BELGRAD ORMANI MACERA CUMHURİYETİ Resmi

Güncelleme Tarihi:

BELGRAD ORMANI MACERA CUMHURİYETİ Resmi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2008 00:00

Belgrad Ormanı Macera CumhuriyetiBelgrad Ormanı’nda orienteering yapıyorum. Haritamdaki hedefleri hemen bulmak için ormanda deli gibi koştururken karşıma mantar toplayanlar çıkıyor. Ben onlara ne cins mantar topladıklarını, onlar da bana elimdeki haritayla ne yaptığımı soruyorlar. Yön bulma yarışındayım, diyorum. Tam stabilize yola çıkıyorum ki gök gürültüsü gibi bir ses bana doğru yaklaşıyor. Çamura bulanmış üç motokrosçu köşeyi dönüp, toz duman içinde önümden geçiyor. Yarış sonrasında oturduğum kır kahvesinde atv’ci grupla karşılaşıyorum. 54 bin dönümlük Belgrad Ormanı hafta sonları tam bir macera cumhuriyeti. Koşucular, bisikletçiler, motor ve otomobil sporcuları, doğa gözlemcileri hepsi burada.

Haberin Devamı

BİSİKLET, KANO, KOŞU, İP İNİŞİ

Ormanda bir çok macera yarışı düzenleniyor. Bu alanda çalışan firmalar bile var. Örneğin, Macera Akademisi, 30 Kasım’da kurabiye yarışı düzenledi. Yarışmacılar, koşu, bisiklet, ip geçişi ve inişi, tırmanış, kano, zeka oyunları çözme gibi teknikleri kullanıp, haritada işaretlenen noktalardan geçerek parkuru tamamladı. Firmanın ortağı Tatiana Kalenderoğlu (36) "8-10 saat süren yarışlara dünyada profesyoneller katılır. Bizim yarışlara ilk kez deneyenler geliyor. Tek kategoriyle başlamıştık, orta ve kısa parkurları da açtık" diyor.

ORMANDA HARİTAYLA YÖN BULMACA

Orientering yani yön bulma sporu, haritayla yapılıyor. Yarışmacının haritaya işaretli noktalardaki istasyonları en kısa zamanda bulması gerek. İstanbul Orienteering Grubu (İOG), her pazar sabahı Belgrad Ormanı’na geliyor. Yaşları 10 ile 75 arasında değişen 100 kişi hünerini gösteriyor. Ercüment (43) ve Cemile Usta (41) çifti, kızları Nazlı Ece (15) ile sekiz yıldır ormanda orienteering yapıyor. Nazlı, uluslararası kamplara bile katılmış: "Deresi, tepesi, vadisi, kanyonuyla çok güzel bir orientering alanı. Bu ormanda stratejik düşünen hedefi buluyor". Yılda 5-6 kez de bisikletle orienteering yarışı düzenleniyor.

Geçen hafta Caner ve Hande Odabaşoğlu çifti beş aylık bebekleri Can Berk ile katıldı bu yarışa.

BİSİKLETÇİLER İÇİN TAM BİR CENNET

Ormanda sekiz kilometrelik bisiklet parkuru var. Dağ bisikleti kullananlar için bir cennet. Gürsel Akay’ın (48) hobisi de, mesleği de bu. Yeşil Bisiklet e-grubu üyeleriyle her hafta Belgrad Ormanı’nda bisiklet turları düzenliyor: "Güncel haritalar hazırladık. Grupla ormanın içlerine gidip 4-5 saat dolaşıyoruz. Polonezköy, Aydos gibi bölgelerdeki parkurlar yokuş. Belgrad ise daha düz ve yeni başlayan bisikletçiler için uygun."

ATV MERAKLILARI BURADA TOPLANIYOR

Atv meraklıları her hafta küçük gruplara bölünüp tura çıkıyorlar. Yelken dünyasında tanınan Nikola Çerkezo (42), hafta sonlarını atv üzerinde geçirdiğini söylüyor. "İlk tercihimiz Belgrad Ormanı. Bir rota seçip, çamur, balçık demeden gidiyoruz. Neşet Suyu’na çıkıyoruz, Kemerburgaz veya bentler tarafını kullanıyoruz. Bazen bentlerden Karadeniz kıyısına, Karaburun ya da Çatalca’ya doğru gidiyoruz. Günde 100 kilometre yol yaptığımız oluyor." Atv satış ve servisi yapan Servet Cimşir (35) de grubun üyelerinden. Kaybolmayı engellemek için mümkün olduğunca az kişiyle tura çıktıklarını söylüyor: "Yedi, sekiz araç olursa, herkes arkasındakini kollar."

HER CUMARTESİ ADIM ADIM KOŞUSU

Adım Adım Grubu, bu yıl kuruldu ama üyeleri uzun zamandır bu ormanda koşuyor. Kendilerine "Orman İnsanları" diyorlar. Şebnem Kürşat "Sekiz yıldır koşuyorum. Cumartesi, pazar ormandayım. Viyana, Amsterdam’da yarı maraton (21 km) koştum" diyor. Kürşat ve arkadaşları yurtdışındaki maratonlarda omurilik felçlisi, lösemili çocuklar için para toplandığını görmüş ve bu fikri Türkiye’ye uygulamışlar. Grup her cumartesi sabahı 9’da koşu parkurunda buluşuyor. Ormanın çiçeklerinden, kimi zaman karşılaştıkları tilki ve kartallarından, Neşet Suyu’ndan vazgeçemiyorlar. Yollar kardan kapansa bile ciple Bahçeköy’e ulaşıp parkura koşarak ulaşıyorlar.

MANTAR TOPLAYIP SPOR YAPIYORLAR

Eylül-Aralık döneminde orman mantar cennetine dönüşüyor. İnternette "mantar dostu" grubunda bir araya gelen meraklılar hafta sonunda Belgrad Ormanı’nda. Mantar uzmanı (mikolog) Jilber Barutçiyan (46), Falih Rıfkı Atay mesire yerinde turlar düzenliyor. Sabah 8’de başlayan turlar, günbatımına kadar sürüyor. İsviçre’de mantar toplamanın spor olduğunu gören Barutçiyan, emekli olup döndüğü Türkiye’de bu geleneği yaymaya çalışıyor: "Bu ormanda 8 bin çeşit mantar bulunuyor. Yıllarca Avrupa’da görmediğim türlere rastlıyorum. Yemeklik mantar toplamaktan çok inceleme yapıyoruz. Zehir içerenleri tanıtıyoruz. Her yaş grubundan katılım oluyor."

RALLİ DE ORMANIN KENARINDAN GEÇİYOR

Vedat Bostancı (30) İstanbul Otomobil Sporları Kulübü’nün yönetim kurulu üyesi ve İstanbul Ralli Şampiyonası direktörü. Düzenledikleri yarışlar Belgrad Ormanı’nı çevreleyen yollardan geçiyor. 21 Aralık’ta ilk etabı yapılacak İstanbul Ralli Şampiyonası da böyle: "Belgrad’ın mesire yerleri dışındaki alanlarından geçiyoruz. Buranın toprak zemini, şehre yakınlığıyla genç sporcuların yetişmesi için çok önemli."

FİLM, KLİP, GÖZLEM VE TOPLANTI PLATOSU

Haberin Devamı

 Orman film, klip ve katalog çekimleri için de kullanılıyor. Keloğlan Kara Prense karşı filmi Belgrad Ormanı’nda çekildi. Alişan ve Gökhan Özen ise burada klip çekenlerden. TEMA Vakfı izinle tohum topluyor. Kuş gözlemcileri kuş sürülerini izlemeye geliyor. Ayrıca gündönümünde new age gruplar ormanda toplantı yapıyor.

SIRP ESİRLERİN KÖYÜ

Haberin Devamı

Kanuni Sultan Süleyman, Belgrad seferinde esir aldığı Sırpları 1521’de bu ormana yerleştirdi. Köye Belgrad, ormana Belgrad Ormanı adı verildi. Burası daha önce Fatih Sultan Mehmet’in av alanıydı. 1620’den sonra yedi bent ve baraj kuruldu. Bazı bentler hálá İstanbul’un su kaynağı.

ORMANDA 90 GEYİK YAŞIYOR

á Ormandaki ağaçların yüzde 75’i meşe. Kayın, gürgen, kestane, ıhlamur gibi türleri var. 299 hektarlık arboretumundaki 2 bin bitkiden 450’si dünyada sadece bu ormanda yetişiyor.

á 100 hektarlık telle çevrili sahada kızıl geyik üretiliyor. 90 geyik var. Yetişkinleri Çorum, İzmit, Kırklareli ormanlarına salınıyor.

á Ormanda 6.5 kilometrelik koşu parkuru, 17 egzersiz istasyonu, kilometre tabelaları ve sekiz kilometrelik ayrı bir bisiklet parkuru bulunuyor.

á Ormanın 11 mesire yerine kendi girişlerinden de ulaşılabiliyor. Bu yüzden ormanı kullananların tam sayısı belirsiz.

á Ormana 30 bin aracın girdiği günler bile olmuş. Şimdi pazarları Bahçeköy’den giren araç ortalama 350. Düşüşün nedeni kene korkusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!