BeÅŸ yıldızlı otellerde dünya yemekleri rekabeti

Güncelleme Tarihi:

Beş yıldızlı otellerde dünya yemekleri rekabeti
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 18, 2004 00:00

Türkiye’deki beÅŸ yıldızlı otellerin yönetimleri, son aylarda birbiri ardına, Singapur’dan Ä°spanya’ya deÄŸiÅŸik ülkelerin yemekleri için festivaller düzenliyorlar. Restoranların özel olarak dekore edildiÄŸi gecelerde, bir yandan da yemekleri yenen ülkelerin otantik müzikleri dinleniyor. Bu festivaller sayesinde tanıtımlarını güçlendiren oteller, gösterilen ilgiden memnun.Büyük otellerin, deÄŸiÅŸik yöre ve ülkelerin yemeklerini sundukları yemek festivalleri, git gide yaygınlaÅŸmaya baÅŸladı. Otel yönetimleri, festival kapsamında, bir hafta boyunca o ülkenin mutfağını tanıtırken, dekorasyon ve müzikle de restoranlarında konuk ülkenin atmosferini yaratıyorlar.Amaç, öncelikle otelin tanıtımı. Yapılan etkinlikler, otelin mevcut müşterileri dışındakilerin ilgisini çekmeye yönelik. Bu festivaller sayesinde restoranların, dolayısıyla otellerin sürekli gündemde kalması ve her kesimden müşteriye ulaşılması hedefleniyor. Yemek festivallerinin müdavimleri, gurmeler, iÅŸadamları ve ülkelerinin yemeklerine hasret kalan yabancılar. DeÄŸiÅŸik tatlar denemekten hoÅŸlananlar bu tür gecelerin sadık müşterilerini oluÅŸturuyor. Otel müşterilerinin bu festivallere yaklaşımı ise daha farklı. Düzenlenen etkinliklere olan ilgi, o gece hangi ülkenin yemeklerinin ikram edildiÄŸine göre deÄŸiÅŸiyor. Yabancı müşteriler daha çok Türk yemeklerini denemek istedikleri için bu etkinliklere pek raÄŸbet etmiyorlar. Türkler veya o ülkenin yemeÄŸine özel ilgi duyan müşteriler bu gecelere katılıyorlar. Özellikle UzakdoÄŸu ve Ä°talyan mutfağı gibi Türklerin daha aÅŸina olduÄŸu mutfaklar çok ilgi görüyor. ÖrneÄŸin The Marmara Oteli’nin yıllardır yaptığı Ä°spanyol Yemekleri Festivali’ne ilgi hiç azalmamış. Bu hafta Hyatt Regency’de baÅŸlayacak Güney Afrika yemekleri festivalinin mönüsünde yer alan timsah ve antilop gibi orijinal yemeklerin nasıl bir ilgi göreceÄŸi ise merak konusu.Burada yapılan festivaller gibi, yurtdışında da Türk yemeklerine dair organizasyonlar düzenleniyor. Hilton, Four Seasons ve Hyatt Regency gibi dünyaya yayılmış otel zincirleri arasındaki ÅŸef trafiÄŸine, Türk ÅŸefler de dahil oluyorlar. Türk mutfağı dünyada ilgi gören mutfaklardan biri olduÄŸu için, ÅŸeflerimiz yılda birkaç kez bu festivallere konuk oluyorlar. Festivallerin bir diÄŸer ilginç yanı da sponsorlar. ÇoÄŸunlukla havayolu ÅŸirketleri tarafından desteklenen festivallerin sponsorları hem reklamlarını yapmış, hem de otelin müşteri portföyünden yararlanmış oluyorlar. Havayolu ÅŸirketleri tek baÅŸlarına deÄŸil, o ülkenin büyükelçilikleri ile birlikte sponsor oluyorlar. Büyükelçiliklerin amacı ise hem havayollarını hem de ülkelerini tanıtmak.Yabancı otel zincirlerinin yanı sıra, yemek festivali düzenleyen Türk otel zinciri Dedeman da benzer amaçlarla hareket ediyor. Bu festivallerde Ä°stanbul’da bulunmayan yöresel yemekleri sunan Dedeman, yöreden malzeme ve yemek konusunda uzman kiÅŸileri getirtiyor. OluÅŸan talep üzerine bu festivallerin sayısını artıran otel, en çok yabancı müşterilerin ilgisini çekiyor.TÄ°MSAH ÃœSTÃœ KUDU ETÄ°16-25 Nisan tarihleri arasında Hyatt Regency Ä°stanbul’da Güney Afrika Yemekleri Festivali düzenleniyor. Güney Afrika mönüsünde timsah, antilop ve kudu eti var. Ayrıca Afrika’da yetiÅŸen sebzelerden de bir açık büfe kurulacak. Otelin ÅŸefi Jan Van Dyk’in Güney Afrikalı olmasına karşın, ‘memleketten’ iki meslektaşı da ona eÅŸlik edecek. Festivalin bir hoÅŸluÄŸu da, Güney Afrika müziÄŸinde güçlü bir caz vokal olan Khanya Ceza ve piyanist Andile Yenana’nın gece boyunca ülkelerinin ezgilerini Ä°stanbullular’a tanıtacak olmaları.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!