorunsuz yürüyebilmesi için herkes elinden geleni yapıyor. Çünkü sonuç itibarıyla her iki grup da iletişimcilerden oluşuyor ve birbirinin dilinden anlıyor.

İletişim Fakültesi öğretim üyesi yardımcı Doçent Doktor Can Bilgili de bu işbirliğinden son derece memnun:

‘Keşke bu işbirlikleri daha sık olsa. Çekimlerin burada yapılması kararlaştırılınca figürasyon çalışmalarında ve teknik konularda öğrenci arkadaşlarımızın yardımcı olabileceğini düşündük. Çünkü arkadaşlarımız bu kulvarda ilerleyecekler, işlerin nasıl yürüdüğünü bu dönemde gözlemlemeleri hatta içinde bulunmaları onlar için iyi bir tecrübe. Ekibin burada insan kaynağı ve teknik destek bulması onların işini de kolaylaştırıyor. Dizinin yapım sorumlusu Cengiz Keten ve Sanat Yönetmeni Nilüfer Çamur’un da iletişim fakültesi mezunu olmaları öğrenciler için yararlı oldu. İletişim fakülteleri bünyesinde öğrencilere uygulama alanları yaratılması çok önemli. Niyetimiz kulüp bazında bu tür çalışmaları daha da genişletmek.’

Ahu Türkpençe (Esma’yı oynayan oyuncu)

İNSAN BU OKULDAN MEZUN OLAMAZ

Özellikle sınav sahnelerinde ne yaptığımı, nasıl davrandığımı hatırlamaya çalışıyorum. Yakın çevremde gözlemlediğim kadarıyla, çok iyi okullardan mezun olsalar bile çoğu kişi iş bulamıyor. Esma da ARC’den ayrılmak zorunda kaldığı için asistan oldu. İş hayatını gördü, şimdi de asistanlığı, akademik kariyeri görecek ve eminim sonunda ne istediğine karar verecek. Ben de Yıldız Teknik Fizik Bölümü’nde okurken okulu bırakıp Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro eğitimi aldım. Galatasaray Üniversitesi’ni çok sevdim. Deniz kenarında çok güzel bir okul. İnsan buradan mezun olmak istemez diye düşünüyorum ya da derslerden geçemez çünkü denize bakıp hayallere dalar.

Cengiz Keten (Bir İstanbul Masalı Yapım Sorumlusu)

İşlerimizi hızlandırdı


Diziyi çekerken eski İstanbul dokusunun hakim olduğu yerleri tercih ettik. Figürasyonu genellikle ajanslardan sağlıyorduk ama madem İletişim Fakültesi’nde çalışıyoruz, neden öğrencileri kullanmıyoruz dedik. Bizi anlayan bir ekiple çalışmamız işlerimizi hızlandırıyor, onlar için de bu süreç piyasayı tanıyabilecekleri bir tecrübe oluyor. İleride bu sektörde çalışacaklarsa onları yönlendirebiliriz, tabii bu biraz da onların çabasına bağlı. İletişim Fakültesi mezunu olarak benim sektöre geçişim zor oldu. Eskiden piyasada deneyimi olan insanların daha fazla şansı vardı, bu durum zamanla değişti. Yeterli derecede olmasa da bugün iletişim mezunlarının sektörde aktif olduklarını görüyorum.


Nilüfer Çamur (Bir İstanbul Masalı Sanat Yönetmeni)

Mesleğe giriş yapıyorlar



Galatasaray Üniversitesi çekim mekanı olarak çok güzel. Görsel yapısı iyi, tarihi dokusu hoş. Boğaz’ın kıyısında olması bize avantaj sağlıyor. Öğrencilerle ilişkilerimiz çok iyi. Ben de meslek yaşamıma üniversite yıllarında başladım. Burada çalıştığımız öğrencilere yazın gelip bizde staj yapabileceklerini, ileride bu alanda çalışmak isterlerse yardımcı olabileceğimizi belirttik. Pek çok insan mesleğe bu şekilde giriş yapıyor.

ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR

Gizem Seylan (20)

Çekim nasıl yapılıyor öğreniyoruz


Çekimler sırasında hiç zorlanmıyoruz çünkü kendimizi oynuyoruz. Çoğu sahnede pasif rollerdeyiz. Kantinde oturuyoruz, arkadan elimizde çayla geçiyoruz. Çekim nasıl yapılır, kamera arkasında neler yaşanıyor bunları görebiliyoruz. Şu anda çok aktif olmasak bile bunları bilmek bizi çok mutlu ediyor. Gördüğünüz bir-iki dakikanın çekilmesi bazen bir buçuk-iki saati alıyor. Çekim ekibi figürasyon için ayırdığı bütçeyi bize veriyor biz de kulüp arkadaşları arasında paylaşıyoruz. Her birimize yaklaşık 20 milyon lira düşüyor.

Elif Günday (20)

Okula saygılı davranıyorlar


Ben birinci sınıftayım, okula geleli altı ay oldu ve bence ilk ciddi iş deneyimimi ediniyorum. Çok eğlenceli, çok şey öğreniyorum. Okulumuz için de yararlı olduğunu düşünüyorum. Okulumu ekranda görünce bir kez daha sevdim, gerçekten televizyonda çok güzel görünüyor. Yapımcılar da okulumuzu çok seviyorlar ve tarihi yapılara çok saygılı davranıyorlar. Geçenlerde kullanmaları gereken prizin gevşek olduğunu gördüler, önce prizi değiştirdiler daha sonra çekime devam ettiler.

Cem Ercan (20)

Seyredemediğim dizinin birdenbire oyuncusu oldum


İletişim Kulübü’nün toplantılarını perşembe akşamları yaptığımız için Bir İstanbul Masalı’nı kaçırıyorum diye Can Hoca’ya yakınıyordum. Bir gün Can Hoca gelip ‘Bir İstanbul Masalı’nda oynamak isteyen var mı?’ dediğinde çok sevindim. Çekimler haftasonu olduğu için derslerimizi ve kulüp faaliyetlerimizi etkilemiyor. Ancak bu sayede dizi çekmenin ne kadar uzun ve yorucu bir iş olduğunu öğrendim. Geçtiğimiz cumartesi günü sabah sekizde başlayan çekimler akşama kadar sürdü. Pazar günü o kadar yorgundum ki akşama kadar yattım. Onlar bu işi sürekli yapıyorlar, çekimler bazı günler sabaha kadar da sürüyormuş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!