Benlerinizi yakından izleyin

Güncelleme Tarihi:

Benlerinizi yakından izleyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Benlerin potansiyel kanser tehlikesi barındırdığını belirten uzmanlar renk ve boyut değiştirdiklerinde doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Çoğu kadın için güzellik unsuru olan benlerin (nevüs) kanser riski taşıdığı bildiriliyor. Uzmanlar, sürekli fiziksel tahrişe uğrayan, güneşe maruz kalan, renk ve boyut değiştiren benlerin alınması gerektiğini söylüyor.

Erken tanı önemli

Türk Kanser Derneği Dispanseri ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Mat, benlerin iyi izlenmesi gerektiğini bildirdi. Benlerin üzerinde tıp dilinde malin melanom olarak adlandırılan kanserlerin gelişebildiğini belirten Mat, erken tanı ve ameliyatla benlerin çıkarılmasının yaşam kurtardığını kaydetti. Mat, benlerin yüz, gövde, kol, bacak, saçlı deri hatta ayak tabanı bazende tırnak içlerine yerleşebildiğini belirtti. 'Doğumsal olan benlerin kanser geliştirme riski fazladır' diyen Mat, sonradan gelişen benlerin ise özellikle ergenlik döneminden sonra iyi izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Koyulaşması tehlikeli

Mat, 'Çünkü malin melanom adı verilen ben kanserleri 15-45 yaş arası gözlenmektedir' dedi. Her benin çıkarılmasının gerekmediğini belirten Mat, şu uyarılarda bulundu: 'Estetik kaygıların dışında eğer ben sürekli fiziksel tahrişe uğruyorsa veya sürekli güneşe maruz kalıyorsa alınmalıdır. Zaman içinde büyürse, renginde değişiklikler olduğunda, örneğin bazı bölgeleri siyah iken bazı yerlerinin sütlü kahve ya da mavimtrak renk alması gibi durumlarda ben incelenmek üzere çıkarılmalıdır.

Benlerin sayısı çok fazla ise bunların kişi tarafından gözaltında tutulması gerekir.’’ (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!