Ben savaş muhabiriyim adrenalin bağımlılığım var

Güncelleme Tarihi:

Ben savaş muhabiriyim adrenalin bağımlılığım var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2005 00:38

CNN Türk’te manşeti artık Mithat Bereket (39) atacak. Sıcak haberciliğin en önemli isimlerinden Bereket, yarından itibaren hafta içi her gün saat 17.00’de Mehmet Ali Birand’ın yerine Manşet programını sunacak.

Haberciliğini usta gazeteci Birand’ın yanında geliştiren, kendi ifadesiyle de ‘Birand’ın öğrencisi’ olan Bereket, programın formatını tamamen değiştiriyor. Yeni haliyle manşet programı stüdyoyu olayların içine taşıyacak. Olay yerinden canlı yayın ve röportajlarla izleyiciyi olayın içine sokacak. Bereket haber televizyonculuğuna getirdiği bu yeni yaklaşımı şöyle özetliyor: ‘İzleyiciler gündemi Manşet’le yakalayacak. Yani manşet atmaktan çok manşetin içine gireceğiz ve olayın ne olduğunu, içini anlatacağız. Kısacası manşete anlam kazandıracağız’.

Programın saatine ve formatına CNN Türk yönetimiyle birlikte karar veren Bereket, yılların tecrübesine rağmen son derece heyecanlı: ‘Ben savaş muhabiriyim, adrenalin bağımlılığım var. Bugüne kadar Pusula programında olaydan olaya, ülkeden ülkeye koşturdum. Şimdi CNN Türk’te zor ve riskli bir işe kalkışıyoruz. Ama DHA ve CNN Türk’ün deneyimli kadrolarıyla bunun altından kalkabileceğimize inanıyorum.’

Manşet programı, yeni uygulamasında izleyicileri pasiflikten kurtarıp habercileştiriyor. Bereket, programına aldığı konuklara sadece kendi sorularını değil programı seyredenlerden gelen soruları da yöneltecek. Bu sorular elektronik posta ve SMS mesajlarıyla CNN Türk’e ulaştırılabilecek.

Manşet’in Mithat Bereket dönemindeki yeniliklerinden biri de günlük dosyalar olacak. Bereket bunları dosya-belgesel olarak düşünmek gerektiğini söylüyor.

Bereket’in Manşet programını üstlenmesiyle birlikte merak edilen konulardan biri de, yaptığı Pusula programının ne olacağı. On yıldır yayınlanan ve artık her yaştan fanları olan program aynı ekip ve tarzla devam edecek, Bereket onu da yapmayı sürdürecek. Pusula, ekim ayından itibaren iki haftada bir yine CNN Türk ekranlarından izlenebilecek. Biz de bu vesileyle Mithat Bereket’le televizyon haberciliğini konuştuk.

Mehmet Ali Birand’ın öğrencisiyim ama taklidi değilim

Mithat Bereket, televizyon haberciliğine Mehmet Ali Birand’ın ekibinde başlamıştı. Bu yüzden herkes, ikilinin bugünkü ilişkisini de çok merak ediyor. Bu konuda Mithat Bereket, kendi web sitesinde şöyle diyor:

‘Mehmet Ali Birand hocam. Sık sık görüşürüz. Şimdi herkes ‘Birand’ın yerine geldi, onun işini yapacak’ diyor. Bu karşılaştırmaya gülüyorum sadece. Ben Birand’ın öğrencisiyim ama taklidi değilim. Saat 5’te ben Anahtar’ı, o Manşet’i yapıyordu ve inanır mısınız en keyif aldığımız rekabetlerden biriydi. Beni arar, ‘Bugün bana 3 gol attın, tebrik ederim’ derdi, faks çekerdi.’

CANLI YAYIN SÜRPRİZLERLE DOLUDUR

Kalabalığın içinde beyniniz aynı anda 5-6 parçaya bölünüyor. İki kulağınızda iki yönetmen, biri ‘Telefon bağlantısı var’ derken, öbürü ‘Hat düştü, konuşmaya devam et’ diyor. Dikkatinizi odaklamanız lazım. Neler olmuyor ki canlı yayında? Bir keresinde Taksim Meydanı’nda tinercilerin arasından yayın yapmıştım. İçlerinden bir tanesi kameranın önünde yanıma geldi ve milyonların önünde dilenmeye başladı.

AYNI GÜN ÜÇ ÜLKE GEZDİĞİMİ BİLİRİM

Her gün aynı saatte ekran karşında olmanın benim hızımı keseceğine inanmıyorum. Çünkü dünya artık çok küçüldü. Size bir örnek vereyim: Öyle günlerimiz oluyor ki, bir keresinde sabah Pakistan’da Benazir Butto ile görüştüm, aynı gün akşam kendimi Filistin’den Ramallah’taki çatışmaları bildirirken buldum. Bu yayından sadece birkaç saat sonra ise o zaman İsrail’in Dışişleri Bakanı olan Şimon Peres’le röportaj yaptım. Formatımı da zaten bunun üzerine kurdum. Anlayacağınız Bereket seyyahlığa devam ediyor.

ÖĞRENCİLERİME STAJ İMKANI SAĞLIYORUM

Kadir Has Üniversitesi’nde bir yıldır uluslararası ilişkiler ve iletişim dersi veriyorum. Burada üniversite yönetimiyle birlikte Pusula Akademisi adında bir çalışma ortamı oluşturduk. (www.pusula.tv) Ders verdiğim öğrencilerimin içinden gerçekten yetenekli olanlara burada imkan sağlıyorum. Nedir bu imkan? Onları işin içine sokuyorum, piyasaya mal üreten bir yerde staj yapma imkanı sağlıyorum. Hatırlayacaksınız son Pusula programımı da gurur duyduğum bu öğrencilerimle sunduk.

HABER HATTI DEVAM EDECEK

Turkcell’le birlikte oluşturduğumuz bir cep-haber servisimiz var. Abone olmak için cep telefonunun mesaj kısmına ‘ABONE GUNDEM’ yazıp 7777’ye göndermek yeterli. AP ve AA ile ortak çalışmamız olan ‘Dünyanın Renkleri’ servisi de devam ediyor. Abonelere dünyanın her yerinden en güzel fotoğrafları sunuyoruz. Bunun için de yine 7777’ye bu kez ‘ABONE PUSULA’ mesajı yollamak kafi. Radyo Tim’de (91.2) sabahları 09.00’daki Güçlü Bakış programı da aynı tempoda devam edecek.

ÜÇ AYRI BEREKET VAR:

BASKETÇİ, AKADEMİSYEN, MUHABİR


Kamuoyunun Bosna, Halepçe, Kosova, Irak, Afganistan gibi bölgelerdeki sıcak gelişmeleri bildirirken izlediği Mithat Bereket, aslında içinde üç kişi barındırıyor: Haberci Bereket, basketçi Bereket ve akademisyen Bereket. Savaş muhabiri Bereket, koşturduğu cephelerde hayatta kalabilme kıvraklığını sporcu kimliğine bağlıyor. Ankara TED Koleji’ndeyken başlayan amatör basketbol merakı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden sonra profesyonel olarak devam etti. Bereket, basketbol milli takımına kadar yükselmeyi başardı ve birçok uluslararası mücadelede Türkiye’yi temsil etti. Bu arada akademik kariyerini de devam ettirmeyi başardı. Yüksek lisans için İngiltere’ye, Lancaster Üniversitesi’ne gitti ve burada Kıbrıs üzerine bir tez hazırladı. Halen aynı üniversitede İslam köktendinciliği üzerine doktora çalışmasını sürdürüyor. Bereket’in habercilik kariyerinde röportaj yaptığı isimler arasında ise Nelson Mandela, Benazir Butto, Muammer El Kaddafi, Yaser Arafat, Şamil Basayev, Madeleine Albright, Ürdün Kralı Abdullah, İzak Rabin, Şimon Peres, Benyamin Netanyahu, Temiz Eller Savcısı Antonio Di Pietro gibi isimler var.

İLK YAYIN BUNDESTAG’DAN

Yarın akşam saat 17.00’de CNN Türk ekranına gelecek olan Manşet programının ilk sunumu Almanya seçimlerine ayrıldı. Seçim atmosferini izlemek için Almanya’ya giden Mithat Bereket, Alman Meclis Binası Bundestag’ın önünde olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!