Beypazarı kurusu mu galeta mı

Güncelleme Tarihi:

Beypazarı kurusu mu galeta mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2005 00:00

Ankara’dan İstanbul’a taşındığımız 1991 yılından beri, orada alıştığım bir tadın, Beypazarı kurusunun yerini tutabilecek bir şey aradım durdum.O.D.T.Ü’deki öğrencilik yıllarımda sınavlardan bunaldığımız zamanlarda kurunun yanında tulum peyniri yer, çay içerdik ve böylece yorgunluğumuzu atmaya çalışırdık. Sonunda o tadı Kasımpaşa’daki fırında susamlı, gevrek galetaları bulunca rahatladım. Denizcilerin uzun süre dayanması için fırında kuruttukları bir ekmek çeşidi olan galetanın geçmişinin Galyalılara kadar uzandığı söylenir. Uzun süre saklanabilmesi için fırınlanmış olan ekmeklere Anadolu’nun birçok yöresinde peksimet denir. Suyun içinde uzun süre bekletilen bu ekmekler göçebe atalarımızdan bize miras kalmıştır. İnce noktalarAlıç kalbe iyi gelir idrar söktürür ve kabızlık giderir. Patates kroketli köfte10 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 20 dakikaKöfte için500 gr köftelik kıyma3 dilim bayat ekmeğin içi3 diş sarmısak2 adet orta boy kuru soğan1 çay kaşığı kekik1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biberPatates Kroket için5 adet haşlanmış orta boy patates1 kahve fincanı un2 adet yumurta2 çay kaşığı tuz2 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri1 su bardağı sıvıyağ1 kahve fincanı galeta unu veya mısır unuBayat ekmeklerin kabuklarını ayırıp, içi kısımlarını ufalayarak yoğurma kabına aktarın. Üzerine rendelediğiniz kuru soğanları, tuz, karabiber, kekik, pul biber, kimyonu ve sarımsakları da ilave edin. Kıymayı da aktarıp, yoğurun. Bu köfte harcından cevizden küçük parçalar koparın ve parçaları elinizi suya batırarak yuvarlayın. Köfteleri bir kenarda biriktirin. Patates köftesi için de haşlanmış patatesleri bir kaba rendeleyip tuz, yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri ve unu ilave ederek yoğurun. Elinizi suya batırarak patates köftesinden kopardığınız ceviz büyüklüğündeki parçaları yuvarlayıp, parmak şekli verin. Sonra da köfteleri galeta ununa bulayın. Sıvıyağı bir tavada kızdırdıktan sonra, patates köftelerini sallayarak kızartın. Aynı yağda et köftelerini de kızarttıktan sonra servis tabağına alıp kenarlarını kiraz domateslerle süsleyin. Köftelerin üzerine kürdan batırın, servise sıcak sunun.İncirli cevizli krema6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 poşet toz krem şanti1 su bardağı soğuk süt1 paket hazır kakaolu puding1 su bardağı çekilmiş ceviz içi10-12 adet kuru incirÖnce, incirleri ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Krem şanti ve soğuk sütü bir kaba aktarıp mikserde 5 dakika kadar çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, hazır pudingi, üzerindeki tarife uygun şekilde pişirip soğuması için bir kenara alın. Krem şantinin yarısını, çekilmiş ceviz içlerini ve küp küp doğradığınız yumuşamış incirleri soğuyan kakaolu pudinge ekleyip karıştırın. 6 adet kup bardağına ikişer kaşık krem şanti koyup üzerlerine de hazırladığınız incirli harcı paylaştırın. Kalan krem şantiyi de üzerlerine aktarın. Son olarak, çikolata parçacıkları ve incir taneleriyle süsleyip buzdolabında iki saat kadar beklettikten sonra servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!