‘Ben Senin Ananın’ aslında aşk şarkısı

Güncelleme Tarihi:

‘Ben Senin Ananın’ aslında aşk şarkısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2013 00:00

Her albümde şaşırtan, “Bu ne şimdi” dedirten bir şarkı sözü mutlaka oluyor. Yeni albümde de durum değişmedi, “Ben Senin Ananın”la çıkış yaptı ve bir anda eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Ama İsmail YK’ya soracak olursanız kızacak bir şey yok; çünkü onun tabiriyle “bu aslında bir aşk şarkısı”...

Haberin Devamı

*  Şarkılarınızda hep dikkat çekici bir söz olmak zorunda mı?    

- Tabii... “Ben Senin Ananın” şarkısının da ses getireceğini tahmin ettim cümleden dolayı. Ama sanıldığı gibi değil, güzel sözleri var. Saygı var, sevgi var. Allahın emriyle kız istemekten söz ediyor. Fakat o nakaratın ilk cümlesi yok mu! Dikkat ettim, ilk dinlediklerinde arkadaşlarımın bile bakışları değişti.

*  İnsanları şaşırtmayı seviyorsunuz.

- Bir albümün çıktığından insanların haberi olmalı. Sevenlerim albümümün çıktığından habersizse üzülürüm. Tabii reklamın iyisi, kötüsü yoktur anlamında değil. Şarkılar ne kadar bilinmiş, dinlenmiş, merak ediyorum.

*  Hiç tereddüdünüz olmadı mı “İnsanlar ne der” diye? Gerçi alışıksınızdır, her albümde yerden yere vuruluyorsunuz!

- Haksız yere yerden yere vurulduğum için artık alıştım buna. Sanatçılar için bu eleştiriler velinimet sayılır. Dünyanın en pahalı futbolcuları da en çok “anti” sayfalarına sahip olanlardır. En çok parayı yine onlar kazanır.

*  Bir de siz insanlarla tartışan biri değilsiniz, eleştirilere cevap vermiyorsunuz.

- Eğer kompleksli, eleştiriye kapalı biri olsaydım, ilk albümden sonra “Bombabomba.com” diye bir şarkı yapmazdım. “Allah Belanı Versin”i yazmazdım. “Eyvah ben ne yaptım” der, “Bas Gaza” ve “Facebook” şarkılarını albüme koymazdım. “Ben Senin Ananın” demezdim. Rol gereği küfür eden bir aktör için gerçek hayatta küfürbaz diyebilir miyiz? Ya da hayatında içki masasına oturmamış biri, içki içen bir adamdan daha iyi sarhoş rolü yapabilir. O yüzden her zaman geniş açıdan bakmak lazım.

FEMİNİST ARKADAŞLARIM VAR, ÇOK İYİ İNSANLAR

*  Albümde “Metropol” diye bir şarkı yok ama albümün adı neden “Metropol”?

- Metropol, birçok kültürün barındığı kenttir. Benim albümde de farklı müzik tarzları bulunduğu için adı “Metropol” oldu.

*  Adını “Ben Senin Ananın” koymayı düşünmediniz mi hiç?

- Aklıma gelmedi değil ama rafta durduğu zaman İsmail YK “Ben Senin Ananın” hoş olmayabilirdi. Bir de en güzeli şudur: Albüm isminin bütün şarkılara yönelik olması lazım. Mesela “Allah Belanı Versin” değildi albüm adı. Bütün şarkılar beddua içermiyordu çünkü. “Ben Senin Ananın” deseydik belki daha çok dikkat çekecekti ama sınırı aşmamak lazım.

*  “Radikal Feminist” şarkısını kime yazdınız?

- Almanya’da da, Türkiye’de de feminist arkadaşlarım var. Çok iyi insanlar.

*  Feminist olmak kötü bir şey değil ki! Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğuna inanmak kadar normal bir şey olabilir mi?

- Evet. Ben de biraz araştırdım, ilgimi çekti. Dedim ki “Şu anda Türkiye’de feministlik ön planda değil”... Çünkü ataerkil bir toplum var. Ama bu biraz da yaşam biçimine bağlı. Kadın eğer hiç okumamışsa ve köyden geliyorsa, adam ise İstanbul’u tanıyorsa, adamın ona yol göstermesi doğrudur. Ama kadın, erkeğin eksikliğini tamamlıyorsa neden daha üstün olmasın!

BENİMKİLER STANDART KONSERLER DEĞİL

*  Bu arada özel hayatınızda bir şeyler oldu mu?

- Tabii oldu. Mesela “Arama Beni” dersiniz ya. Gururunuz sizi yener. Ama telefonu kapattıktan sonra aramasını beklersiniz. Ben de gururun daha ön planda olduğu bir şarkı yazmak istedim. Artistlik bir yere kadar sonra arıyorsunuz tabii.

*  Hangileri sizin bire bir yaşanmışlığınızdan çıkan parçalar?

- “Aramanı Bekledim”... Aslında birebir yaşamama da gerek yok. Ayık kafayla içki içen birinin nasıl kafada olduğunu daha iyi görebiliyorsunuz mesela... Ben hiç argo kullanmadığım için argo ağırlıklı şarkılarım da var. Seviyesiz cümleler kullanan insanlara yönelik de şarkılarım var.

*  İstanbul’da düzenli yaşamıyorsunuz, geceleri mekanlarda görmüyoruz. Ve bu kadar hayranınız var. Bu nasıl oluyor?

- Birçok müzik tarzı yapıyorum; albümde çok tarz olduğu için de büyük bir kitleye ulaşabiliyorum. Konserlerim standart konser değil. Yapılan espriler olsun, danslar olsun... Farklı şeyler yapıyoruz.

Haberin Devamı

ÇOK AŞIKKEN HÜZÜNLENİRİM

*  İsmail YK aşıkken nasıldır? Zor bir adam mısınız?

- Ne derece aşık olduğuma bağlı... Çok aşıkken hüzünlenirim. Slow şarkılar dinleyemem. Onu birebir yaşamış olurum. İnsanların çoğu aşık olduğu zaman ayrılık şarkıları dinler. Ben kaçarım ondan, dinlemem fazla. Çünkü daha çok etkiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!