Bir günün kahramanı bir temizlikçi kadın

Güncelleme Tarihi:

Bir günün kahramanı bir temizlikçi kadın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2006 13:55

Aslında dün de Le Monde’dan, eleştirir ayaklarına, ama aslında epey bir övgüyle bahsetmiştim. Bugün de Le Monde’u öveceğim. Bilmiyorum, aslında fazlasıyla ciddi hatta asık suratlı, renksiz, magazinsiz, az fotoğraflı, bol yazılı... yani Le Monde’u mu övmek gerek, yoksa kıçtan bacaktan bahsetmeyen böyle bir gazeteye itibar eden (Le Monde yarım milyondan fazla satan bir akşam gazetesidir) Fransız halkını mı alkışlamak gerek, bilmiyorum.

Yazın değişik yazılara, röportajlara yer veren gazetenin perşembe günkü GÜNÜN PORTRESİ sayfası... bir temizlikçi kadına ayrılmıştı. Kimsenin kocasını ayartmamış, tecavüze bile uğramamış, seks kasedi çıkmamış, arabadan inerken acıcık donu görünmemiş, memesi elbiseden dışarı ‘kazayla’ fırlamamış... fakir, şişman, herhangi bir Arap kadını, evlere temizliğe giden Fatma işte. Bildiğimiz Fatma...

Dünyanın en saygın gazetelerinden birinde tam sayfa, günün kahramanı...

Temizlikçi kadın Fatma El Eyubi’yi cesaretinden dolayı alkışlamadan evvel, aşağıda adını zikredeceğim Doktor Marie Pezé’ye, yayıncı Bachari’ye ve bu habere tam sayfa ayıran Le Monde’e bir şapka çıkaralım...

Bir yazı dedim ama daha girişi bir yazı etti bunun!

Aşağıda, ikinci bir yazıda anlatayım bari FATMA’NIN KİTABI’nı sizlere...

*

Ama önce, Fatma’nın dramını ve kurtuluşunu okurken aklıma gelen, eski, çok eski bir yazımı okuyun isterseniz. Temizlikçi kadınlar üzerine.

23 Ekim 2002 tarihinde (yani AKP’yi tek başına iktidara getiren seçimlerden on gün kadar önce) yine bu köşede yayımlanmış bir yazı.

Bugün tekrar okuyunca, çok acemi, söylemek istediklerimi ifadeden aciz geldi bana, ama ne edersiniz.

Önce o eski yazıyı bir okuyalım: Ulus Mahallesi yahut alttakiler / üsttekiler

Sonra FATMA’NIN KİTABI’nı...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!