Beatrice & Virgil / Yann Martel

Güncelleme Tarihi:

Beatrice & Virgil / Yann Martel
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 14:06

Pi’nin Yaşamı adlı romanıyla son derece prestijli 2002 Man Booker Ödülü’nü kazanan Kanadalı yazar Yann Martel’den yoğun anlamlar içeren, sıra dışı bir başyapıt!

Haberin Devamı

Farklı bir soykırım öyküsü

Beatrice & Virgil, soykırım kavramına bambaşka açılardan bakmanızı ve her türlü yaşam hakkına dair kafa yormanıza neden olacak.

Bu yalnızca hümanist değil, aynı zamanda hayvan sever de bir roman…

Soykırım hakkındaki kitabı beklediği ilgiyi göremeyince Henry radikal bir karar verir ve yazmayı bırakır. Ancak bir gün eline tuhaf bir paket geçer. Pakette Gustave Flaubert’in kısa bir hikayesiyle paketi gönderen kişi tarafından yazılmış bir tiyatro oyunu vardır. Merak romancıyı yaşlı bir tahnit ustasına ulaştırır. Bu garip ve mesafeli adamın dünyasının içine çekildikçe Henry, oyunun kahramanları olan aç ve korku dolu eşek Beatrice ve maymun Virgil’in epik yolculuğuna da tanıklık eder.

Beatrice & Virgil / Yann Martel

Haberin Devamı

Yann Martel, yoğun metaforlarla süslediği ve edebiyat tarihinden pek çok yazara ve esere atıflarda bulunduğu (Flaubert-Konuksever Aziz Julian Söylencesi, Dante-İlahi Komedya, Beckett-Godot’yu Beklerken, vs.) romanında birkaç hikayeyi iç içe geçmiş bir şekilde anlatıyor. Yazar Henry’nin kişisel öyküsü, Yahudi soykırımı, geçmişi gizemli bir tahnit ustası ve tahnitçilik sanatının incelikleri, onun yazmakta olduğu oyun, Aziz Julian Söylencesi… Tüm bu öyküler iç içe geçerken, Martel esasen başından beri yapmak istediği şeyi yapıyor ve soykırım dehşetini bambaşka yollardan bir kez daha anlatmayı, bu anlatıla anlatıla artık eskimiş konuyu taze bir biçimde sunmayı başarıyor. Okuyucunun ciddi fikirler üstünde düşünmesini sağlıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!