Belgesel kuşağından erik önerisi

Güncelleme Tarihi:

Belgesel kuşağından erik önerisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 20:46

Yaygınlaşmış belgesel algısını değiştirmeye çalışan harika bir festival var ülkemizde beş yıldır; Documentarist.

Haberin Devamı

Bu yılki çıkışları da çok eğlenceli; ‘ekşi ama bağımlılık yaratan, tadını erikle özdeşleştiren festival!’ Bu yolda da poster ve tanıtım filmlerinde Bülent Emin Yarar, Tülin Özen, Ayça Damgacı, Derviş Zaim gibi ünlü isimleri erik yerken görüntülemişler. Amaç biraz da sinemadaki ‘patlamış mısır’ kültürüne alternatif bir ürün yaratmak. Bakalım bu öneri tutacak mı...
1-6 Haziran tarihleri arasında Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, SALT gibi mekânlara yayılacak gösterimler arasında yerli ve yabancı 90’a yakın belgesel yer alacak. Tabii bu arada yılın onur konuğunu atlamadan geçmeyelim; Heddy Honigmann.
Kendisi, filmlerinden oluşan kapsamlı bir retrospektifle ağırlanacak. Lima’nın sokaklarını arşınlayan yoksul taksicinin hikâyesini anlatan ‘Metal ve Melankoli’ (1994), Rioluların cinselliğe bakışını müthiş bir neşeyle yansıtan ‘O Amor Natural’ (1996), Paris metrosunda müzik yaparak geçimini sürdüren göçmenlerin dünyasını anlatan ‘Yeraltı Orkestrası’ (1998) filmlerden bazıları... Üstelik Honigmann, gösterimlere katılıp sorularınızı yanıtlayacak ve bir de ‘sinema dersi’ verecek.

Haberin Devamı

KRİZLE ÇOĞALAN BELGESELLER

Bu alternatif film günlerinde ‘Arap Dünyasından’, ‘Kapı Komşumuz: Yunanistan’, ‘Belleğin İzinde’ ve ‘Müzik Belgeselleri’ gibi özel bölümler olacak. En dikkat çeken bölümse ‘Uluslararası Panorama’. İçeriğinde son dönemin ödüllü belgeselleri izlenebilecek. Anja Reiss’in yönettiği ve evlerini terk eden Süryanilerin yıllar sonra bölgeye dönüşlerini konu edinen ‘Aramilerin Dönüşü’ (2011), Frauke Sandig’in yönettiği ve vahşi kapitalizm karşısında yalnızca Mayalar’ın değil, bitkileri ve hayvanlarıyla tüm dünya ve tüm insanlığın yok olduğunu savunan ‘Gökyüzünün Kalbi, Dünyanın Kalbi’ (2011), ilginizi çekecekler arasında.
Kriz sebebiyle son iki yıldır belgesel üretiminde patlama yaşanan Yunanistan’ın içinden geçtiği zorlu sürece ayna tutan filmlerin ağırlıkta olduğu ‘Kapı Komşumuz: Yunanistan’ başlıklı bölümün öne çıkan filmleri arasında; Myrna Tsapa’nın yönettiği ve Mısır’da yaşayan Yunan kökenli yaşlı bir kadının yaşamından kesitleri anlatan ‘Katinoula’ (2012), Chyrysa Tzelepi ve Tania Hatzigeorgiou’nun yönettiği, çekimleri büyük zorluklar içinde beş yılda tamamlanan ve İmroz Adası’nın (Gökçeada) son kalan Rum sakinlerinin anlatılarını kaydetmeyi amaçlayan ‘25. Meridyen’ (2012) dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN 25 BELGESEL

Documentarist, çok düşük bütçelerle ve zor koşullarda film üreten Türkiyeli belgeselcilere destek olmayı da sürdürüyor her zamanki gibi. Programda Türkiye’den yer alan 25 film, gündeme paralel olarak Kürt meselesi ve anadil konularını ele alıyor.
Mizgin Müjde Arslan’ın ilk uzun metrajlı belgesel filmi olan ve İstanbul’dan Mahmur Mülteci Kampı’na uzanan bir yolculuk ile gerilla babasını arayan bir kadının öyküsünü anlatan ‘Ben Uçtum, Sen Kaldın’ (2012), yönetmenliğini Veli Kahraman’ın yaptığı ve Kırmancki dilinin yok olma sürecini konu eden ‘Anadilim Nerede?’ (2012), Halil Fırat Yazar ve Metin Çelik’in yönettiği ve KCK operasyonlarını anlatan ‘Denge Deri’, Bingöl Elmas’ın çocuk gelinler sorunsalını gözler önüne serdiği filmi ‘Oyun Evi’, en çarpıcıları.
Film gösterim saatleri ve mekânlar için: www.documentarist.org

Haberin Devamı

REMBRANDT’IN HİKÂYESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), ‘Rembrandt ve Çağdaşları’ sergisi kapsamında bugün saat 14.00’te ‘Rembrandt’ın Işıklı ve Gölgeli Dünyası’ konuşmasını düzenliyor. Sanat Tarihçisi Prof.Dr. Semra Germaner konuşmasında, 17. yüzyılda Amsterdam’daki sanat ortamına değinecek, Rembrandt’ın bu ortama getirdiği yenilikler üzerinde duracak. Ve sanatçının ilgi alanına giren konuları yorumlayışını örneklerle anlatacak. (212) 277 22 00.

HÂLÂ GÖRMEDİYSENİZ

Mithah Köksal ve Can Köksal’ın 17 Nisan’da açılışını yaptığı, İstanbul’un yeni galerilerinden ‘Artcollection’ın ilk sergisi ‘Açılış Sergisi’ devam ediyor. Türk modern ve çağdaş resim sanatının önde gelen isimlerinden Şadan Bezeyiş, Erol Akyavaş, Adem Genç, Osman Dinç, Zekai Ormancı, Bubi, Ahmet Güneştekin ve İlhan Koman’ın eserlerinin yer aldığı sergiyi mutlaka görün. (212) 259 72 91.

Haberin Devamı


AHMET ÜMİT İLE FETİH GEZİSİ

Ahmet Ümit’in son romanı ‘Sultanı Öldürmek’i okuduysanız, Müştak Serhazin ile Tahir Hakkı Bentli’nin bir fetih gezisi yaptığını bilirsiniz. Konstantinopolis’in fethinin can alıcı olaylarının yaşandığı bölgelere yapılan bu yolculuk adeta romanın omurgasını oluşturuyor. Şimdi Ahmet Ümit de romanındaki gezinin gerçeğini okuyucular için yapacak. Yarın sabah saat 9.00’da Kabataş İskelesi’nde buluşuyoruz. Gezi, tekneyle başlayacak. Ücret 175 lira. (212) 292 28 74.


SADECE OYUNCULUĞU DEĞİL SESİ DE GÜZEL

Oyunculuğuyla bildiğimiz ama aslında muhteşem bir sese sahip olan Deniz Sipahi, güçlü sesi ve eğlenceli performansıyla Alt sahnesinde. Bugün 23.30’da başlayacak konserin repartuvarında Candan Erçetin’den Şebnem Ferah’a kadar pek isim var. Giriş 23.5 lira. (212) 244 85 67.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!