Bebe bisküvisinde kanserojen inceleme

Güncelleme Tarihi:

Bebe bisküvisinde kanserojen inceleme
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 07, 2004 00:00

SaÄŸlık Bakanlığı Kanserle SavaÅŸ Dairesi BaÅŸkanı Prof. Murat Tuncer, bebe biskivilerinde kanserojen madde incelemesi baÅŸlattı. Ä°ncelemede kanserojen ‘akrilamid’ oranı tehlikeli boyutta çıkarsa bu bisküvilerin üretimi durdurulacak. SAÄžLIK Bakanlığı, bebe bisküvilerini ‘kanserojen’ olup olmadığını belirlemek üzere inceleme baÅŸlattı. Ä°nceleme ve analiz sonucunda bisküvilerde yüksek piÅŸirmeyle ortaya çıkan kanserojen nitelikli ‘Akrilamid’ oranı tehlikeli boyutlarda çıkarsa, söz konusu bisküvilerin üretimi durdurulacak, piyasaya verilen bisküviler toplatılacak. Aynı anda, kanserojen madde oluÅŸmasına neden olan piÅŸirme yöntemi de deÄŸiÅŸtirilecek, içeriÄŸindeki yaÄŸ oranı da düşürülecek.SaÄŸlık Bakanlığı Kanserle SavaÅŸ Dairesi BaÅŸkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, bebe bisküvilerinde, ‘kanserojen madde içerme olasılığı’na dikkat çekti. PiÅŸiriliÅŸ biçiminden ötürü bebe bisküvilerinin kanserojen madde içerebileceÄŸini belirten Tuncer, piyasadaki bebe bisküvilerinin Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi’nde incelenmekte olduÄŸunu duyurdu. Tuncer, yaÄŸ içeren maddenin yüksek ısıda fırınlanması sırasında, ‘Akrilamid’ denilen bir kanserojen maddeyi ortaya çıkardığını ifade etti.Tuncer, bebe bisküvilerinin yüksek ısıda fırınlandığını vurgulayarak, bu bisküvileri özellikle bebek yaÅŸlarda yemenin ‘çok riskli’ olduÄŸunu söyledi. ‘Özellikle dışı çok kavrulmuÅŸ, yaÄŸlı yiyecekler, patates kızartmaları, ateÅŸte piÅŸmiÅŸ etler, çifte kavrulmuÅŸ bisküviler kanserojendir’ diyen Tuncer, bebekler için, bisküvinin yerini tutacak yeni gıdalar üzerinde çalışıldığını anlattı. Tuncer, bu bisküviden yediÄŸi için kanser olduÄŸuna iliÅŸkin bir vakaya henüz rastlanmadığını belirterek, koruyucu saÄŸlık hizmeti niteliÄŸinde vaka olmadan önlem almanın önemine dikkat çekti. KEBAPTAN UZAK DURUN Tuncer, kanserden korunmak için sebze-meyve tüketilmesini, etlerin ateÅŸte kızartılması yerine haÅŸlama ÅŸeklinde piÅŸirilmesini öneren Tuncer, kebap türlerinden de uzak durulmasını önerdi. Ãœlker: Bizim bebe bisküvisi çok saÄŸlıklıÜLKER Grubu, bisküvilerinin zararlı madde içermediÄŸini, son derece saÄŸlıklı ve faydalı olduÄŸunu belirtti. Ãœlker Grubu’ndan yapılan açıklamada, Ãœlker bebe bisküvilerinin incelemeler ve laboratuvar testleri yapıldıktan sonra proses ÅŸeklinin onaylandığı ifade edildi. Açıklamada, bisküvilerin Avrupa BirliÄŸi’ndeki yasal statü ile aynı olduÄŸu belirtilerek, ÅŸu görüşlere yer verildi: ‘Bisküvilerin piÅŸirilme teknolojileri gereÄŸi iç ve yüzey ısıları hiçbir zaman akrilamid oluÅŸturabilecek yüksek derecelere ulaÅŸmaz. 4-5 dakikalık piÅŸirme süresinde ürün direkt alevle temas etmez. Fırından çıkan bisküvilerin iç merkez ısısı 85 derece ile 90 derece arasındadır Fırın çıkışı yüzey ısısı ise 100-110 derecedir. Akrilamid maddesinin oluÅŸabilmesi için daha yüksek ısı ve sürelere ihtiyaç vardır. Ayrıca bugüne kadar bisküvilerin akrilamid içerdiÄŸine dair literatürde bir kayda rastlanmamıştır. Bisküvi teknolojisinde bisküvinin üst rengi kullanılan hammadde ile ilgilidir.’Kanser Haftası diye uyardım güvenilir firmalardan korkmayınSAÄžLIK Bakanlığı Kanser Daire BaÅŸkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, muhtemel kanserojen içererebilecek maddelerin sürekli incelendiÄŸini belirtirken, özellikle güvenilir firmaların ürettiÄŸi bebek bisküvilerinin kanser yaptığına iliÅŸkin bir bulgu olmadığını bildirdi. Bebek bisküvilerinin yaÄŸ içeren malzemelerinden yüksek ısılarda fırınlama sonucunda akrinolamid ortaya çıkabileceÄŸini ve bunun için analiz yapıldığını belirten Tuncer, Kanser Haftası’nda beslenmenin önemi vurgulanırken bu konuya dikkat çekildiÄŸini ifade etti. Tuncer, ‘Özellikle güvenilir firmaların bebe bisküvilerinin kanser yaptığına iliÅŸkin bulgu yoktur’ dedi.Eti: ABD bisküvileri bir yıldır inceliyor ETÄ° Genel Müdürü Cafer FındıkoÄŸlu, SaÄŸlık Bakanlığı’nın bebe bisküvilerini ‘kanserojen’ olup olmadığını belirlemek üzere baÅŸlattığı inceleme hakkında, ‘Böyle bir olasılık sıfır’ dedi. Amerika’da ortaya atılan bir iddia üzerine Amerikan Gıda ve Ä°laç Dairesi tarafından inceleme baÅŸlatıldığını ve 1 yıldır sürdüğünü kaydeden FındıkoÄŸlu, ‘Dolayısıyla daha sonuç alınmadı’ dedi. SaÄŸlık Bakanlığı’nın Türkiye’de baÅŸlattığı incelemeyi henüz herhangi bir ÅŸey soran olmadığını kaydeden FındıkoÄŸlu, ‘Böyle bir inceleme Amerika’da 1 yıl sürmüşse bizde 3 yıl sürecektir’ diye konuÅŸtu.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!