Benim bir tahtam hep eksik

Güncelleme Tarihi:

Benim bir tahtam hep eksik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 11:57

Mercan’ın klibine ilk kez MTV’de rastladım. Televizyonun sesi kısıktı. Yeni bir Lady Gaga vakası yaşanıyor düşüncesiyle sesi açtım.

Haberin Devamı

Hakan GENCE
 
Karşımda Türkçe şarkı söyleyen bir kadın vardı. Zaten kısa bir süre sonra da, sevgilisinin kardeşine âşık olan bir kadını anlattığı şarkısı, müzik dünyasının gündemine oturdu. Kıyafetleri, ilginç fiziği, albüm için verdiği pozlar çok konuşuldu. Dobra ve sözünü esirgemeyen şarkıcı, müzik dünyasındaki kısırdöngüyü kırıp sektöre hareket getireceğini iddia ediyor: “Provokatif ve başkaldıran biriyim. Bana kızanlar olsa da şimdiye kadar çekinmeden ‘Kral çıplak!’ diyebildim. Bundan sonra da böyle olacak. Zaten benim hep bir tahtam eksik oldu.”

Mercan Şenel (29), Ankaralı memur bir ailenin üç çocuğunun en küçüğü. Ortaokul ve lise yıllarında okul gruplarında solistlik yaptı. Ardından Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazandı. Okurken para kazanmak için çeşitli otel ve gece kulüplerinde sahneye çıktı. Bir süre TRT bünyesinde çalıştı. “Sahne çalışmaları, müzik hakkında, okulda verilenden daha çok şey öğrenmemi sağladı” diyor. Bir süre sonra Ankara’da yapacaklarının sınırına dayandığını hissetti ve İstanbul’un yolunu tuttu.

Haberin Devamı

Hiç bilmediği bu şehirde önce Arnavutköy’de kendine küçük bir ev buldu. Gerçek anlamda ilk aşkını bu dönemde yaşadı. Ve bu sayede şarkı sözleri yazmaya başladı. 2005’te biriken şarkılarıyla bir demo hazırladı ve Erol Köse’nin kapısını çaldı. Şansı yaver gitti. En iyi ve üzerine oturan şarkıları bulmak için çalışmaya başladı. Bir yandan da vizyonunu geliştirmek için Almanya, Berlin ve Londra’daki arkadaşları arasında mekik dokudu. Yeni müzik sound’larını keşfetti. Türkiye’ye döndüğünde artık kendini hazır hissediyordu. Geçtiğimiz hafta 8 şarkı ve bu şarkıların farklı versiyonlarından oluşan ilk albümünü çıkardı. Şarkılarına çok güvendiği için ayrım yapamadı, albüme iki isim koydu: Sana Değil Kardeşine ve Hepsi Gay. Albümün çıkış şarkısı Sana Değil Kardeşine, elektronik tınılara sahip. Fakat bütün albüm için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çalışmanın içinde R&B, balad ve pop ritimleri bulmak mümkün. Fakat farklı türlerin birlikteliği, karışık salata hissi uyandırmıyor. Şarkı sözlerinin çoğunda, özellikle ilk yıllarında Hande Yener’in yıldızını parlatan Alper Narman’ın imzası dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Albümün isim parçalarından biri olan “Hepsi Gay” neyi anlatıyor?
- Şarkı gay’lerin yaşadığı şenlikli, renkli ve asla sıkılmayacağınız dünyayı bir kadının gözüyle anlatıyor. Berlin’deyken, eğlenmek için dışarıya çıktığım bir gece yaşadığım hikâyeyi konu alıyor. Sözlerini o dönemde Berlin’de yaşayan Alper Narman yazdı.

Nasıl bir hikâyeydi?
- Bir gece tek başıma dışarı çıkmaya karar verdim. Farklı pek çok mekân gezdim. En son gittiğim kulüpte gay parti varmış. İçeri girip içkimi aldım. Etrafıma bir baktım, tek kadın benim. Sonrasında mekânda çok eğlendim. Tabii eve tek başıma dönünce, Alper bayağı şaşırdı.

Normalde gece kulübü dönüşü yanınızda mutlaka biri mi olur?
- Hayır ama o gece yanlızdım, niyetim birilerini tavlamaktı. Alper “Neden yalnız geldin?” dediğinde ben de, “Hepsi gay, hepsi gay!” diye cevap verdim. Sabah kalktığımda şarkının sözleri yazılmıştı.

Haberin Devamı

Bu şarkıyla siz de Hande Yener ve Demet Akalın gibi gay ikonu olmaya mı oynuyorsunuz?
- Şarkıyı gay ikonu olmak için falan yapmadım. Bütün şarkılar benim hayatımdan parçalar taşıyor. Ayrıca Hande Yener’e benzetilme hikâyesine katılmıyorum. Ben pop müzik yapıyorum. Neyimi benzettiklerini de anlamıyorum. Açıkçası Hande ilgi alanım içinde değil.

Şarkılarda, yaşadıklarım var diyorsunuz. Peki sözleri size ait olan “Bekâretim Yok” nasıl bir dönemde yazıldı?
- Dört sene önce yazıldı. Tabii dört sene önce bekâretimi kaybetmedim (gülüyor). Şarkı kızlık zarı değil, aşkta bekaretini kaybetmek üzerine.

ALBÜM SEKSE PARMAK BASIYOR AMA TAMAMEN SEKSİ ANLATMIYOR

Haberin Devamı

Sana Değil Kardeşine adlı şarkınızın sözlerindeki gibi siz de hiç sevgilinizin erkek kardeşine âşık oldunuz mu?
- Hayır. Ama toplumumuzda böyle şeyler yaşanıyor. Kimi baldızıyla birlikte oluyor, kimi kocasının kardeşiyle kaçıyor. Aşk-ı Memnu gibi diziler ekranda dönüyor. Biri çıkıp bunları söyleyince de tepki görüyor. Eğer bunları konuşmak ayıpsa, insanlar da bu ilişkileri yaşamasın. Bu şarkıda insanların yaşadıkları ve itiraf edemedikleri şeyleri hicvettim.

Şarkının sözlerindeki “Karıncalar Kaynıyor” ne anlama geliyor?
- Karıncalar kaynıyor işte. Hormonlar yani...

Cowboy, anti-Amerikan sözlere sahip bir şarkı...
- Evet. Albümün genelinde zaten böyle protest bir tavır var. Şarkı Amerikan zulmünü anlatıyor.

Haberin Devamı

Hem protest müzik yapıyorum deyip hem de sana değil kardeşine âşığım demek biraz tezat oluşturmuyor mu?
- Yoo. O da bir başkaldırı. İnsanların söyleyemediği şeyleri söylüyorum. Olayları parmak sallayarak değil eğlenerek anlatıyorum.

Şarkıların isimleri, klipteki kıyafetler... Biraz da “Seks satar” mantığıyla mı hareket ettiniz?
- Hayır, asla öyle bir şey yok. İnsanların söyleyemedikleri var. Bence bir erkeğin ne kadar cinsel özgürlüğü varsa kadınların da o kadar özgürlüğü olmalı. Ben bu özgürlüğümü gizli ve saklı yaşamıyorum.

Bu söylediklerinizin müziğinizi gölgelemesinden veya işi basitleştirmesinden korkmuyor musunuz?
- Hayır. Söyleyecek sözüm var. Yaptığım işin arkasındayım. Albümüm sekse parmak basıyor ama tamamen seksi anlatmıyor.

COŞTUM DELİRDİM VE DURULDUM

Küçükken çok âşık oluyordum. Sonrasında duruldum ve daha seçici olmaya başladım. Şimdi çok çirkin birine de âşık olabilirim. Önemli olan karşımdakinin zekâsı ve yaratıcı olması. Bir hayatın içinde başka başka hayatlar yaşadım. Çok coştum, çok delirdim. Ama sonunda duruldum ve şu andaki olgunluğuma eriştim.

RTÜK KORKUSUNDAN ŞARKI İSMİNİ DEĞİŞTİRDİ

Mercan, “Hepsi Gay” şarkısı RTÜK engeline takılır korkusuyla, albüme şarkının “Hepsi Şey” isminde farklı bir versiyonunu da ekledi.
 
 
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!