Ben köpekleri değil insanları eğitiyorum

Güncelleme Tarihi:

Ben köpekleri değil insanları eğitiyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 16:27

Dokuz sezondur National Geographic kanalında “Dogs Whisperer” (Köpeklere Fısıldayan Adam) olarak karşımıza çıkan Cesar Millan, yeni sezonda “Leader of the Pack”le ekranda olacak ve Avrupa’daki köpekleri mercek altına alacak. Hemen her programda bir mucizeye imza atan Millan, sırrını şöyle açıklıyor: “Eğitmenler köpekleri eğitir, bense insanları eğitiyorum.”

Haberin Devamı

Bu köpek sevgisi nereden geliyor? Gerçi sizinki sevgiden de öte, neredeyse aynı dili konuşuyorsunuz!

- Birçok çocuk gibi ben de veteriner olmak istiyordum. Hayvanları çok seviyordum çünkü... Yıllar geçti, büyüdüm, bütün klasik meslekleri düşündüm: Doktorluk, avukatlık... Hiçbiri içime sinmedi. Sonunda böyle bir iş neden yapmayayım diye düşündüm. Ve kalkıp Amerika’ya gittim, köpek nasıl eğitilir öğrendim.
   
Neredeydiniz ki daha önce?      

- Meksika’da yaşıyorduk. Ailemin maddi durumu da iyi değildi, daha doğrusu fakirdik.

Ya sonra?

- Sonra fark ettim ki, Amerikalılar aslında köpeklerle nasıl iletişime geçileceğini bilmiyor. Ben de Amerika’ya köpeklerini nasıl eğiteceklerini televizyondan öğretmeye karar verdim. Fırsatlar birbirini kovaladı, sonunda köpekler için kendi psikoloji merkezimi açtım. Her adım kendi kendine gelişti. Bir bakıma peri masalı gibi.

Bu noktaya geleceğinizi hayal eder miydiniz?

- Yok. Açıkçası bir programım olabileceğini hayal etmemiştim.

KORKULMASI GEREKEN ASIL BİZLERİZ

Yolunuz National Geographic’le nasıl kesişti peki?

- Los Angeles Times’ta yayınlanan bir röportajım sayesinde... O röportaj ilgilerini çekmiş, benimle görüşmek istediler. Röportajın sonunda da “Şimdi ne yapmak istiyorsunuz?” diye sordular. “Televizyon programı yapmak istiyorum” diye cevap verdim. Röportaj pazar günü yayınlandı, pazartesi günü yapımcı kapımdaydı. İki yapımcımla kanallara baktık, National Geographic’in en uygun kanal olduğuna karar verdik. Bu yüzden 10 yıldır aynı adresteyim.

Sürekli köpeklere bir şeyler öğretiyorsunuz. Peki onların size öğrettikleri neler var?

- Dürüstlük, bağlılık ve sadakat... Benim için bir ilişkide bunlar olmazsa olmazdır, aksi halde yaşanan ilişki değildir. Köpek eğer sizi seviyorsa seviyor, sevmiyorsa sevmiyordur. Dürüstlük ve bağlılıkla size gelirse sadakati de getirir. Öldüğünde bile sana bağlı kalır. Bazı insanlar köpeklerden korkuyor ama esas korkulması gereken bizleriz.

Köpek sahipleri en çok hangi hataları yapıyor?

- Köpek alırken onu nasıl yetiştireceklerini bilmiyorlar. Kendi isteklerine mi yoksa köpeklerinin isteklerine mi öncelik vereceklerini kestiremiyorlar.

17 BİNİN ÜZERİNDE KÖPEK EĞİTTİM

Köpeklere fısıldayan adam olarak biliniyorsunuz. Diğer eğitmenlerden farkınız ne?

- Ben köpek sahiplerine ne yaptıklarını değil ne yapmadıklarını gösteriyorum. Yapmaları gerekeni öğretiyorum. Bu durum köpekleriyle ilişkilerini tamamen değiştiriyor. Birçok eğitmen köpekleri eğitir, ben insanları eğitmeye odaklanıyorum. Fark bu...

Dokuz sezondur köpeklere fısıldıyorsunuz. Yeni sezonda ise “Leader of Pack” ile geliyorsunuz.

- Evet, “Leader of the Pack” için İspanya’da çekimlere başladık. Bu kez programda çok daha fazla aksiyon ve duygu olacak. Dokuz yıl boyunca Amerika’da çekim yapmıştık. Şimdi ise İspanya’da yaptığımız çekimlerle Avrupa ruhunu ve insanlarını yansıtmak niyetindeyim. Önümüzdeki dört ay boyunca Hollanda, İtalya, belki biraz da Amerika’da çekim yapacağız.

Köpek eğitimi konusunda kitaplar da yazıyorsunuz. Kitaplar da sizi izlemek kadar eğitici oluyor mu, yeterince işe yarıyor mu?

- Evet, “Kitabınızı okudum ve dediklerinizi uyguladım, gerçekten işime yaradı” diyen çok kişi var.

Bugüne kadar kaç köpeği eğittiğinizi hatırlıyor musunuz?

- Off... Sadece televizyon programı sayarsak 400’ün üzerindedir. Tüm hayatımı sayarsam 17 binin üzerindedir belki de!

Haberin Devamı

BAZI TÜRLERİ YASAKLAMAK IRKÇILIKTIR

İki yıl önce Türkiye’de Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro cinsi köpeklerin üretim, sahiplenilme ve satışını yasaklayan bir yasa yürürlüğe girdi. Birçok saldırı vakasına da şahit olduk. Sizin bu konudaki fikriniz nedir? O cinsleri beslemek ve kontrol altında tutmak gerçekten de bu kadar zor mu?

- Benim televizyon programımda yıllarca bunu göstermeye çalıştık. Bilgisizlik korkuyu doğurur. Sadece saldırıyor diye bir köpek türünü yasaklamak ise ırkçılıktır. İnsanlar dünyada bunu yıllar yılı yaptı, şimdi sıra köpeklere geldi! Sadece Pittbull için değil, Rottweiler gibi önemli köpek cinslerine de “saldırgan” yakıştırması yapıldı. Bana göre köpekler güçlü olabilir ama saldırmak zorunda değiller. Sorun burada köpeklerde değil, onları yetiştirenlerde, sahiplerinde... Örneğin ben Amerika’ya gittiğimde herkes Meksika sınırından atladım zannediyordu. Çünkü bizim insanlarımız için böyle bir yakıştırma vardı. Bundan kurtulamazsın çünkü Meksikalı’sın. Bu tamamen bilgisizlik ve korku kaynaklı...

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GELMEKTEN ONUR DUYARIM

Türkiye’ye gelmeyi düşünür müsünüz? Burada da çok hayranınız var...

- Gerçekten mi? Hayatımda hiç Türkiye’ye gelmedim ve gelmekten de onur duyarım. Beni davet ettiğinizde gelmekten hiç çekinmem.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!