GeriKelebek Bayram ziyareti için en iyi 10 tatlı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bayram ziyareti için en iyi 10 tatlı

Bayram ziyareti için en iyi 10 tatlı
refid:12513224 ilişkili resim dosyası

Yarın Şeker Bayramı. Bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra, tatlı yiyip tatlı konuşmanın zamanı. Bu hafta jüri üyelerimize bayram ziyaretine giderken götürülecek en iyi tatlıları sorduk. Tatlıcı adreslerinin yanı sıra, oradan özellikle hangi ürünün alınması gerektiğini de söylediler. Bir kutu baklava veya çikolata klasikleşmiş hediyeler olsa da alternatif seçenekler var. Örneğin sakızlı muhallebi veya su muhallebisi ya da kestaneşekeri. İşte en iyi 10 listemiz.

EN İYİ 10

1- Güllüoğlu’nun fıstıklı baklavası / İSTANBUL
2- İmam Çağdaş’tan kare baklava / GAZİANTEP
3- Hacıbekir’in lokumu / İSTANBUL
4- Bolulu Hasan Usta’nın sakızlı muhallebisi / İSTANBUL
5- Saray’ın su muhallebisi / İSTANBUL
6- Mado’dan kesme dondurma / İSTANBUL
7- Tatlıcı Köse’nin özel baklavası / ADANA
8- Cemil Baba’dan şöbiyet / İZMİR
9- Hacı Baba’dan fıstıklı, cevizli baklava / ANKARA
10- Kafkas’ın kestaneşekeri / BURSA

GÜLLÜOĞLU /Fıstıklı kare baklava
Diyabetliler üzülmesin

1949’da İstanbul Karaköy’de kurulan Güllüoğlu’nun fıstıklı kare baklavası, bayramda en çok ilgi gören tatlılardan. İşin sırrını, kendi içinde usta yetiştirmek, yöresinden mevsiminde hammadde almakla özetliyorlar. Diabak isimli diyabetik baklavaları da çok tutuldu. Şekersiz ve tereyağsız hazırlanıyor. Güllüoğlu, sipariş olursa İstanbul dışına da gönderiyor. Fıstıklı dolama, fıstıklı dürüm, ceviz burma, fıstıklı havuç dilim, cevizli ve çikolatalı baklavası da var. Fıstıklı baklavanın kilosu 29 lira. Tel: (212) 249 96 80

İMAM ÇAĞDAŞ / Kare baklava
Yağ, Tektek Dağları’ndan


Gaziantep’te baklava denince akla gelen ilk adreslerden. 1887’den beri baklava üretimi yapan İmam Çağdaş’ın sahibi Burhan Çağdaş. Ürettikleri baklavanın lezzetinin, Harran ununda ve kullanılan fıstıkta saklı olduğunu söylüyorlar. Harran Ovası’nda yetişen ve diğerlerine göre daha sert olan buğdaydan üretilen un, yufkanın ince olmasını sağlıyor. Antepfıstığı ise ürün tam olgunlaşmadan toplanıyor. Yağ, Urfa Tektek Dağları’ndan geliyor. Kare baklavanın kilosu 35 lira. Tel: (342) 231 26 78

HACI BEKİR / Lokum
Tescilli tarihi şekerci


Hacı Bekir tarafından 1777’de İstanbul Bahçekapı’da kuruldu. Anıtlar Kurulu tarafından “tarihi şekerci dükkânı” olarak tescil edilen dükkân bugün beşinci nesil tarafından idare ediliyor. 28 çeşit lokum var. En çok satılan, ekstra fıstıklı çifte kavrulmuş lokumun kilosu 30 lira. Zencefilli, tarçınlı kaymaklı, karanfilli, fındıklı, güllü, naneli, limonlu, çilekli, portakallı, cevizli ve Türk kahveli lokum da satılıyor. Cevizli 32, portakallı 16, sakızlı 22 lira. Beyoğlu ve Kadıköy’de şubeleri var. Tel: (212) 522 06 66

BOLULU HASAN USTA / Sakızlı Muhallebi
29 ilde şubesi var

Bolulu Hasan Usta, Türkiye’nin ünlü muhallebici zincirlerinden biri. Sakızlı muhallebisinin içinde süt, süt kreması, mısır nişastası, pirinç, şeker ve damla sakızı var. Üzeri tarçınla süsleniyor. İstenirse vanilyalı dondurma ile de sunulan sakızlı muhallebi, Bolulu Hasan Usta’nın en sevilen bayram tatlılarından. Porsiyonu 2.50 lira. Light muhallebinin içinde ise süt, pirinç, acıbadem ve vanilya kullanılıyor. Kullanılan süt de tamamen light. Bolulu Hasan Usta sütlü tatlılarını Türkiye’nin 29 ilinde tadabilirsiniz.

SARAY / Su muhallebisi
Gülsuyu Isparta’dan

Türkiye’nin en ünlü muhallebici zincirlerinden Saray’ın klasik tatlılarından biri su muhallebisi. Tatlı olarak sadece bunu yiyen meraklıları var. Su muhallebisi, taze süt, subye ile pişirildikten sonra tepsilere dökülerek soğutuluyor. İçinde hiç şeker yok. Servis yapılırken arzu edenler için üzerine gülsuyu ve pudraşekeri dökülüyor. Gülsuyu Isparta’dan getiriliyor. Porsiyonu 4.75 lira. Saray Muhallebicisi’nin İstanbul’daki 13 şubesinde tadabilirsiniz.

MADO / Kesme dondurma
Şerbetli tatlının yanında

Türkiye’de 240 şubesi olan dondurma zinciri Mado’nun kesme dondurmaları öneriliyor. Ahir Dağı’nın yamaçlarından getirtilen salep ve Mado keçi sütü ile hazırlanıyor. Bu grupta sade, bademli, portakallı, fıstıklı, karışık meyveli, karamelli, çikolatalı ve ballı dondurma var. Ballısı çok seviliyor. Bıçakla kesilip, çatalla yeniyor. Çabuk erimiyor ve sakız gibi esniyor. Şerbetli tatlıların yanında iyi gidiyor. Yarım kiloluk hazır paketlerde satılıyor. Mado’da ayrıca ekmekkadayıflı dondurma, şekerpareli dondurma, dondurmalı pasta ve dondurma dolgulu profiterol de var.

TATLICI KÖSE / Baklava
Her şey 15 lira

47 yıllık maziye sahip Tatlıcı Köse, bu bayram “Mükemmel Kalite Tek Fiyat” sloganıyla tatlı çeşitlerinin fiyatını 15 lira olarak eşitledi. Spesiyali “Köse Özel” baklavasıyla öne çıkan mekân, şöbiyet, kuşgözü, tel kadayıf, prenses, dürüm, halka tatlı, taş kadayıf ve şekerpare de satıyor. ‘Köse Özel’, Adana’ya özgü bir lezzet. Yuvarlak tepsinin köşesine gelen yerleri kimse almak istemeyince icat etmişler. Her bir baklava dilimini ayrı ayrı hazırlıyorlar. Adana’da 3, Mersin’de 1 şubesi var. Tel: (322) 226 35 64.

CEMİL BABA / Şöbiyet
Hamuru 13 kat


İzmir İnönü Caddesi üzerinde yer alan Baklavacı Cemil Baba, bir aile şirketi. Tokatlı Çardak Ailesi tarafından kurulan mekânı Cemil Çardak ve oğlu Tuncay Çardak yönetiyor. Şöbiyet hamurunun yapımı ve yufkaların açımı baklavadaki gibi. 13 kat üst üste konuyor ve kare kare kesiliyor. Kesilen her parçaya süt ve irmikle hazırlanan kaymak konuluyor, üzerine fıstık serpiliyor. İki ucu birbirini karşılayacak şekilde kapatılıyor ve tepsiye diziliyor. Şöbiyetin özelliği ise, Urfa’da özel olarak yetiştirilen koyunlardan elde edilen sade yağ kullanılması. Sayıları 10’u bulan baklava ustalarının en yenisi 20 yıllık bir geçmişe sahip. Bir kilo şöbiyetin fiyatı 29 lira. Tel: (232) 255 03 32

HACI BABA / Cevizli, fıstıklı baklava
Günde 2 ton satıyor

Babadan oğula geçen mekânın bugünkü sahipleri Mehmet Ali, Abdullah ve Abdurrahman Baday kardeşler. Ankara’da beş şubesiyle hizmet veriyor, günde 2 ton baklava satıyor. Lezzetin sırrının ideal zamanlama olduğunu söylüyorlar. Şerbetin dökümü ile baklavanın fırından çıkış zamanlarının iyi ayarlanması ve kaliteli malzeme gerekiyor. Baklavanın yağı Urfa’dan, fıstığı Gaziantep’ten, cevizi ise Tokat Niksar’dan geliyor. Cevizli baklavanın kilosu 21, fıstıklının ise 24 lira. Tel: (312) 284 06 06

KAFKAS / Kestaneşekeri
Kalorisi az, lezzeti aynı

Ali Şakir Tatveren tarafından Bursa’da kurulan Kafkas Pasta Şekerleme’nin çikolatalı ve cevizli kestane şekerlemesi en çok tercih edilenlerden. Tavşan, balık, rulo, çam şeklindeki el yapımı karyolar, kestaneşekerli pastalar bayram ziyareti için ideal. Şişmanlamamak isteyenler ve şeker yemesi yasak olan diyabetikler için light kestaneşekeri ve ezmesi de var. 500 gramlık light kestaneşekeri 19.25, 310 gramlık kestaneşekeri 17.75 lira. Türkiye’de 100’ün üzerinde, sadece Bursa’da 12 mağazası bulunuyor.

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle