Benim güzel müdürüm

Güncelleme Tarihi:

Benim güzel müdürüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2004 13:32

Türkiye'de yılda yaklaşık 25 bin estetik ameliyat yapılıyor. Her dört ameliyattan birini üst düzey yöneticiler yaptırıyor. Kadın yöneticiler daha çok botoks,liposuction, silikon, gerdirme ameliyatları yaptırırken erkekler saç ektirip, göbek yağlarını aldırıyor.

Yüz gerdirme, yağ aldırma, burun düzeltme, saç ektirme, göğüs dikleştirme... Artık yalnızca sanatçılar ya da mankenler değil 'sade vatandaşlar' da estetik ameliyatlara ilgi gösteriyor. Özellikle fiziksel görünüşün büyük önem taşıdığı profesyonel hayatta, 'estetik yaptırarak güzelleşenlerin' sayısı hiç az değil.

Türk Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan, Türkiye'de yapılan estetik ameliyatların bir istatistiğinin tutulmadığını ama yılda yaklaşık 25 bin ameliyat yapıldığını tahmin ettiklerini söylüyor.

Özcan, estetik ameliyatlara yüzde 80 oranında kadınların başvurduğunu belirtiyor. Kadınlar en çok burun estetiği, meme estetiği ve liposuction için ameliyat masasına yatıyor. Erkekler ise daha çok burun ve göz kapağı ameliyatlarını tercih ediyor.

Özcan'a göre, iş hayatına atılmak isteyenler ve genç girişimciler estetik ameliyatları tercih edenlerin başında geliyor. ‘‘Bu ameliyatlar onların kendine güvenini artırıyor ve girişken olmalarını sağlıyor‘‘ diyor.

'Güzellik doktorlarına' en çok hangi ameliyatları yaptıklarını, estetik ameliyat olan üst düzey yöneticilerin oranını kadın ve erkeklerin tercihlerini, taleplerin yaşa göre nasıl değiştiğini sorduk.

Buna göre ameliyat sıklığı ve tercihleri mevsimlere göre değişiyor. Ameliyat yaptıranlar arasında üst düzey yöneticilerin oranı yüzde 20-30 civarında. Yöneticiler daha genç ve dinamik görünmek için ameliyat masasına yatıyor. Genç kadınlar tercihini, silikondan yana kullanırken, orta yaşlılar 'germe' operasyonları talep ediyor. Saç ektiren yönetici ve patronların sayısı ise azımsanmayacak düzeyde.

En çok uygulanan operasyonlar

Kaş kaldırma, yüz germe, göz kapağı kaldırma, burun estetiği, kulak estetiği, meme büyütme, küçültme ve dikleştirme, liposuction, saç ekme, botox, yüz gençleştirme, gözaltı torbalarını alma, boyun germe ve gıdının alınması, dudak inceltme veya kalınlaştırma, kırışıklıklara doku kokteyli, peeling, ben ve leke tedavisi, kepçe kulak düzeltme, karın germe, yara izlerinin giderilmesi.

Yaşlandıkça yüz gerdirme artıyor

Oymak Plastik Cerrahi Merkezi'nin sahibi Opr. Dr. Osman Oymak, kendisine başvuranların ortalama yüzde 20'sinin üst düzey yönetici pozisyonunda olduğunu belirtiyor. Bunlar arasında yüzde 95'lik bir oranla kadınlar ön plana çıkıyor. Oymak orta yaştaki hastaların kendisine daha çok göz, meme ve liposuction ameliyatları için başvurduğunu, yaş ilerledikçe yüz germe ameliyatlarının arttığını söylüyor.
Oymak'ın yaptığı estetik ameliyatların dağılımı (%)

Yüz germe 25

Göz kapakları 25

Meme ameliyatları 25

Liposuction 10

Karın ameliyatları 10

Diğer 5

Erkekler göbek yağlarını aldırıyor

TRANSMED Saç ve Estetik Cerrahi Kliniği doktorlarından Opr. Dr. Tunç Tiryaki, yaptığı estetik operasyonların mevsimlere göre farklılık gösterdiğini söylüyor. Tiryaki, sonbaharda ağırlıklı olarak yüz, göz ve burun, ilkbaharda ise yaza hazırlık olarak silikon, meme küçültme ve liposuction ameliyatları yapıyor. Tiryaki'nin hastalarının ortalama yüzde 30'u üst düzey yönetici, yüzde 90'ı ise kadın. Üst düzey yöneticiler arasında kadın ve erkeklerin kendisine farklı taleplerle geldiğini söylüyor. Yönetici kadınlar daha çok botoksu tercih ederken, erkekler tercihini göbek liposuction'ından yana kullanıyor.

İlk intibanın önemini biliyorlar

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü'nden Opr. Dr. Gürler Akınbingöl, üst düzey yöneticilerin kendi iş çevrelerinde daha dinamik, genç ve atılgan bir imaj çizmek için bu tür girişimlere başvurduklarını düşünüyor: ‘‘Özellikle ilk intibanın önemli olduğu iş kollarında kişisel bakım daha ön planda. Kusurlarından kurtulmaları hem iş hem de sosyal yaşamlarında kendilerine olan güvenin artmasını sağlıyor. Bu da kişisel başarılarına yansıyor.‘‘

Saçım olsun da, beş yılım gitsin

TRANSMED Saç ve Estetik Cerrahi Kliniği Genel Müdürü Reiner Paeffgen, saç ekimi için haftada yaklaşık 350-400 başvuru aldıklarını söylüyor. Saç ektirmek isteyenlerin yüzde 76'sının üniversite mezunu olduğunu, bunların yarısının da kendi işlerinin patronu ya da üst düzey yönetici olduğunu belirtiyor. Saç ektirmeye gelenlerin yüzde 85'i ise erkek: ‘‘Bir erkek için saçı dökülmemiş veya kilolu olmamak iyi ve genç bir görünüm için yeterli olabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, birçok saçsız erkeğin yeniden saçlarına kavuşabilmek için hayatlarından beş yılı feda etmeye razı oldukları ortaya çıkmış.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!