Bazı kuşlar metropol sever

Güncelleme Tarihi:

Bazı kuşlar metropol sever
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 00:00

Büyükşehirlerin keşmekeşi içinde, çoğu zaman etrafımızdaki güzelliklerden bihaberiz. O güzelliklerden biri de metropol kuşları. İstanbul’da 300, İzmir’de 250’den fazla kuş türüyle İstiklal Caddesi’ni de paylaşıyoruz gökdelen çatılarını da.

Haberin Devamı

Dünyada çok az metropol İstanbul ve İzmir kadar kuştan yana zengin. Bunu söyleyen Doğa Derneği Başkanı Güven Eken. Bu zenginlik tesadüf değil elbet. İstanbul, Karadeniz ve Akdeniz’i birbirine bağlayan Boğaziçi gibi doğal bir koridorun iki yakasında yer alıyor. İzmir’in şansı da körfez ve Gediz deltasının kıyısına kurulmuş olması.

“İstanbul mu, İzmir mi bir numara?” sorusuna Eken, “İkisi de... İzmir kıyılarda yaşayan, İstanbul ise göçmen kuşlar için dünya ölçeğinde önemli. Bu iki kent kuşların başkenti gibi. Üredikleri, yumurtladıkları, beslendikleri, konakladıkları yerler” diyorr.

İSTANBUL’UN YELKOVANI İZMİR’İN FLAMİNGOSU

İstanbul’da 300, İzmir’de 250’den çok kuş türünün arasında bazı türler var ki her iki kent için sembol. İstanbul’daki yelkovan kuşu gibi. Binlerce yelkovan kuşu, yılda iki kez Karadeniz-Akdeniz göçünde İstanbul Boğazı’ndan geçiyor. Ama yelkovanlar, bu yıl küresel ölçekte nesli tehlikede olan kuşlar listesine girdi.
İstanbul’un park ve bahçeleri de son derece zengin. Örneğin Gülhane Parkı’nda büyük bir gri balıkçıl kolonisi var. İzmir ise flamingo ve tepeli pelikan için dünyanın en önemli metropolü. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde milyonlarca insanın yaşadığı kente tepeli pelikan ve flamingolar bu kadar yaklaşamıyor. Eken, “Her iki kuş da Saat Kulesi kadar İzmir’in sembolü” diyor.

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı’ndan yılın değişik zamanlarında ayrıca karabatak, tepeli karabatak ve martı geçiyor. Metropolde üç ayrı tür ebabil yaşıyor. Ayrıca hem İstanbul hem de İzmir’de çok sayıda yeşil papağan var. Bu tropik türlerin metropollere yerleşimiyle ilgili farklı rivayetler bulunsa da kolonilerini kurmuşlar bile. İzmir’in ilginç türlerinden biriyse Akdeniz martısı. Başı diğer martılardan farklı olarak siyah renkli. Ayrıca karagagalı sumru da Türkiye’de sadece İzmir’de ürüyor. İzmir içinde ayrıca ebabil, ördek, sakarmeke, bahri gibi çok sayıda farklı kuşu görmek mümkün. Flamingo ve pelikanlarsa neredeyse bütün yıl kentte.

KENTLEŞEN KUŞLAR GÖKDELENLERE YERLEŞTİ

Göç zamanı olan ilkbahar ve sonbaharda her iki kentin zenginliği kat be kat artıyor. Ama bazı kuşlar her mevsim kentte. Üstelik bir kısmı kent yaşamına uyum sağlamış bile. Örneğin gümüş martılar normal şartlarda adalarda üreyen cinsler. Ancak her iki kentte de çatılarda üremeyi öğrendiler. Ebabiller için İstiklal Caddesi büyük bir kanyon. Çatı araları, pencerelerin arasındaki küçük kovuklar, klimaların araları, duvarlardaki küçük delikler ebabillerin yuva yapmasına yetiyor. Dünyanın en hızlı kuşu gökdoğan Eminönü ya da İzmir’de şehir meydanının tepesinde uçuyor. Gökdelenlerin çatılarında yuva kuruyor. Bu yüzden de çoğunlukla gözden kaçırıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!