Bebeğinizi anne sütünden mahrum bırakmayın

Güncelleme Tarihi:

Bebeğinizi anne sütünden mahrum bırakmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 00:00

Bebekle anne arasındaki duygusal bağın kurulmasını, bebeğin daha dirençli olmasını sağlayan anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, bazı zorunlu haller dışında bebeklerin mutlaka anne sütü ile beslenmesini öneriyor.

Hamilelikle birlikte kadınları büyük bir heyecan sarar. Son birkaç aya girildiğindeyse, heyecan doruk noktalara ulaşır. Büyük özlemleriniz sonucunda, artık küçüğünüz size ve hayata ’merhaba’ demiştir. Bu andan itibaren, tüm dünyanız da onunla birlikte değişir. Çünkü onu ilk kucağınıza alıp emzirmeye başladığınız anda, annelik duygusunu da tatmış olursunuz. Artık yeni bir sorumluluğunuz vardır: Bebeğinizin doğru bir şekilde yetiştirilmesi.

Beslenmesinden, uykusuna kadar her şeyi kontrol altında tutmanız gerekir. Bu noktada annelerin en büyük görevi, bebeklerini anne sütüyle beslemektir. Anne sütü o kadar önemli ki, sütü olmayan annenin yerine başka birisinin bebeği emzirmesi yani ’süt annelik’ diye hoş bir gelenek yerleşmiş kültürümüze. Uzmanların da önemle faydalarına dikkat çektiği anne sütünün bebeğe yararlarını sizin için araştırdık.

HİÇBİR BESİN YERİNİ TUTMUYOR

Protein, vitamin ve mineral gibi bebek için gerekli olan besinleri içinde bol miktarda bulunduran anne sütünün, bebek üzerinde inanılmaz etkileri var. Yapılan araştırmalarda anne sütüyle beslenmenin 270’e yakın olumlu sonucu bulunmuş. Bunlardan en belli başlı olanı, anneyle bebek arasındaki duygusal bağın kurulmasını sağlaması. Ama yararları bununla sınırlı değil. İleriki dönemlerde anne sütüyle beslenen ve beslenmeyen çocuklar karşılaştırıldığında, anne sütüyle beslenen çocukların IQ’lerinin daha yüksek olduğu gözlenmiş. Ayrıca, bu çocuklar hastalıklara karşı da daha dirençliler. Yani, bağışıklık sistemleri oldukça güçlü. Kansızlık, aşırı şişmanlık gibi hastalıkların görülmemesinin yanı sıra, bu çocuklar sosyal açıdan kendilerine daha güvenli ve özgür ruhlu olarak yetişiyorlar.

EMZİREN ANNE DENGELİ BESLENMELİ

Sanıldığı gibi, emzirme döneminde annenin yediklerinin süte çok büyük bir etkisi yoktur. Anne sütünün artması, bebeğini ne kadar emzirdiğine bağlıdır. Anne ne kadar çok emzirirse, o kadar bol sütü olur. Emziren anne mümkün olduğunca dengeli beslenmeye çalışmalı. Çünkü eğer kendisinde demir veya kalsiyum eksikliği varsa, bebek emdiğinde bu eksiklik daha da artar. Bu nedenle, annenin bebeğinden çok kendisi için dengeli beslenmesi gerekiyor. Bu da her şeyden azar azar yemekten geçiyor.

İlaç konusuna gelince... Genellikle ilaçların süte geçme konusunda bebeğe ciddi bir yan etkisi yok. Ama tabii ki emzirme döneminde kullanılmaması gereken bazı ilaçlar var (kanser ilaçları gibi).

Bebeğiniz her ağladığında emzirin. Çünkü yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler ve zamanla bu emme isteği azalır.

Uzman görüşü

Dr. Fatma Kırcı

İstanbul Cerrahi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Emziren kadın çabuk zayıflıyor

Emzirmek öncelikle, anneyle bebek arasındaki psikolojik bağın oluşumunu güçlendiriyor. Emziren anneler daha kolay gebelik öncesi kilolarına dönerlerken, doğum sonrası rahimleri de daha kolay toparlanıyor. Bebeğin emme duygusunun yeterince tatmin edilmesi, daha sonraki dönemde çocuğun kendisine daha fazla güven duymasını sağlıyor.

YANLIŞ İNANIŞLAR

En büyük yanlışlardan bir tanesi, anneye süt yapar diye sürekli tatlı yemesinin tavsiye edilmesi. Bu, kesinlikle doğru değil. Anneye bu fazla süt şeklinde değil, fazla kilolar şeklinde dönüyor ve annenin kilo vermesini zorlaştırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!